Bundan birkaç sene önce ADSL hizmetiyle yeni tanıştığımız dönemde 128 kbit hızla internete bağlanıyor ve işlerimizi hallediyorduk. Ardından 256, 512 derken 1 megabit hıza geldiğimizde internet gerçekten epey hızlanmıştı. Artık indirebildiğimiz filmlerin, müziklerin boyutu artmış, online oyunlarda daha akıcı oynar hale gelmiştik. Tabii bize hızlı geliyordu çünkü bugünden geriye baktığımızda aslında azıcık olan ihtiyacımızı karşılayabiliyormuşuz. 

Bugün internet demek artık neredeyse elektrik, su kadar bir evin olmazsa olmazlarından biri. İnternet bağlatmak lafını geçtik, artık internet hızımıza göre istediğimiz bağlantıyı seçtiğimiz döneme geldi. İşte bu noktada ihtiyacınıza göre internet konusunda fiber internet devreye giriyor.

İnternet artık evin her yerinde

İnternete bağlanan bir bilgisayarınız, televizyonunuz, oyun konsolunuz ve tabletiniz olduğunu düşünelim. Bilgisayar ile neler yapabileceğinizi zaten anlatmaya gerek yok. Televizyon ile internete bağlanıp Youtube, Facebook gibi uygulamaları kullanabilir, oyun konsolunuzla internet üzerinden başkalarıyla ya da arkadaşlarınızla oyun oynayabilir, tabletinizden de televizyon karşısındayken internette dolaşabilir, canlı müzik dinleyebilirsiniz. Bu noktadan baktığımızda evdeki birçok cihazın internete bağlanması gerektiğini görebiliyoruz. 

DSL tipindeki bir internetiniz olduğunu, örneğin 8 megabitlik bir internetiniz olduğunu düşünelim. Bu durumda birçok işi aynı anda yapabilirsiniz ancak birçok görevden vazgeçmeniz gerekecek. Örneğin bilgisayardan download yaparken konsoldan online oyun oynadığınızı, tabletten de müzik dinlediğinizi düşünelim. Elinizdeki bağlantının yükleme yani download hızı çok fazla olmayacağı için bilgisayardaki indirmeyi kapatmanız gerekebilir.

{pagebreak::2}

İsterseniz gelin fiber internetle önce tek tek, sonrasında da birçok cihazla internete girildiğinde nasıl bir hızla bağlanacağınızı aktaralım. Fiber internet paketlerinin artık en düşüğü 20 megabit (20Mbps) olduğu için biz de bunu baz alalım. Örneğin geçen aylarda çıkan Windows 8 Consumer Preview versiyonunu indirmek ve kurarak Windows 8’i ilk deneyenlerden olmak istiyorsunuz. 32 bitlik işlemci kullanıyorsanız Windows 8 32 bit’i Microsoft sunucularından 2.5 GB dosya ile indirebilirsiniz.

Yarım saatte işletim sistemi

2.5 GB demek 20 mbit’lik bir internet için hız değişimlerine bağlı olarak ortalama 25 dakika. Bu da neredeyse 40-45 dakika içerisinde Windows 8’i indirip DVD’ye yazmanız anlamına geliyor. Ya da başka bir değişle siz dışarı çıkıp DVD satın alıp gelene kadar Windows 8 evde inmiş olabilir. 64 bit’lik sürümünü indirmek isterseniz yaklaşık bir 10 dakika daha beklemeniz gerekecek. 


Windows 8 Consumer Preview’dan bir görüntü

20 Mbit internetin saniyede ortalama 2 MB indirme hızı bulunuyor. Sunuculara bağlı etkenlerle bunun bazen 1 MB’a kadar düştüğünü baz alsak bile küçük çaplı yazılımları indirmek sadece birkaç saniyenizi alıyor. Örneğin Google Chrome’u 19 saniyede, Firefox’u 15 saniyede, VLC Player’ı 10 saniyede, iTunes’u 30 saniyede indirebilirsiniz. Kurma işlemi indirme sürelerinden kat kat daha fazla. Hatta siz indirme linkine tıkladıktan sonra indirdiğiniz klasörü açana kadar dosyanız çoktan inmiş olacak.

Gelelim internetten bir şeyler izlemeye. Biliyorsunuz, internet hızlarının artışıyla doğru orantılı olarak internet üzerinden film ve televizyon izleme dönemi başladı. Hatta artık Digiturk bile yeni ürünüyle internet üzerinden eski kayıtların izlenmesini sağlıyor. İnternette de birçok canlı televizyon izleten siteler, sistemler, dizilerin geçmiş bölümleri, canlı maçlar bulunuyor. Ancak bunları kesintisiz izlemek için iyi bir internet çok önemli.

{pagebreak::3}

Bu noktada da devreye fiber internet giriyor. Hem de sadece kesintisiz izleyebilmeniz için değil, hem HD kalitesinde yayın izleyebilirken hem de internette halen dolaşmanızı sağlayacak kadar interneti size sağlayabiliyor. Popup pencerede canlı yayını kaliteli görüntüyle izlerken bir yandan da tarayıcınızda internette dolaşmaya devam edebilir, hatta YouTube’dan video bile izleyebilirsiniz. Peki internetten indirmek istersek nasıl olacak?

Film indirmek

O konuda da içiniz rahat olabilir. Diyelim ki bir siteden film satın aldınız ve hemen indirip izlemek istiyorsunuz. Eğer stream özelliği yoksa normal internette beklemeniz gerekebilir. Ancak fiber ile bekleme süreniz epey azalıyor. Örneğin 4.5 GB’lık DVD boyutundaki bir filmi 45 dakika içerisinde indirmeniz mümkün. İndirme linkini tıkladıktan sonra film için hazırlıkları yapmanız ile zaten filmin yarısı inmiş oluyor.


7.5 GB boyuta sahip Diablo 3 oyunu

Online oyunlar ve oyun indirmek

Oyun tarafında aslında üzerinde çok konuşulacak bir konu yok. Bırakın rahat oyun oynamayı, 24 kişilik bir Call of Duty oyununun host’u bile olabilirsiniz. Bu sayede sizin üzerinizden oyun oynayanlar da olası problemler yaşamazlar. Peki ya oyun indirme süreleri? Bu hafta başında Diablo 3 piyasaya çıktı. Kutulu olarak satılmasının yanı sıra dijital olarak da indirilebiliyor. 7.5 GB’lık kocaman bir dosyaya sahip. Normal şartlarda ürküten bir boyut olsa da fiber ile en fazla bir buçuk saatini alacaktır. O da arada hız değişimlerini hesaba katarak. Xbox 360 ya da PlayStation 3 üzerinden kablosuz oyun güncellemelerini yapmak da bir o kadar hızlı. 

Fiber internet ile Youtube videoları da sorun olmaktan çıkıyor. Videoyu açtığınız anda yüklemeye başlıyor. Eğer SD bir video izleyecekseniz video anında doluyor ancak HD 1080P izleyecekseniz siz izlerken yükleme çubuğu sizden oldukça ilerde gidiyor. İki türlüsünde de durma tuşuna basıp beklemenize gerek yok.

{pagebreak::4}

Aslında genel olarak bakıldığında belki sadece Diablo 3 gibi yüksek boyutlu bir oyunu indirmek 1 saati geçiyor. Onun dışında büyük filmler için yarım saat, genel programları indirmek ise bir dakikanın altında sürelerde gerçekleşiyor. Kısacası bütün işlerinizi 1 saatin altında gerçekleştirebildiğinizi söyleyebiliriz.

Yazının başında belirttiğim gibi bir de bunun çoklu kullanımı var. Yani konsoldan oyun oynarken bilgisayardan internete girmek ya da download yapmak gibi. Aslında burada da kabataslak interneti kullanım miktarına göre ikiye bölebiliriz. Örneğin konsoldan online oyun oynuyorsunuz, bilgiyasarda ise bir download var. Kabataslak bir hesapla hızı ikiye bölüm. 10 Megabit bilgisayara, diğer 10 megabit ise konsolunuza kalıyor. İkisi için de hız gayet yeterli. Bilgisayarda indirme hızınız saniyede 2 MB’dan 1 MB’a düşüyor ki bu bile ADSL’in herhangi bir hızından çok daha fazla.

Fiber internet, bekleme sürelerini çok daha indiren bir hizmet diyebiliriz. Özellikle günümüzün büyük bir kısmının beklemekle geçtiğini düşünürsek sayfaların açılmasını beklememek ya da indirdiğiniz dosyaları çok beklememek için fiber internet tam size göre.

Unutmadan hızların ve sürelerin hepsinin 20 Mbit’e göre olduğunu, daha üstü için hızı çarpmanızı söyleyelim. Yani 50 Mbit için 2.5 katı, 100 Mbit içinse 5 katı daha hızlı indirebileceksiniz. Yani Bir buçuk saatlik Diablo 3, 18-20 dakikaya kadar düşüyor.

Bu makaledeki bilgiler Turkcell Superonline’ın Fiber İnternet hizmeti kullanılarak derlenmiştir.

:: Fiber internet kullanıyor musunuz? Hızından memnun musunuz?