Uzun süreden beri medyada ismi geçen Fatih Projesi geçtiğimiz günlerde ete kemiğe bürünmeye başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu‘nun katılımıyla gerçekleşen özel bir toplantıda projenin başlangıcı için imzalar atıldı.
Bu ilk adımdan sonra vatandaşları ve devleti uzun bir eğitim reformu projesi bekliyor. Peki, ismini her yerde duyduğunuz Fatih Projesi hayatınıza ne gibi yenilikler sunacak? Proje süreci nasıl işleyecek ve ne gibi içeriklere sahip olacak.
İşte Fatih Projesi hakkında sizi bilgilendirecek rehberimiz.
{pagebreak::Fatih Projesi Nedir?}
Fatih Projesi Nedir?
Fatih Projesi‘nin tam açılımı ‘Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi anlamına geliyor. Bu projenin baş harflerinden oluşan FATİH kısaltması ise Fatih Sultan Mehmeti hatırlattığı için projenin ismine layık görüldü.
Proje kapsamında Türkiye genelindeki 620 bin dersliğin eğitim standarttı tamamen değişecek. Bilinen kitaplı ve defterli eğitim yerine, müfredat bilişim teknolojilerinden faydalanan yeni bir şekle bürünecek.
Her sınıfa bir bilgisayar düşecek olan proje kapsamında 3 yıl içerisinde 5 adımlı bir değişim planı uygulanacak.
{pagebreak::Proje Neleri Değiştirecek?}
Proje Neleri Değiştirecek?
Fatih Projesi kapsamında sadece öğrencilerin değil eğitimcilerinde hayatı değişecek. Bilişim teknolojilerinin kullanılacağı bu sisteme uyum sağlamak için öğretmenler BT uzmanlarından eğitim almaya başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı‘nın ortaklaşa yürüttüğü bu projede öğretmenlerin teknolojiyi hayatlarının bir parçasına adapte etmesini istiyor.
Projeyle birlikte ikinci büyük değişim ise bilgisayar sınıflarında yaşanacak. Mevcut bilgisayar sınıfları üç yıllık adım adım geçiş süreci sonunda tamamen kapatılacak. Öğrenciler, derslerini bakanlığın hazırlayacağı e-devlet eğitim sistemi üzerinden çalışacak.
Fatih Projesi kapsamında müfredatın içeriği ve öğretmen kılavuzları ise tekrar hazırlanacak. Okul öncesi eğitimden başlayan Fatih Projesi entegrasyonu lise son sınıfa kadar devam edecek. Öğrenciler özel programlar sayesinde hazırlanan sınavlara ve eğitimlere girecekler.
Bilinçli ve güvenli internet kullanımı da yeni eğitim sisteminin bir parçası olacak. Eğitim sırasında, sunu, video ve resim gibi interaktif içerikler ise yeni müfredatın bir parçası olacak
{pagebreak::Proje Hangi Adımlarla İşleyecek}
Proje Hangi Adımlarla İşleyecek
Fatih Projesi‘nin hayata geçirilmesi için üç yıl içerisinde 5 adımlık bir plan uygulanacak. Bu planın ilk ayağında, projenin olgunlaşması için gerekli altyapı ve yazılımsal desteğin hazırlanması sağlanacak.
Konusunda uzman kişiler Milli Eğitim Bakanlığı‘nın izlemesi gereken adımlar ve yeni müfredat için devlet kurumuna fikir ve önerilerde bulunacak.
Bu adımın diğer kısmında ise bakanlık açtığı ihalelerle yeni yazılım ve bilgisayar eksikliğini tamamlayacak. İkinci aşamada ise bakanlık ve projeyi yürüten kurumlar e-içerik sağlamak için çalışmalara başlayacak.
Yeni müfredat oluşturulurken, eğitim sistemine uygun videolar, enteraktif içerik e-kitaplar oluşturulacak.
Sonraki adımda, öğretmenlere yön verilecek olan kılavuz kitaplarda teknoloji kullanımıyla ilgili gerekli maddeler eklenecek.
Projenin dördüncü adımında, 600 bin öğretmen bilişim teknolojileri kullanımı konusunda eğitim görecek. Son adımda ise her dersliğe geniş ağ internet bağlantısı sunulacak.
{pagebreak::Proje İçin Şimdiye Kadar Neler Yapıldı?}
Proje İçin Şimdiye Kadar Neler Yapıldı?
Milli Eğitim Bakanlığı projenin gerçekleşmesi için, destek kurulu ve yardımcı bir ekip oluşturdu. Proje için web sitesi de hazırlayan bakanlık, tanıtım filmleri ve broşürleriyle insanları bu konuda bilgilendirmeye çalışıyor.
Ankarada’da bulunan 4 okulu pilot eğitim sahası olarak ilan eden bakanlık bu binalara 36 dizüstü bilgisayar, 24 projeksiyon cihazı, 17 tavan tipi projeksiyon cihazı, 2 adet akıllı tahta ve 1 adet fotokopi makinesi temin etti.
Öğrenciler bu sistemleri kullanıp devletin anketlerine katıldılar ve projenin gelişimi konusunda yardımcı bulundular. Bakanlık gerekli donanımların satın alımı için gerekli şartnameyi taslak haline getirdi ve web sitesi üzerinden halkın onayına sundu.
24 Mart günü bu taslak önerilerle birlikte tekrar oluşturulacak. Öğretmenlere ise yeni ürünlerin eğitimi verilirken projenin gelişmesi için fikirlerine danışılıyor.
{pagebreak::Sınıflar Nasıl Olacak?}
Sınıflar Nasıl Olacak?
Türkiye Cumhuriyeti‘nin e-devlet vizyonu kapsamında hazırlanan Fatih Projesi aslında 2023 vizyonuna ön ayak olmak için hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın hedef gösterdiği cumhuriyetin 100.yılında, modern teknolojilere uygun ve çağa ayak uydurmuş genç bireyler yetiştirilmesi projenin en önemli amacı.
2013‘den itibaren, ilk önce ortaöğretim, daha sonra ilköğretim en sonunda ise okul öncesi eğitimde geçerli olacak projeyle birlikte her sınıfa bir dizüstü bilgisayar sağlanacak.
Her sınıfta en az bir projektör, eğitim verilen ve dokunmatik kalemle çalışan akıllı tahta, çok fonksiyonlu fotokopi makinesi ve yazıcılar bulunacak. 40 bin okul bu değişimden faydalanacak.
:: Sizce Fatih Projesi ülkenin geleceğini nasıl değiştirecek?
henüz elektriğin zor verildiği köylerdeki gecekondudan bozma okullarda hiç bir şey değiştirmeyecek
eğer böyle olursa neden olmasın eğer doğru bilgilendirme bilinç öğrencilere yüklenirse olur ama böyle konuşursak olmaz büyük hedefler koymak lazımdır küçük hedefler ne bizi nede bu ülkemizi ileri götürür.
eğitimin içi boş olduktan sonra dışını isterseniz zümrütle kaplayın…. Ama genede tebrik ediyorum milli eğitimi
Yazınızda maalesef yanlış bilgiler yer almaktadır.
FATİH projesiyle , her öğrenciye bir bilgisayar değil. Her sınıfa bir diz üstü bilgisayar ve projeksiyon öngörülmektedir.
Yazınızın son kısmında “ilk önce ortaöğretim, daha sonra lise” şeklinde bir ifade kullanmışsınız. Ortaöğretim = Lise diyeyim kısaca.
Maalesef bu yazınız başarılı değil. İlgili projenin resmi sitesini incelemenizi tavsiye ediyorum.
http://fatihprojesi.meb.gov.tr/site/
Yorumu onaylamıyorsunuz ama yazıda değişiklik yapıyorsunuz.
Bilgisayar laboatuvarları kapatılacak sınıftaki 40 öğrenci öğretmenin dizüstü bilgisayarından bilgisayar kullanmayı öğrenecekler!
Beyler çocuklarımız bilgisayar ve interneti doğru kullanamıyorlar. Bilgisayar laboratuvarlarını kaldırmak bu çocuklara ihanettir.
Tebrik ederim, güzel özet.
Millî Eğitim Bakanlığı gayretle derslerin içini boşaltıyor, sonra aynen arkadaşımızın dediği gibi pırlanta ile kaplayarak her şeyi güzel gösteriyor. Ama üniversite sınavlarında sıfır çekenleri, liseden mezun olup daha okuma yazmayı tam sökemeyenleri gizleyemezler.
Knight Online oynarlar ondan sonra evede alalım baba derler birde internet tamam yabancılar kazanmaya başlasın derste çalışmazlar artık oyun oynamaktan gelecek karanlık
eşşeğe altın semer vurmuşlar eşşek yine aynı değişen bişey yok adam gibi eğitim sistemi yokkk ki sistemimn temeli zayıf ilk önce temeli güçlendir sonra gerisi gelir baştan sıkı tutmadığımızdan işi her gelen milli eğitim bakanı keyfi uygulamalar yapıyor bi sonraki dönemki bakan beğenmiyor sistemi haydi baştan bi sistem ondan sonraki eski bakanın sistemini beğenmiyor bi sistem daha oluştur bu me yahuu yap boz tahtasımı bu canı sıkılan sistem değiştiriyor adam gibi sitemi yapın sistemi geliştirin teknolojiyide kullanıp eğitimi iyi yönde ilerletin çocuklardan sonra bekleyin başarıyı
Allah’ın her günü elektriğin gitti, tuvaletininin soğuktan donduğu, yerlerin beton olup her tarafının toz olduğu, her sene boyamamıza rağmen boyanın döküldüğü, suyu sadece 3 saat aktığı, kaloriferli ama her sınıfa yarım petek konulduğundan ısınamadığı 100 öğrencili bir köy okulunun gerekli altyapılar sağlanmadan bu projenin uygulanması…
davarını çocuğundan çok seven veliyi saymıyorum bile…
Fatih projesine ayıracağı bütçenin çok azını öğretmenleri biraz daha mutlu etmek için ayırsalar eminin daha faydalı olacak.
Son teknolojiyle her sınıfı donatsan da onu uygulayacak olan YETERLİ sayıda öğretmen isdihtamı sağlamadıktan sonra neye yarar.
Cem SÜER’ e bu haberinden dolayı teşekkür ediyorum, bizler (eğitimciler) bu konuyu yakından takip etsekte teknolojinin eğitim ayağındaki gelişmeleri haber yaptığı için.
bir seferde memnun olun be ne nankör insanlarsınız ya . adamların elinde sihirli değnek yok ya her şey bir anda olmaz yavaş yavaş oluyor işte .
FATİH projesi eşşeğe altın semer bağlamak değil eşşeği kovup araba çekmektir.Dikkatlice okumadan yorum yapmayın…
altta bahsedilen sorunların, bahseden
İDRİS EMİRZEOĞLU
FATİH PROJESİ İNSANA YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIMDIR. BU PROJEYİ DÜŞÜNENLERİ, ORTAYA KOYANLARI VE UYGULAYACAK OLANLARI ŞİMDİDEN TEBRİK EDİYORUM. ÜLKEMİZDEKİ MÜSBET GELİŞMELERİ HAYAL BİLE EDEMEYENLER ŞİMDİ BU PROJEYE DE ÇAMUR ATACAKLRDIR. YÜCE TÜRK HALKI HER ŞEYİ GÖRÜYOR VE KARARINI VERİYOR.
Şu anda merkezlerde bulunan okulların çoğunda her sınıfta dizüstü bilgisayar ve projeksiyon makinası var . Hatta bazı sınıflarda akıllı tahtada var. Devletimizden önce öğretmenlerimiz bunları düşünmüş.
Velilerin desteğiyle en iyi eğitimi vermeye çalışıyor. Devletin böyle bir proje sunması gayet güzel ancak bundan önce sınıflardaki öğrenci sayısı istenilen sayıya düşürülmeli. Öğretmenlerin ücretlerinde yeterli iyileştirilmelerin yapılması gerekir.
Meb önce atamadığı bilişim teknolojileri öğretmenleri atasın.Onlar olmadan nasıl bu projeyi gerçekleştirecek çok merak ediyorum.Sen ilk öğretim 4-5 de bilgisayar dersini kaldır 6,7,8 de seçmeli yap sonra da fatih projesi şöyle böyle de. 30 bin öğretmen içinde 900 tane bilişim teknolojileri öğretmeni atayarak bu işler yürümez.
Mayalar 2012 ye, Başbakanlık 2023 e taktı arkadaş.
boş işler bunlar. her sene milyonlarca genç lise ve üniversite kapılarında sürünüyor. sınava hazırlık kurslarına milyonlarca lira harcanıyor. devlet önce buna çözüm bulsun…
Herşeyi geçtim de, şuraya takıldım ben.. Bilmem ki yanlış mı düşünüyorum?
FATİH Projenin kısaltılmış ismi. Açılımı ise, Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Harekatı!!!
Aslında, isim önceden belirlenmiş, açılımı, isime zorla ve saçma bir şekilde uydurulmaya çalışılmış… Komik olmuş ayrıca…
Neyin Fırsatlarını Arttırma ve Teknolojisini İyileştirme Harekatı bu? Eğitimin…. Kısaltalım yeniden e-FATİH. Oldu mu şimdi?
e-olmadı
bt öğretmenlerini okullara zorunlu tekniker yapma yolunda son darbe de geldi.
bu kadar masraf yapıp ,bilgisayarı açmayı bilmeyen insanların eline teslim etmek bence çok saçma.
bu projede gelecek görünmüyor malesef
mardinde köy öğretmeniyim elektrik günde 10 kere gidip geliyor ayırca bu cihazlar en fazla bir hafta sonra çalınır..
Nişanlım ağrıda tezek yakıyor çoçuklar donmasın diye, neden bahsediyorsunuz siz.
Milli eğitim bakanlığı 5 sınıfın bir arada okuduğu birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında bu projeyi nasıl uygulamayı düşünüyor acaba? Çok merak ediyorum.Sanırım önce birleştirilmiş sınıflara bir çözüm bulup daha sonra fatih projesini uygulaması gerekir.
Cengaver
inanmak başarı getirir
çok hoş değil sevmedim
fatih projesi için bilgisayar öğretmenleri aktif rol oynaması gerekmekte
fakat ilköğretim okullarında bilgisayar dersleri kaldırılmış ve bilgisayar öğretmenleri norm fazlası olmuşlardır..
ÇOK GÜZEL BİR PROJE , BAŞTA BAŞBAKANINIZ OLMAK ÜZERE PROJEDE KATKISI OLANLARI KUTLUYORUM.BU PROJENİN BAŞARILI OLMASINDA KİLİT NOKTA BİZ UYGULAYICILARIN YANİ ÖĞRETMENLERİN EĞİTİMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR.BİRDE BU PROJE KAPSAMINDA DERSLERİMİZE HAZIRLIK BAĞIMINDA , ÖĞRETMENLERİMİZE BİRER DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR VERİLMESİ VE EVLERİMİZDE TÜRKTELEKOMLA ANLAŞMALI UCUZ , SÜZGEÇLİ İNTERNET KULLANMA İMKANI SAĞLANMALI DİYE DÜŞÜNÜYORUM.SAYGILARIMLA.
Bu projeyi baska ülkelerde görseydik hep bir agizdan, “bak onlar yapmis, biz yapmiyoruz” gibi lakirdilar ederdik. Evet “Milli” Egitim sorunlu, evet suyu olmayan, isinmasi olmayan okullar var. Ama bu sorunlar yüzünden teknik gelismelere ihtiyac yok derseniz, elestirdiginiz o sinirli bakis acisina yenik düsmüs olursunuz bence.
karamsar yorumları yazan arkadaşlara tavsiyem biraz olumlu bakın hayata. bu karamsarlıkla çok yaşamaz insan 🙂 herşey yapılır ama sırayla. derslerin içinin boşaltıldığı okuma yazma öğretilmediği falan hikaye. abd gibi almanya gibi ülkelerde yıllardır zaten derslerde bilgi verilmez bilgiye ulaşma yolları ve merak edip ulaşma öğretilir. bu sayede okuldan bir şey bilmeden çıkan öğrenci aldığı eğitim sayesinde araştırıp inceleyip hayatına uyarlayarak devam eder. modern eğitim tekniklerini bilmiyorsunuz bari boş yorum yapmayın.
bu ne arkadaş ya kayseriye tablet geliyor sadece 2 okula ..bi proje yapılacaksa adam gibi yapılmalı …meb’e burdan söylüyorumm diğer okullara da gönderin
bende cok begendim teşekür ederim
bana sorsalar yapılacak ilk iş okullarımıza kesinlikle adam gibi bir çeki düzen verilmeli.unutmayalım ki bizde başı boşluk lamaz olmamalıdır. ancak şimdiki okullarımızda demokrasi namına inanılmaz boşluklar var.öğretmenler mağdur ediliyor. geçlerimizi büyle büyüten zihniyet gün geldimi çok kolay set koyabiliyor .11yıl sonunda diploma verilmesi en büyük yanlıştır.bizde dini eğitim zorunlu diğer bilim ise yapa bilen okumalı. ömür boşa gitmesin
İstanbulda hangi okullara veriliyor