Bir dönem depremde zarar görenlerin yaralarını sarmak için birçok ürüne eklenen Özel Tüketim Vergisi, ÖTV günümüzde halen uygulanan bir vergi türü.
Fotoğraf sektörüne de 2008 yılında getirilen ÖTV ile bütün fotoğraf makinelerinden yüzde 20 oranında ek vergi alınıyor. BBu vergi fiyatı düşük fotoğraf makinelerinde çok artırmasa da fiyatı yüksek ürünlerde (mesela Dijital SLR) ciddi farklar oluyor.
Örnek vermek gerekirse yurtdışında gövde fiyatı 2000 Dolar olan Nikon D600 fotoğraf makinesinin Türkiye fiyatı 5-6 bin TL’den başlıyor.
Yaşanan sıkıntıyı ve 5 yıllık süreçte gelinen noktayı Nikon Türkiye Temsilcisi Karfa Karacasulu‘nun Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Karacasulu‘ya sorduk.
İşte Karacasulu‘nun yanıtları ve çözüm önerisi:
#video_6994#
:: Türkiye’deki fotoğraf makinesi fiyatlarını yüksek buluyor musunuz?
Yüksek fiyatlarda hep alt seviye gövdeler kullanıyoruz.D3100-5100-5200 v.s bunlar cidden bana dandik geliyorlar ama fiyatlarıda bir o kadar pahalı.
Misal d5100 yurtdışında 18-55mm VR kit ile 500Ş burada 1500-1600 e alınabiliyor.
Ne güzel memleket. Nikon temsilcisi ötv’den yakınıyor fakat müşteriler ötv’den rahatsız değil. Tüketici vatandaş rahatsız olsa herkes tepki gösterirdi, koyun değiller ya…..
Nikon Türkiye Firması, Vatandaşla samimi ilgilense,bu kadar Nikon satışı eksilmezdi.Canon niye çok satıyor. İlgilenme,müşteriyi insan yerine koyduğu için.Halil Yüksel
Bknz. halinden memnun vatandaş = Halil Yüksel
Kendi halinden memnun, devletin vatandaştan vergi alması değil vatandaşı soymasından bihaber olmak cidden üzücü Halil Yüksel. Yazık
ötv devletin zorbalığıdır yıllardır insanlar bu iktidar çok iyi yol yaptı insanlara para yardımı yaptı onu yaptı bunu yaptı diyor ama televizyondan radyodan telefondan bandrol bahanesiyle vergi alır yetmez üstüne telefon lüks tüketim der vergi alır hattından ne amaca hizmet ediyorsa özel iletişim vergisi alır yetmez ötv alır birde devlete sanki hiç ödememişiz gibi birde katma değer vergisi veririz zaten bütün teknolojisini ithal eden halkım birde ürünü gümrükten çekerken evrak masraflarıyla uğraşır hepside vatandaşa yüklenir. Devlet dünyaları alır vatandaşta derki eski iktidarlar çalışmıyodu böyle … doğru onlarda bi kdv vardı kafaları çalışmazdı böyle…
satıcıların yüzde beşyüz-yüzde altıyüz kar payları konuşulmuyor devletin yüzde yirmi vergi uygulaması konuşuluyor!!!
satıcıların böyle karları yok hayal aleminde yaşamayın bu alanda bir tekel yokki insanlar bu paraları ödemek zorunda kalsın eğer biri çok karlı satıyorsa daha ucuza satan daha az kar eden firmalar ürünü ithal edip satar karlılık hiç bir zaman yüzde ellinin üstüne çıkamaz özellikle de tüketici elektroniğinde yüzde 25 in üzerine kimse çıkamaz heleki teknoloji marketlerdeki bu rekabet ortamında fakat ötv kdv ve diğer vergiler ürünün maliyetine yakın bir bedelin devlete ödenmesine sebep oluyor. yüzde yirmi yazmışsınız birde sadece kdv yüzde 18 iken ne yüzde yirmisi otuzu arkadaşım.
Artık bence fotograf makinesi,video kamera vs.sezonu kapaniyor.Telefonlar normal bir insanın multimedya gereksinimini fazlasiyla karsiliyor.
cep telefonu kamerası oldukça birde bunlarda bu fiyatlar olursa Türkiyede daha çok avuç yalarlar.
zaten merak etmeyin millet enayi değil yurtdışında 2000 dolara satılanı kimse burada 6 bin liraya almıyor. yurtdışından getirtiyor. cep telefonu değil ya sonuçta kullanırken kapansın! bir tek garantiden yoksunlar, ona da katlanıyorlar.
ne ilgisi var o vergilerle fotoğraf makinası sezonunun kapanmasıyla devlet heryerde sömürü düzeni kurmuş sizin takıldığınız şeylere bak
telefonlar zaten fazlasıyla yetiyor benim lumia 920 on numara gece çekimi bile süper
bu iş aynı teknoloji dergi sektörüne dönecek gibi telefonlarda resim ve video kaltesi giderek artarken resim makinları fiyatları hayli yüksek ki sadece resim çekiyor bunlar telefona verdigin paraya hepsibir arada
kalite diyebilirsiniz bununda pek önemi kaldgını düşünmüyorum artık çünkü günüzde resimler artık çek arşive at gitsin olayına döndü kimse zumlayaıp piksellerini saymıyor o yüzden foto makina söktörüde ufaktan gidici