Robot teknolojisi giderek gelişiyor ve filmlerde gördüğümüz ilginç cihazlar imkansız olmaktan çıkıyor. Her ne kadar şu an o kadar ileriye gidilmiş olmasa da, özellikle protez ve tıp alanında robotik teknolojiler insanlara faydalı çareler sunuyor.
İlk defa felçli birisi gerçekten ‘hissetti’
28 yaşındaki Nathan Copeland, felçli olmasına rağmen parmaklarını ‘doğal’ şekilde hisseden dünyanın ilk insanı ünvanını taşıyor. Tabii bunları da BCI (Beyin Bilgisayar Arayüzü) teknolojisine ve onu geliştiren Pittsburgh Üniversitesi araştırmacılarına borçlu.
#video_13240#
Bir kaza geçiren, ardından parmaklarındaki ya da kollarındaki hisleri kaybeden insanlar için geriye dönüş imkansız gibi gözükse de, artık hayal olmaktan çıkıyor ve beyin tarafından kontrol edilen robot kollarla bu ‘his’ duygusu gerçeğe dönüyor.
Nathan Copeland’ın beynine 4 adet elektronik çip yerleştirildi ve bunlar da robot kola bağlandı, bu şekilde beynin hasarlı omurgası da aşıldı. Bu implantlar beynin hasarlı olan ve kontrol hissini harekete geçiren kısımlarını uyarıyor, robot kolla da bir şeye dokunduğunda o his duygusunu tekrar alıyor.
Bu şimdilik protez ve robot teknolojisinde çok önemli bir adım ve daha önce de başarılmış değil. Yani artık robot kollarla sadece nesnelere dokunmakla kalınmayacak, aynı zamanda his duygusu da tekrar kazanılacak. Teknoloji yaygınlaştıkça da, belki binlerce felçli insan tekrar eskisi gibi hissedecek.
:: Sizce robot teknolojileri daha ne kadar ileri gidebilir?
Cyborgs coming soon…
Eyi 🙂
Bati bizi kiskaniyor bir dua okuyup yine hissederdi ki ne gerek var robota mobota :))
Hissetmek fiili nesnesiz kullanilmaz. Neyi hissettigini de belirtmeniz gerekir. Örnegin, "nasil hissediyorsun?" yanlis; "KENDiNi nasil hissediyorsun?" dogru.
Böyle haberler okuyunca çok seviniyorum vücudumuz sağlam olduğundan bu insanların ne çektiğini bilmiyoruz ama onlar için mucize gibi bişey olmalı
Waaaooww
Neyi hissetti.