İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Topluluk
  3. Programlama
  4. SDN Programlama Kafe
SDN Programlama Kafe

Yazılım için donanım ilişkisi!

halil00716.02.20138 cevap5.497 görüntüleme
2012'den beri511 mesaj
#1
Merhaba arkadaşlar,
Yazılımlar için donanımlar kullanılıyor. Peki bu donanımlar nelerdir ve yapmak için ne lazım. Yani donanımla yazılımı ilişkilendirmek için gerekli olna şey nedir vs. gibi sorular var kafamda.
Yine gelecek fikirlerim için yeni projeler :)
Az bir fikri olan varsa yorum yazsın. Bilginiz yoksa: "sen kimsin", "sen yapamazsın gardaş" gibi yorumlar yazmayın.

teşekkürler.
Cevaplar
2011'den beri505 mesaj
#2
halil007 dedi: ↑
Merhaba arkadaşlar,
Yazılımlar için donanımlar kullanılıyor. Peki bu donanımlar nelerdir ve yapmak için ne lazım. Yani donanımla yazılımı ilişkilendirmek için gerekli olna şey nedir vs. gibi sorular var kafamda.
Yine gelecek fikirlerim için yeni projeler :)
Az bir fikri olan varsa yorum yazsın. Bilginiz yoksa: "sen kimsin", "sen yapamazsın gardaş" gibi yorumlar yazmayın.

teşekkürler.
Benim bildiğim kadarıyla tam tersi olur hardware(donanım)'ler için software(yazılım)'ler yazılır. Software gelişimi ile birlikte karşılıklı etkileşim yaparak donanım bazında değişiklikler olmuş örnek MMX komutları gibi.
Herhalde amacın driver gibi birşeyler yazmak bunlar tabi kolay değil ileri bilgi isteyen konular
2012'den beri3.605 mesaj
#3
Donanım yapması zor mesela işlemci bir intel gibi bir amd nin teknolojisine ulaşmak zor ki zaten patentli ürünleri.Üstelik intel bile mesela telefonlara işlemci yapmakta zorlanıyor çünkü uzmanlık alanı değil.Birde herkez yapabilseydi şimdi dünyanın bir numaralı borsası amerika olmazdı çünkü teknolojiyi ihraç eden amerika.
2011'den beri145 mesaj
#4
Öncelikle makina dillerinin iyi bilinmesi gerekiyor bence. Bir de lojik tasarım konusunda da ileri düzeyde olmak gerekiyor. Ama zor yani buna harcanacak zaman ve emekle çok daha ilginç yazılımlar geliştirilebilir. Tabi donanm hakkında aklınızda güzel bir fikir ve yapabilme imkanınız varsa o ayrı...
2013'den beri20 mesaj
#5
Donanım yapılır yazılım bunun üzerine oturtulur. Yani yazılım sonradan geliştirilir .http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilgisayar_mimarisi BUrada yan tarafta bilgisayarın şeması var. Yani nasıl bir tasarımın olduğu. Dikkat edersen donanım en altta yer alır. Eğer ki donanım bilgin çok iyi olursa işletim sistemi, sürücü vs tarzı şeyler yazabilirsin ama bu öyle basit bir iş değildir. Donanımı, yapısını, mimarisini vs çok iyi bilmen gerekir. Mesela mobil ile normal bilgisayarlar için farklı yazılımlar kullanılır. Bu da donanımdan kaynaklanır.
2009'den beri3.025 mesaj
#6
İşlemci mimarisi çok önemli.
2007'den beri6.903 mesaj
#7
Donanımla yazılımı ilişiklendiren şey, içine yazılım gömülmüş bir donanımdır. :) Ya da şöyle diyelim; her cihazda küçük çaplı da olsa programlı entegreler vardır. Bunlar gelen komutları işleyip donanımın çalışmasını sağlarlar. Örneğin bilgisayarda bu işi temel olarak BIOS/CMOS yapar. İşletim sistemleri donanımı yönetmek için BIOS'a başvururlar ve duruma göre BIOS yazılımın verdiği komutları donanıma iletir. Doğrudan makine programlama ile donanıma erişmek de mümkün olabilir. Bu da BIOS'u aradan çıkararak, kullanmak istediğiniz donanımın firmware'ına komut göndermeyi (low level) sağlar. Yani bir nevi anakartın nasıl BIOS'u varsa, her donanımın da aynı işi yapan bir firmware'ı vardır. DVD-RW'dan ekran kartına, ethernet kartından harddiske kadar her donanımda o donanımın çalışmasını yöneten ve gelen komutları işleyip gerçekleştiren bir firmware bulunur. O da donanımın üstündeki programlanabilir entegre/çiplere yüklenmiştir (flash). Bunlar yalnızca okunabilen belleklerdir (ROM); yani her zaman aynı kodu içeren ve kullanıcı tarafından çalışma esnasında değiştirilemeyen programlardır. Bir kısmı da programlanabilir belleklerdir; örneğin BIOS güncelleme gibi komple blok halinde silinip yeni bir program bloğu yazılarak (flash) değiştirilebilir ve hala yalnızca okunabilir olarak çalışmaya devam eder.

Her şeyden bir kuple oldu. :)
halil007 Konuyu açan
2012'den beri511 mesaj
#8
peki donanımı kendimiz yapabilirmiyiz. Yani başka donanımlardan ayrı bir şekilde orjinal bir tarz ve tasarımda. Bu mümkün mü?
2007'den beri6.903 mesaj
#9
Kolay olacağını düşünme, fakat yapabilirsin tabii. www.cizgi-tagem.org buraya bir göz at. Ayrıca bu sitedeki eğitim market bölümünden donanım-yazılım ilişkisini öğreten çalışma kitlerini de satın alabilirsin. Ayrıca www.mcu-turkey.com 'a da bir göz at. Donanım üretme hedefiyle Çizgi tarafından desteklenen bir öğrenci grubudur.

Cevabını yaz

Cevap yazmak için giriş yap ya da üye ol. Eski forum kullanıcı adın ve parolanla girebilirsin.