İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Sinema Dizi Akıllı Ev Motosiklet Mikromobilite Kripto Para Sağlık Teknolojileri Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Topluluk
  3. Haberler
  4. SDN Haberleri
SDN Haberleri

İnternette Latince Devri Bitiyor mu?

Akhun Aktosun27.10.20097 cevap1.360 görüntüleme
#1
İnternet denilen teknoloji hayatımızda dahil olduğundan beri tüm standartlarda latin alfabesi kullanılıyordu. Şimdi ise değişim söz konusu.

Tüm internet standartları latince belirlenmiştir. Bir internet sitesine girmek için latin alfabesinden yararlanırız. Aynı şekilde alan adı işlemleri, ya da subdomain yazarken yine latin alfabesini kullanırız. HTTP:// bile latin alfabesini kullanıyor. Bunun sebebi, tüm dünyada latin alfabesinin standarta en yakın alfabe olması şüphesiz ki. Fakat ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), bu durumu değiştirmeyi planlıyor. İnternet ile ilgili tüm işlerle global anlamda ilgilenen ICANN, arap, çin, kiril, hint alfabelerini de internet standartlarına dahil etmek için çalışmalara başlamış durumda.
Bu hafta Güney Kore'nin başkenti Seul'da toplantı yapacak olan ICANN yetkilileri, bu konu üzerine detaylı bir toplantı yapacak. ICANN Genel Başkanı Peter Dengate yaptığı açıklamada, "40 yıllık internet tarihi boyunca, en büyük değişikliğe hazırlanıyoruz. İnternet kullanıcıları, bu gelmiş geçmiş en büyük değişikliği deneyimlemeye hazır olsun. Bundan sonra sadece latin alfabesi değil, diğer alfabeler de internet standartlarında geçerli olacak" diyor.
Eğer toplantı sonucunda, düşünülen proje hayata geçirilirse, 2010 senesinin ortalarına doğru yeni standartlar belirlenecek ve farklı alfabelerdeki domain'lerin (alan adı) kullanımına başlanacak. Farklı alfabeye ait alan adları latin alfabesi ile yazılan versiyonları ile aynı olacak. Yani ShiftDelete.Net'in rus alfabesiyle yazılan versiyonu, farklı bir alan adı olmayacak ve yine sitemize, yani ShiftDelete.Net'e yönlenecek. Alfabeler arası çevirme işlemlerinin başlanması ve  tamamlanması konusunda ICANN, "Sistemin tamamlanması birkaç seneyi bulur" diyor.
Konuyla ilgili Google'da yayınlanan basın açıklamasını okumak için buraya tıklayın
:: Sizce bu büyük değişiklik gerekli mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşın.
Yazan: Akhun Aktosun
SDN - http://shiftdelete.net
Cevaplar
#2
türkçeyide unutmazlar umarım :)
#3
windows7seven dedi: ↑
türkçeyide unutmazlar umarım :)
Türkçe zaten latin alfabesi kullanıyor. Ama birkaç fazladan harfimiz var :D ğ,ü,ı,ç gibi.. Bunları eklerlerse çok iyi olur ama ben ekleneceğini zannetmiyorum. :thumbup1:
#4
zamanında teklif ettiler bize şukadar para verin harflerinizi ekleyelim. Gülüp geçmişiz. Neye yarayacak hadi ordan demişiz :D
#5
Gerçekten çok büyük bir değişiklik en iyi yanı şu alfabeler arası çevirme işlemi olacak. Ama ğ,ı,ş,İ vs. kullanmak hoş olurdu. :)
#6
Gerekli ama alıştık artık bence değişikliğe gerek yok...
#7
evet bence de Türkçe karakterler artık eklenmeli yoksa dilimiz "Turkche" olacak. :)
#8
ç-ö-ğ-ü-ş-ı harfleri de eklense iyi olur tabii ki

Cevabını yaz

Cevap yazmak için giriş yap ya da üye ol. Eski forum kullanıcı adın ve parolanla girebilirsin.