İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Topluluk
  3. Haberler
  4. SDN Haberleri
SDN Haberleri

Motorcuları Hedef Alan Solucan

Ecevit BIKTIM29.01.20103 cevap1.114 görüntüleme
#1
Doğu Avrupa'daki bazı motosiklet kulübü üyelerine zarar vermek amacıyla yazıldığı tespit edilen "Zimuse" adlı solucan, hızla dünyadaki tüm bilgisayarları tehdit etmeye başladı.


ESET'in yaptığı tespitlere göre "Zimuse" solucanı,Doğu Avrupa ülkelerindeki bazı motosiklet kulübü üyelerine zarar vermek amacı ile yazıldı. Kulüp üyelerini aşarak hızla yayılan solucan, Doğu Avrupa'daki bilgisayar tehditlerinin %90'ını oluşturur hale geldi.
Burada da durmayan solucan ile ilgili son olarak tespit edilen en yüksek etkilenme oranı ise Amerika Birleşik Devletleri'nde. Bunu Slovakya, Tayland, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve diğer Avrupa ülkeleri takip ediyor.

Nasıl yayılıyor?
Solucan yayılabilmek için iki yöntem kullanıyor. Kendi kendine açılabilir ZIP dosyası ya da IQ testi olarak legal internet sitelerinin içine gizleniyor ya da USB bellekler gibi çıkarılabilir medyalar aracılığı ile yayılıyor (En Tehlikeli Virüs Hangisi ?).
Solucan diskin içerisindeki veriyi şifreleyerek erişimi engellemek gibi bir yaklaşım sergilemiyor, bunun yerine fiziksel diskin MBR'sini (Master Boot Record)bozarak dosyalara erişimi tamamen imkansız kılıyor.
Bu hata mesajını görüyorsanız sisteminize Zimuse bulaşmış olabilir.
Bu güne kadar solucanın iki versiyonu olan Win32/Zimuse.A ve Win32/Zimuse.B yayılım ve aktivasyon zamanlaması açısından farklı yollar izledi. A versiyonu USB ile dağılıp aktive olmak için 10 gün beklerken, B versiyonu bulaştıktan 7 gün sonra aktive oluyor. Dahası B varyantında zarar vermeye başlaması için geçen zaman da 40 günden 20 güne inmiş durumda.

Hata Yapanı Affetmiyor
Doğru temizleme yöntemi kullanılmaz ise solucan anında zarar vermeye başlıyor. ESET'e göre bu tamı tamına bir bombayı etkisiz hale getirebilmek için hangi kabloyu kesmeniz gerektiği gibi kritik bir karar (Akıllı Telefonlar Tehdit Altında).
ESET "Zimuse Temizlere Aracını" yayınladı. Program indirmek için tıklayın.


:: Solucanları nasıl temizleyeceğinizi biliyor musunuz?
Yazan: Ecevit Bıktım
SDN - http://shiftdelete.net
Cevaplar
#2
ne garpi bir şeymiş o öyle yaw.
#3
Demek bazı Antivirüs firmalarının USB konusundaki çalışmalarının haklı bir sebebi varmış.
#4
Nasıl temizleyeceğimi biliyorum...

Cevabını yaz

Cevap yazmak için giriş yap ya da üye ol. Eski forum kullanıcı adın ve parolanla girebilirsin.