Üniversitede okuyan gençlerin girişimcilik ruhunu keşfetmelerini sağlamak ve uzun vadeli düşünce yapısı ile gençlere ilham olmak amacıyla hayata geçirilen Girişimcilik Vakfı, bünyesindeki 80 Fellow’la ikinci yılına devam ediyor.

İlk yılında 6400 üniversite öğrencisinin katıldığı ve 20 kadın – 20 erkek öğrenciden oluşan 40 Fellow’un seçildiği Fellow Programı’na bu yıl toplam 30.000 başvuru alındı. 30.000 başvuru arasından 28 farklı üniversiteden 50 öğrencinin daha Vakfa katılmasıyla birlikte 40 kadın – 40 erkek öğrenci ile girişimcilik yolculuğu devam ediyor. 

Fellow 2015 Programı’na rekor başvuru!

2015 Fellow Programı bu yıl bir rekora imza atarak toplam 30.000 başvuru aldı. Alınan başvuruların yüzde 40’ı kadın, yüzde 60’ı erkek öğrencilerden gelirken, devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerden gelen başvuruların oranı yüzde 86, özel üniversitelerden gelenlerin oranı ise yüzde 14 oldu.

16-01/07/gv.jpeg

{pagebreak::1}

81 ilden başvuru

2015 Fellow Programı 81 ilin tümünden başvuru alırken, sırasıyla en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nden başvuru geldi. Bölgelere bakıldığında ise Marmara Bölgesi’ni, İç Anadolu, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu takip etti.

Yenilikçi seçim süreci

Fellow Programı‘na başvuran gençler, altı adımdan oluşan seçim sürecinde motivasyon ve girişimcilik potansiyelini ölçen özel kişilik testlerine ve seçim komitesiyle yapılan online ve yüz yüze mülakatlara dahil oldular. Son aşamaya kalan 140 öğrencinin yüzde 77’sinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk faaliyetlerinde gönüllü olarak çalışması, yüzde 37’sinin düzenli spor yapması, yüzde 11’inin ise oynadığı takımın kaptanı olması dikkat çekti.

{pagebreak::2}

16-01/07/gv2.jpg

Geleceğin girişimci adayları ne kazanıyor?

Fellow Programı‘na katılma fırsatını yakalayan gençler, program dâhilinde ulusal ve uluslararası bir ağın parçası oluyorlar. Her iki ayda bir rol model alabilecekleri başarılı girişimcilerle bir araya gelerek onların hikâyelerinden ilham alma şansını elde eden başarılı gençler, üniversitelerinde de girişim elçileri olarak görev yapıyor. Girişimcilik Vakfı Fellow’larının en önemli misyonlarından biri ise Girişimcilik Vakfı’nın “giveback” felsefesi doğrultusunda toplumdan aldıkları ile kazandıkları başarıyı yine toplumla paylaşarak başarıyı çoğaltmak oluyor. Fellow’lar aynı zamanda program kapsamında 12 ay boyunca aylık 500 TL burs alıyorlar.

{pagebreak::3}

Sina Avra, Fellow Programı’nı değerlendirdi

 Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, “İlk yılımızda programa başvuran 6400 üniversite öğrencisi arasından seçtiğimiz 40 Fellow ile yola çıktık. Yalnızca ilham mekanizmasını kullanarak yetenekli gençleri girişimciliğe teşvik ettiğimiz inancıyla bu yıl başvuruların katlanacağını düşünüyorduk ve beklentilerimiz paralelinde 30.000 başvuru aldık. Şu anda 40 kadın-40 erkek öğrenci ile büyüyen bir aile olarak yolculuğumuza devam ediyoruz. Fellow Programı ile öncelikli olarak ülkede girişimcilik potansiyeli taşıyan gençlerin hayatına etki ediyoruz. Onlar bu program sayesinde aldıkları ilham ile başkalarının hayatlarına ilham veriyorlar. Girişimcilik Vakfı’nın yaratmak istediği kültürün en temel öğelerinden biri de “giveback” (“karşılığını verme”) bakış açısını gençlerin hayatına yerleştirmek. Fellow’larımız aldıkları ilhamı çevreleriyle paylaşarak bu zinciri büyütüyorlar. Bundan beş yıl sonrasını düşündüğümüzde yüzlerce Fellow’un Girişimcilik Vakfı programından geçeceğini söyleyebiliriz. Gitmek istediğimiz nokta ise girişimciliğin gençler arasında ciddi bir kariyer alternatifi olması. Bu yolda yürürken, Türkiye’nin özellikle kadın girişimcilere çok ihtiyacı olduğunun da altını çizmek isterim” diyor.

:: Girişimcilik Vakfı tarafından organize edilen Fellow Programı’na katılmak ister miydiniz?