Günümüzde geliştirilen veya geliştirilmeye çalışan yeni ürünlerin en önemli ana noktalarından birisi de doğal enerji yollarını kullanma odaklı olmaları. Genel itibariyle artık tükenebilen enerji kaynakları yerine, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru bir kayma söz konusu.
Bunun en güzel örneklerinden biri de geçtiğimiz günlerde tanıtılan Ecocapsule isimli mini evler. Nice Arhitects isimli bir firma tarafından geliştirilen bu evler, harcadığı tüm enerjiyi üzerinde kurulu olan güneş panelleri ve rüzgar gülünden tedarik ediyor.
Üzerine yerleştirilen güneş panelleri sayesinde günde ortalama 600W enerji elde eden kapsülün rüzgar gülünden elde ettiği enerji ise 600-800W arasında değişiyor. Enerjiyi depolayarak, geceleri de kullanabilen kapsül ev, güneş panelleri sayesinde kullanıcılarına sıcak su opsiyonu da sunuyor.
Şekil itibari ile yumurtayı andıran Ecocapsule bu sayede enerji kaynakları olan güneş ve rüzgarı en verimli şekilde kullanabiliyor. Ayrıca şekli sayesinde yağan yağmur sularını da sonradan kullanılmak üzere alt tarafındaki bir haznede biriktirebiliyor.
Yaklaşık olarak 4,5 metrelik boy ve 2,25 metrelik genişliğe sahip olan Ecocapsule‘ün maksimum yükseklik noktası ise 2,5 metre. Bu boyutlarına rağmen içerisinde banyo, mutfak, yatak ve çalışma masası gibi ana ihtiyaçları karşılayacak olan bölmeleri barındıran Ecocapsule, 1 kişinin yaşaması için ideal bir ortam sunuyor.
Henüz tasarım aşamasında olan ve 2016‘nın başında satışa sunulması beklenen mini evlerin fiyatı ise henüz kesinlik kazanmış değil. Şu anda hiç bir ülke ile bayilik anlaşması yapmayan Slovakya’lı Nice Architects‘in mini evlerini ilk elden satması söz konusu. Bu durumda, satın aldığınız evin yanında ulaştırma bedelini de ödemek zorunda kalacağınızı belirtelim.
Son derece şık bir tasarıma sahip olan Ecocapsule için yayınlanan görsellere aşağıdan göz atabilirsiniz.
{pagebreak::1}
{pagebreak::2}
{pagebreak::3}
{pagebreak::4}
{pagebreak::5}
{pagebreak::6}
:: Ecocapsule’ü nasıl buldunuz?
Harika fikir umarım yaygınlaşır. Gezegenimize öyle zararlar verdik ki bu tarz projeler sınırsız desteklenmeli.
Çok güzel
Bana bundan lazým bi tane
he tam aradığim şey bunlardan almak kendi arsama koymak isterdim
Birçok doğa ortamına uyum sağlayabilen bu evler gerçekten harika bir tasarıma sahip. Merhum Kemal Sunal'ın böyle bir projesi vardı fakir bir insanın barınma ihtiyacını karşılayan mobil tahta bir ev Nice Architects bize patent parası verse iyi olur.. Ama insanlık için büyük bir adım. Bir bilim adamının, belgeselcinin, fotoğrafçının ihtiyacını muazzam derecede karşılayacak bir proje. Keşke böyle tasarımlar Ülkemizde çıksa..
Ufo zannedip taşlarlar bunu…
Peki tuvalet,atık sular(mesela banyo,çamasirlardan cikan su) ne olacak.Bunlarda giderilmeli temizligi cevreye zarar vermeyecek sekilde yapmali.
Ne gerek var 4-6 bin lira verip bir konteyner alırım istediğim şekilde de döşerim.
Bekar için bire bir.Arabanýn arkasýna baðla dilediðin yerde yaþa. Fiyatý uygun olursa ileride alýnabilir.
umarım çok pahalı olmaz.