ABD Virginia eyaleti yetkilileri, Facebook’un kullanıcılarından birinin hesabında bulunan içeriği açıklaması için yaptığı girişimden vazgeçti. Bu sayede belki de tüm İnternet alemini etkileyecek bir gizlilik davasının görülmesinin önüne geçilmiş oldu.

Virginia İşçi Tazminatı Komisyonu’nun daha önceden mahkemeden aldırdığı kararı uygulamayan ve her gün için 200 $’lık ceza ödeyen Facebook, direnişinin karşılığını aldı. İşçi Tazminatı Komisyonu yaptığı başvuruyu geri çekmek zorunda kaldı. Peki, bu olay nasıl gelişti?

{pagebreak::Colgan Air ve Shana Hensley}

Colgan Air ve Shana Hensley

Colgan Air adlı bir havayolu şirketinde çalışan Shana Hensley’e yapılan sağlık kontrolünde bel fıtığı tespit edilmiş ve şirket buna sebep olduğu gerekçesiyle zararını karşılamak amacıyla ödeme yapmıştı. Bundan 18 ay sonra Colgan Air yetkilileri Hensley’in kendisine teklif edilen masa başı işleri kabul etmediğini ve Facebook sayfasına koyduğu tatil fotoğraflarında da sakatlığının ciddi olmadığının gözüktüğünü belirtti.

Bunun üzerine Colgan Air avukatı Charles Midkiff mahkemeden bir karar aldırarak Facebook’tan Hensley’e ait tüm dökümanları, yazıları, fotoğrafları ve hesabında bulunan tüm diğer şeyleri açıklamasını talep etti.

{pagebreak::Mahkeme kararına saygısızlık}

Mahkeme kararına saygısızlık

Bu kararın alınmasından altı gün sonra Facebook yetkilileri bu talebin ancak California mahkemesinden gelebileceğini ve Elektronik İletişimin Gizliliği Yasası’na aykırı olduğunu belirtti.

Bunun üzerine Colgan Air’ın avukatı Midkiff, Virginia İşçi Tazminatı Komisyonu’ndan Facebook’un mahkeme kararlarına saygısızlık ettiğini belirten bir karar çıkararak, Hensley’in hesabındaki bilgiler açıklanana kadar her gün 200 $ para cezası ödemesine neden oldu.

{pagebreak::Facebook’un direnişi}

Facebook’un direnişi

Virginia İşçi Tazminatı Komisyonu’nun aldığı bu karara karşı çıkan Facebook yetkilileri bir açıklama yayınlayarak “Shana Hensley ve diğer tüm kullanıcılarımız kendilerine ait verilerin Facebook tarafından güvence altında tutulduğunu bilip bizlere güvenmektedir. Elektronik İletişim Gizliliği Yasası uyarınca kullanıcılarımızın kişisel bilgileri mahkeme kararıyla bile olsa açıklanamaz.” şeklinde tavırlarını ortaya koydu.

Bu açıklamadan sonra İşçi Tazminatı Komisyonu geri adım atmak zorunda kaldı çünkü Facebook’un açıklaması site yetkililerinin işi federal mahkemeye taşımaya kararlı olduklarını ortaya koyuyordu. Böylece Facebook için alınan karar kaldırıldı ve Hensley’in şahsi bilgileri açıklanmamış oldu.

{pagebreak::İşverenler takipte}

İşverenler takipte

Günümüzde oldukça popüler hale gelen sosyal ağ siteleri insanların özel hayatlarını herkese açtıkları ortamlar haline geldi. Bu sebeple işverenler ve sigorta şirketleri bu sitelere daha dikkatli bakmaya başladılar. Özellikle sigorta şirketleri müşterilerini gizlice buradan takip eder oldular.

Facebook’un kullanıcısının bilgilerini saklamak için gösterdiği bu direniş önde gelen insan hakları ve teknoloji kurumları tarafından övgü aldı. ABD’de kurulan Demokrasi ve Teknoloji Merkezi’nin başkan yardımcısı Jim Dempsy bazı şirketlerin Facebook, AOL ve Google’da bulunan kişisel bilgilere ulaşmak için servis sağlayıcılarına başvurduklarını belirterek, “Yasa gayet açık. Servis sağlayıcılar kişisel bilgileri açıklayamazlar.” şeklinde konuştu.

:: Yaşanan bu durumda sizce haklı olan taraf hangisi?