Nisan 2011‘de Japonya‘da gerçekleşen Töhoku depremi, Fukushima‘da bulunan Fukushima Nükleer Santrali‘nde sızıntılara neden olmuştu.

Atmosfere radyoaktif madde salınması ile sonuçlanan olay, 1986′da Ukrayna‘da gerçekleşen Çernobil kazasından sonra en büyük nükleer santral kazası olarak tarihe geçmişti.

7. seviye nükleer tehlike olarak nitelenen kaza, 2 ölüme 37 fiziksel, 3 radyasyon patlaması olmak üzere 40 yaralanmaya sebep olmuştu.

Japonya’nın Fukushima bölgesi ise 1960‘ların başından beri nükleer radyasyon testlerine ev sahipliği yapmıştı. Etki alanı Pasifik Okyanusu olarak belirlenen radyasyonlar, günümüzde hala bölge canlı yaşamını tehdit etmeye devam ediyor.

Bilim insanları; su akımları, sıcak-soğuk su dalgaları, şiddetleri rüzgarlar nedeniyle okyanustaki radyasyona ilişkin net bilgileri ortaya koyamadıklarını ifade ediyorlar.

16-07/03/561f9b69e50aa9149c2b6427.jpg

Fukushima nükleer santralinde son durum

Japonya Fukushima Nükleer Santrali‘ndeki ve Pasifik Okyanusu‘ndaki son durum Japonya’da düzenlenen Goldschmidt Konferası‘nda ortaya konuldu.

Gelecek 5 yıla ilişkin tahminlerin de yer aldığı raporlar, gelecek süreçte devletlerin nasıl bir yol izleyeceğine dair bilgiler verdi.

Kimyasal Okyanus Grafikçisi ve Kanada‘daki InFORM Fukushima Projesi‘nde yer alan Jay Cullen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çevre ve kamu sağlığı açısından zamanında yapılacak gözlemlerin, değerlendirmelerin hayati önem taşıdığını ifade etti.

Toplantıda sunulan raporlarda ise, 2011 yılındaki felaketten sonra kıyı şeridi boyunca yükselen radyasyon miktarının yıl sonuna doğru en yüksek seviyeye çıkacağı yer aldı.

16-07/03/0ba2119f-c415-48e0-b222-beccf7784ee3_w640_s.png

Bilim insanları, mevcut radyasyon seviyesi Kuzey Amerika kıyıları dahil artış gösterse de, henüz insanları tehdit edecek bir seviyenin olmadığını dile getirdiler.

ABD, Japonya devletlerinin nükleer sızıntılara karşı alınabilecek en iyi tedbirleri almaya çalıştıkları, gelecek süreçte radyasyon seviyesi takibini birlikte gerçekleştirecekleri VOA’daki haberde yer aldı.

16-07/03/fuki.JPG

Fukushima‘nın geleceği nasıl olacak bilinmez; fakat her ne kadar insanlar için tehdit oluşturmayan bir seviyeden bahsedilse dahi, gidişatı kontrol edilemeyen nadir enerjilerden birinin varlığını öne sürdüğümüzde, var olan endişeler artabilir diye düşünüyoruz.

Japonya’daki Deprem Nükleer Santrali Etkiledi!

Japonya’daki Nükleer Krize Çözüm!

:: Fukushima nükleer santralinin ve kaza sonrasında yarattığı radyasyon tehlikesinin gelecek süreçte bir sorun teşkil edeceğini düşünüyor musunuz?