Fransa savcıları, Apple için planlı eskitme soruşturması başlattılar. Apple’ın en son itiraf ettiği bilinçli yavaşlatma hakkında, savcılar gerekli sorgulamalara başladı.

Apple, Aralık ayında üst seviyelere çıkan eski iPhone modellerini bilinçli olarak işlemci hızını düşürerek yavaşlamasına sebep olduğu iddialarından sonra, resmi olarak özür açıklamasını yapmış, pil değişim ücretlerini indireceğini açıklamıştı.

Apple, iPhone’ları yavaşlattığı için özür diledi!

Apple, iPhone’ları yavaşlattığı için özür diledi!

Apple sonunda son haftalara damga vuran iPhone yavaşlatma olayı hakkında açıklama yaptı. Şirket kullancılarından özür dilerken, yavaşlatma nedenlerini açıkladı.
Apple neden özür diledi? Sizin için yorumladık

Apple neden özür diledi? Sizin için yorumladık

Uzun süredir gündemi meşgul eden iPhone yavaşlatma olayı hakkında Apple'dan özür geldi. Biz de Apple'ın açıklamasından yola çıkarak, bu özürü yorumladık.

Belki Apple için özür diledikten sonra kapanan konu, hem tüketiciler tarafından açılan davalarla hem de devletlerin hazırladığı soruşturmalarla pek kapanmamış gibi gözüküyor. En son soruşturma haberi de Fransa’dan geldi.

Apple, iPhone modellerini neden yavaşlatıyor?

Apple, iPhone modellerini neden yavaşlatıyor?

Ortaya atılan eski iPhone modellerinin Apple tarafından kasıtlı bir şekilde yavaşlatıldığı iddiası doğrulandı. Bizde iPhone yavaşlama olayını inceledik.

Fransa’dan Apple için planlı eskitme soruşturması

Tüketici hakları konusunda önde gelen ülkelerden biri olan Fransa, Apple’ın ürünleri için planlı eskitme uyguladığı iddiaları hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmayı başlatan Fransız savcılar, Apple yetkililerinden talep ettiği isteklere henüz karşılık alamadı. Tabii uzun süre Apple’ın bu taleplere sezsiz kalması beklenmiyor. Büyük ihtimalle iddialarla ilgili çalışıp, biraz daha süre kazanmak için soruşturma konusunda geciktirmeye çalışılacak gibi gözüküyor.

Yasalar da şikayetçilerin arkasında gözüküyor!

HOP adı altında Halle A l’Obsolescence Programmee adlı bir dernek tarafından yapılan şikayet sonrasında soruşturmaya başlayan Fransız savcılar, planlı eskitmeye karşı çıkan yasaları da kullanarak soruşturmayı yürütecek.

Fransa, planlı yavaşlatmayla ilgili 2015 yılında Hamon yasası olarak bilinen önemli bir mevzuatı kabul etmesiyle beraber bu konuda elektronik üreticilerinin değil de, tüketicinin yanında yer almıştı. Bu yasaya göre, Apple’ın planlı eskitme yaptığı kabul edilirse, ciddi bir ceza ve uluslararası hukukta da emsal karar olarak görülme riskiyle karşı karşıya.

Apple, ceza alırsa ne kadar ceza alacak?

Henüz soruşturma aşamasında olduğu için, ceza alıp alınmayacağı yargılamadan sonra belli olacak. Fakat mevzuata göre şirketin bir yıllık satışlarının yüzde 5’ine kadar para cezası verilme durumu söz konusu.

Apple’ın hisseleri düşüşte

Apple’ın hisselerinin de planlı yavaşlatma söylentileri ve yaşanan özür açıklamasından sonra düşüşte olduğu gözüküyor. Özellikle son dönemde açılan davaların, Apple’a karşı sonuçlarla sonuçlanması sonrasında, Apple’ın ciddi bir giderle karşılaşacağını ve prestij kaybı yaşanacağı da bilinen bir gerçek. Bu da hisselere yansıyor.