İnternet tarayıcıları sektörünün en büyük isimlerinin başında şüphesiz Firefox geliyor. Mozilla ekibi tarafından geliştirilen ve bilgisayar kullanıcıları arasında hayli popüler olan yazılım, Chrome ve Internet Explorer ile pazarı paylaşan popüler üç markadan birisi.

Yıllardır Microsoft’un hükmünü sürdüğü liderlik koltuğunu ilk zorlayan yazılım olma ünvanına sahip olan ateş tilkisi, yakaladığı artan ivme ile her geçen gün rakibine bir adım daha yaklaşmayı başardı. Birçok kullanıcı eklenti seçenekleri, sunulan ilave fonksiyonlar ve altyapı desteği yüzünden Firefox’u tercih ederken Google tarafından yayınlanan Chrome tüm planları alt üst etti.

Firefox’un yakaladığı başarıyı daha kısa zaman diliminde elde eden uygulamanın en büyük artısı, düşük miktardaki kaynak tüketim oranı ve bu yüzden ortalamanın üzerinde olan çalışma hızı.

Chrome’un gelmesiyle adeta işleri bozulan Mozilla ekibi istenmeyen düşüşü engelleyemeyerek birçok bölgede kullanıcı tercihlerinde bir adım geride kaldı. Bu yüzden çalışmalarını titizlikle devam ettiren mühendisler neredeyse belirli bir düzene oturtulan güncelleme serileriyle karşımıza çıkmaya devam ediyorlar.

Genel itibariyle alıştığımız şekilde altyapı iyileştirme çalışmalarını bu sürümde de devam attiren ekip *pdf dosyaları için özel destek yapısı, SPDY ağ protokol desteği ve daha iyi görüntüleme için WebGL iyileştirilmesi gibi yeniliklere imza attı. Diğer taraftan eklentilerin gereksiz bellek kullanımı ortadan kaldırılarak açılış hızında -Firefox 14’e göre- yaklaşık 1.5 saniyelik bir iyileştirme meydana getirildi.

En Önemli Değişim Güncelleme Sisteminde

Ateş tilkisinin Firefox 15 ile gelen en önemli yeniliği güncelleme mekanizmasındaki farklılık oldu. Kullanıcıların da hatırlayacağı gibi, Firefox güncelleme uyarılarını açılan pencere ile bildirerek kurulum sonrası zorunlu olarak sistemi yeniden başlatıyordu.

Yeni sürüm ile güncellemeleri arkaplana taşıyan Mozilla, artık bunları otomatik olarak kurup kabul ediyor ve Firefox’u tekrar açtığınızda uygulamış oluyor.

Bir kısım çevreler ilgili sistemi zaten Chrome’un halihazırda kullandığını ve firmanın buradan esinlenmiş olabileceğini düşünüyor. Ateş tilkisi ise yapılan güncellemeler ile tekrar kişilerin gözüne girmeye çalışıyor.

:: Hangi internet tarayıcısını kullanıyorsunuz? Neden?