ChatGPT gibi yapay zeka araçları son aylarda oldukça büyük yankı uyandırmayı başardı. Teknolojinin hızla büyümesi ise dünya çapında bazı endişelere yol açtı. Geçtiğimiz günlerde Japonya’da toplanan G7 ülke liderleri ise üretken yapay zeka araçları için bir dizi düzenlemenin uygulanacağını bildirdi.
G7 ülkeleri, küresel yapay zeka düzenlemesi için çalışıyor
Son zamanlarda dünyanın birçok noktasında yapay zekalar eleştirilerin odağında yer alıyor. Kaygıları gidermek için ortak bir açıklamada bulunan G7 ülkeleri ise “Hiroşima Sürecini” başlatacaklarını söyledi. Bu anlaşma, ortak değerlere dayalı küresel standartların oluşturulmasını ele alacak.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida, yapay zekanın gelişiminde insan merkezli bir yaklaşımın önemini vurguladı. Bu konuda veri alışverişinin küresel düzeyde yapılması çağrısında bulundu. Kishida ayrıca yapay zekanın zararlı amaçlar veya yanlış bilgilerde kullanılmasını önlemek için finansal destek sağlanacağını bildirdi.
ChatGPT CEO’su şaşırttı: Yapay zeka için düzenleme şart
ChatGPT'nin geliştiricisi yapay zeka için düzenleme çağrısında bulundu. OpenAI CEO'suna göre tehlike günden güne büyüyor.Hiroşima Süreci, G7 ülkelerinin daha önce aldığı düzenleme kararını takip ediyor. “Riske dayalı dengeli yaklaşımı” benimseyen ülkeler, yapay zeka çalışmalarının devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak İtalya ve AB dahil olmak üzere daha önce birçok ülke ChatGPT’ye geçici yasaklar uyguladı.
Öte yandan Avrupa Komisyonun “Yapay Zeka Yasası” isimli bir düzenleme üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bu konuda öncü olan Komisyon, yapay zeka projelerini “kabul edilemez”, “yüksek”, “sınırlı” ve “minimum” riskli şeklinde kategorilere ayırıyor.
Daha önce OpenAI CEO’su Sam Altman da yapay zekaya yönelik düzenlemelerin şart olduğunu söyledi. Yapay zeka araçları geliştiren şirketlere lisans verecek bir kurum da dahil olmak üzere, çeşitli adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı.
Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.