Ransomware (fidye yazılımı), bulaştığı sistemlerdeki tüm dosyaları şifreleyerek kullanıcının erişimini engelliyor. Virüsü geliştiren saldırgan genellikle bilgisayara bıraktığı bir notla, dosyalara yeniden erişim sağlayabilmesi karşılığında kullanıcıdan kripto parayla fidye istiyor.
Fidye yazılımlarının şifrelediği dosyaları kurtaran çeşitli güvenlik araçları var. Ancak saldırganlar, ransomware’ları sürekli geliştiriyor ve şifre kırma araçları bir süre sonra işe yaramıyor. Okul, hastane, şirket, devlet kurumu başta olmak üzere bulaştığı her sektörü zor duruma sokan fidye virüsleri hakkında yeni istatistikler paylaşıldı.
En iyi Android antivirüs uygulamaları (2021)
Akıllı telefonlarımızı tehditlerden korumak için bazı uygulamalara ihtiyaç duyuyoruz. İşte en iyi Android antivirüs uygulamaları...Fidye yazılımı saldırılarında tedirgin eden artış
Güvenlik firması SonicWall, 2021 yılına ilişkin Siber Tehdit Raporunu paylaştı. Verilere göre geçtiğimiz sene dünya genelinde 2020’ye kıyasla yüzde 105 artışla 623,3 milyon fidye yazılımı saldırısı gerçekleşti. Bu sayı, 2019 yılının raporuyla karşılaştırıldığında ise yüzde 232’lik artışı temsil ediyor.
Siber saldırganların uzaktan kod yürütme yöntemiyle kurbanın sistemini ele geçirmesini sağlayan Log4j güvenlik açığında da artış kaydedildi. SonicWall Güvenlik Ekibi araştırmacıları, 11 Aralık 2021’den 31 Ocak 2022’ye kadar toplam 142,2 milyon Log4j saldırısı (her gün ortalama 2,7 milyon) gerçekleştiği bilgisini paylaştı.
Öte yandan kripto para hırsızlığı küresel olarak yüzde 19 artışla 97,1 milyona ulaşırken; IoT (Nesnelerin İnterneti) tabanlı cihazları hedef alan kötü amaçlı yazılım saldırıları da yıllık yüzde 6 artarak 60,1 milyon seviyesinde gerçekleşti.
Google Chrome kullanıcıları dikkat: Acil güvenlik güncellemesi yayınlandı!
Google, bir süre önce Chrome tarayıcısı için acil güvenlik güncellemesi yayınladı. İşte güncelleme detayları...Hiç fidye yazılımına maruz kaldınız mı? Deneyimlerinizi yorum kısmında veya SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.