Her yıl yüksek bütçeler ve büyük umutlarla piyasaya sürülen bir ok ürün bulunsa da, bu demek değildir ki hepsi beklenen başarıyı yakalasın. Teknoloji dünyasında bu zamana kadar büyük beklentiler ile satışa sunulmuş ama büyük bir fiyasko olmuş teknolojik ürünleri sizler için bir araya getirdik.
Nintendo Virtual Boy
Nintendo‘nun 1995 yılında piyasaya çıkardığı ve tüm dünyada sadece 700.000 adet satarak hezimete uğradığı portatif konsolu. Virtual Boy‘un en büyük sorunu, 3 boyutlu gerçeklik sunan konsol olarak tanıtılmasına rağmen çok az oyunun bunu başarmasıydı.
{pagebreak::1}
Cell Mate
Kulaklık ve hoparlör kullanmak istemeyen, telefonum kulağımda olsun ama elimle tutmayayım diyen kişiler için üretilmiş, dünyada reklamlarında oynayanlar dışında kimseden rağbet göremediği için tutunamamış ve raflarda çok uzun süre kalmamıştır.
{pagebreak::2}
Fast Finger Keyboards
Fast Finger Keyboards‘un klavyedeki harf dizilimini alfabetik sırayla yaparak neyi başarmak istediği hala daha bulunamadı. Sadece Mario oynanabilen bu klavyenin fiyatı 25 dolardı.
{pagebreak::3}
CueCat
2000’lerin başında denenen ve karekod’un atası olan CueCat, bilgisayarın ps2 portuna takılarak dergi veya kataloglardaki barkodun okutulmasıyla otomatik olarak web sistesine giderek url yazma zorunluluğunu ortadan kaldırmayı hedeflemişti, ancak o günlerde insanların ihtiyacını karşılamak için çok zor bir sisteme sahipti ve kabul görmedi.
{pagebreak::4}
Betamax
1975 yılında Sony tarafından piyasaya sürülen Betamax, pazarlama stratejilerine kurban giderek JVC tarafından piyasadan silinmiştir. Sony, Betamax teknolojisini başka üreticilerle paylaşmamış, bu sırada 1976 yılında VHS’yi üreten JVC herkese lisans vererek VHS’nin yaygınlaşmasına neden olmuştur.
Betamax’i zayıf kılan bir diğer özeliği ise rakibi JVC 4 saatlik kayıt alırken, kendisinin sadece 2 saatlik kayıt alabilme kapasitesinin olmasıydı.
{pagebreak::5}
Syncronys SoftRAM
Sistem Ram’ini iki katına çıkarabilen program olarak piyasaya sürülmüş, 3.x versiyonu 100 binden fazla, 95 versiyonu ise 600 binden fazla satmış daha sonra sahtekarlıklarının ortaya çıkması ile Federal Trade Commission tarafından açılan dava sonucu insanları yanlış bilgilendirdiği için sattığı tüm ürünlerin parasını geri ödemekle cezalandırılmıştır. Ağır bir maddi krize giren şirket 1999 yılında iflas etmiştir. Programın aslında yaptığı şey, virtual memory’yi yükseltmekti..
{pagebreak::6}
Microsoft Windows Millennium
Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiş ancak bunda hiçbir zaman başarılı olamamış Windows Me, halk dilinde mistake edition olarak da tanımlanır, diğer Windows sürümlerine göre en az raf ömrüne sahip olan işletim sistemidir.
{pagebreak::7}
Peek
2008 yılında sadece E-mail gönderme-alma özelliği ile piyasaya sürülen Peek, 2009 yılında Twitter eklentisi, 2010 yılında Facebook eklentisi ile tekrar kullanıma sunulsa da 2012 yılında üretimine son verilerek raflara elveda demiştir.
{pagebreak::8}
Internet Explorer 6
Internet Explorer 6, daha kötüsünün hiçbir zaman yapılamayacağı, tarihteki en kötü browser olma özelliğini taşıyordu.
{pagebreak::9}
Microsoft Zune
Microsoft’un, Apple’a karşı yapmış olduğu bir diğer hamle olan Zune, 2006 yılında piyasaya çıkmış ve 2011 yılında güçlü rakibi iPod karşısında kötü satış rakamları sebebiyle havlu atmak zorunda kalmıştır.
{pagebreak::10}
HTC First
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Facebook Home‘u tanıtırken “insanların telefonla olan ilişkilerini değiştirecek” sözlerini kullanmıştı. Ancak HTC’nin Facebook Home kurulu olarak satışa çıkardığı HTC First marka telefon, Amerika’da sadece 15.000’den fazla satarak tam bir hayal kırıklığı yarattı.
{pagebreak::11}
Garmin Nüvifone
2009 yılında Garmin‘in cep telefonu ile gps navigasyon cihazını birleştirip tek bir kasaya koyması ile oluşan Nüvifone, pazardaki en iyi cihazlardan birisi olmasına rağmen, piyasadaki telefonların halihazırda birer harita ve navigasyona sahip olması, Garmin‘in sadece 1 yıl sonra 2010 yılında Nüvifone üretimini sonlandırmasına sebep oldu.
{pagebreak::12}
Samsung Q1
1100 Dolarlık fiyatı, Windows tabanlı olması ve 3 saatlik pil ömrü olması sebebiyle piyasada kendisine pek fazla şans bulamayan UMPC (ultra-mobile Pc) ailesinin üyesi Samsung Q1, 2006 yılında büyük beklentiler ile girdiği piyasada, büyük bir hüsrana uğramıştır.
{pagebreak::13}
Blackberry Storm
2008 yılında hayal kırıklığının telefonla buluşması olarak piyasaya sürülmüş olan Blackberry Storm’un en büyük eksikliği Wi-Fi özelliğinin olmamasıydı. Bunun dışında kısıtlı hafıza, düşük batarya kapasitesi, dokunmatik ekranının kalitesizliği yüzünden hızlı adımlarla girdiği telefon pazarından koşar adımlarla çıkmıştır.
{pagebreak::14}
Microsoft Kin
2010 yılında 15-30 yaş arası insanlara hitap etmek için Microsoft tarafından piyasaya çıkarılan ancak içinde hiçbir oyun ve uygulama bulundurmayan Kin‘in, piyasadaki 48. gününde kötü satış rakamları yüzünden üretimi durdurulmuştur.
{pagebreak::15}
Palm Foleo
Linux işletim sistemi tabanlı telefon-bilgisayar karışımı bir cihaz olan Palm Foleo, 30 Mayıs 2007 tarihinde tanıtıldı. Şirket kurucusu Jeff Hawkins verdiği bir röportaj sırasında “Hayatımda duyduğum en güzel fikir “ diye bahsettiği Palm Foleo’nun bu tarihten tam 3 ay sonra üretimi iptal edildi.
{pagebreak::16}
Sega Dreamcast
Sega’nın son oyun konsolu olan Dreamcast’in en büyük özelliği online oyun hizmetini veren ilk konsol olmasıdır. Ancak oyun geliştirmenin zor olması nedeniyle ve Playstation 2‘nin gelmesinin ardından satış rakamları düşmüş ve üretimi durdurulmuştur.
{pagebreak::17}
Sony PSP Go
Umd girişi olmaması sebebiyle eski PSP oyunlarını oynatmayan, 3.8 inç’lik ekranı ile piyasaya çıkmış PSP modelidir. Eski modellerine göre kavraması daha zor olan alet, sağlamlık açısından da eski modellerini mumla aratır duruma gelmişti. 2009 yılında girdiği piyasadan, düşük satışlar nedeni ile sadece 1 yıl sonra ayrılmak zorunda kalmıştır.
{pagebreak::18}
Eyetop Wearable DVD Player
Bugünün teknolojisini 2004 yılında gören, ama uygulamada imkanlarının yetersiz olması sebebi ile kendisini tarihin tozlu raflarına gönderen bu cihaz 3 parçadan oluşuyordu. DVD playerdaki görüntüyü, gözlüğün camındaki monitöre aktaran, sesi ise yine DVD playerdan kulaklık yardımı ile alan bu teknolojik alet, piyasada çok fazla ilgi göremediği için üretimden kaldırıldı.
{pagebreak::19}
Laserdisc
1978-2001 yılları arasında uzun süre hizmet vermiş gibi gözükse de, Amerika ve Japonya dışında birçok ülkede satışa bile çıkmamıştır. 30 cm’lik bir çapa sahip olan diskler maksimum 60 dakikalık kayıt kapasitesine sahipti. Büyük boyutları ve ağırlıkları sebebi ile çalışırken çok fazla ses çıkaran bu diskler, bugün yerini Dvd’ye bırakmıştır.
{pagebreak::20}
Facebook Deals
2011’in 3. çeyreğinde, henüz 4. ayında test aşamasındayken iptal edilen projenin, Groupon için büyük bir tehdit olacağı ve sosyal ağ devinin bu konuda başarılı olacağı tahmin ediliyordu.
Groupon ve LivingSocial’ın benzer bir kopyası olan Deals’ta Facebook, kullanıcıların kendi arkadaşlarıyla çok hızlı bir şekilde paylaşım yapabileceği bir ortam yaratmak ve ödemeyi de oyun platformlarında kullanılması için geliştirilen ve kendi ödeme kanalı olan Facebook Credits ile yapmayı planlamıştı.
{pagebreak::21}
Motorola Rokr E1
2005 yılında Motorola ve Apple ortaklı piyasaya çıkan cep telefonu, maalesef bu iki dev markanın adına yakışır bir ortaklık sergileyememiştir. Sadece 100 şarkılık kapasiteye sahip olan ve dosya aktarımının çok yavaş olması sebebi ile beklenen ilgiyi görmemesi, iki ismin imajına leke düşürse de aynı sene Apple, iPod Nano’yu geliştirip hızlıca piyasaya sokarak ismindeki lekeyi kaldırmıştır.
Hahaha harika bir yazı olmuş, çok özenli. Teşekkürler!
Bu Peek denen cihazı çıkaranlar 2000 yılında olsaymış iyi tutarmış ama 2008 yılında neyi merak edip bu projeyi denemişler merak ettim doğrusu.
dreamcast a haksızlık yapılmış bence harika bir konsoldu.
Sega ya üzüldüm doğrusu. Oyun konsollarının atasıdır bana göre.
Güzel bir yazı ayrıca apple da bir Amanda başarısız olması şaşırtıcı
Google Latitude de eklenmeli
Oraya yakında ipad proda eklenecek
Guzel bi yazi olmus boyle yazilari daha cok goruruz umarim
İlgili, bilgili ve adil yönetim kadrosuyla,
Ogame pvpserverları arasında farklı bir tarzı ve haklı bir ünü olan,
Diğer serverlarda bulamayacağınız, oyununuzu geliştirmeye yönelik enteresan etkinlikleriyle,
Her gün iki adet ve hafta sonları tam zamanlı etkinlikleriyle,
Sizleri KM almaya mecbur bırakmayan bedava özellikleri, KM ödüllü yarışmaları ve KM kampanyalarıyla
Şu anda eski evreni OGamecenter.ORG ile
Yeni evreni Masterogame.COM ile sizlere hizmet veren serverlarımıza davetlisiniz.
Detaylı bilgi almak için facebooktan ulaşabilirsiniz: facebook.com/ogamecenter
Çocukluğumda bir tane Virtual Boy'um olmuştu çok şükür. (Adını, kendisini görünce şimdi öğreniyorum.)
Betamaxın üretimi yeni durdu la ne fiyaskosu?
iPod nano ve appleın saçma salak foto makinesini unutmuşsunuz
Windows me= mistake edition haha
benim oyum Cell Mate denen alete…. o nedir arkadaş yaaaaaa :))))))))))))
Bence zune harika bir aletti ama en büyük talihsizliği Microsoft tarafından piyasaya sürülmesi oldu. Bu kadar iyi bir cihaz için bu kadar kötü stratejileri ancak Microsoft yapabilirdi zaten.
Eyetop Wearable DVD Player bence bunun ba
dreamcast'e ciddi haksızlık yapılmış. müthiş bi konsoldu.
Bence blackberry storm harika bir cihazdi.kaybettiği yönü tüm blackberry ler gibi kısıtlı uygulama ve oyun sorunuydu..storm modeli bir android cihazı olsaydı efsane olurdu..özellikle kötü dokunmatik olarak lanse edilmesi yalnis özellikli bir dokunmatik ekrana sahipti..
Kısacası firmalar piyasaya bir sürü şey çıkarıyor tutanlar tavan yapıyor, tutmayanlar üretimi durduruluyor. Ya tutarsa misali 🙂
ie 6 ve windows me çok iyiydi bence
ben diyomki 50 tane teknolejik urun bu diyo baska sey