Bugün navigasyon sistemi olarak telefonlarımızda ve otomobillerimizde kullandığımız GPS sistemi, aslında ABD Savunma Bakanlığı’nın 1960’lı yıllarda tasarladığı Global Positioning System’a dayanıyor.

ABD uçaklarının ve füzelerinin hedefi vurabilmesi için tasarlanan bu sistem ise bugün artık eski oluşu nedeniyle ihtiyacı tam olarak karşılamıyor.

Rusya ve doğu bloku ülkeleri ise güvenlik sebebiyle GPS’i kullanmaktan çekiniyor ve kendi uydu navigasyon sistemini kullanıyor.

Sivil navigasyon için yeni bir seçenek

Aynı güvenlik endişelerini Avrupa ülkeleri de taşıyor ve NATO üyeleri olmalarına rağmen, kendi navigasyon sistemine sahip olmak istiyorlardı.

İşte bu çabaların sonucunda oluşturulan Galileo uydu navigasyon sistemi artık online oldu. 

Planlanan 30 uydudan 18’i dünya yörüngesine oturdu ve artık sistem çalışmaya başladı. Avrupa Birliği’nin GPS’i olarak tanımlanan EGNOS’un en önemli parçası olan Galileo sistemi sayesinde EGNOS da pratik olarak anlam kazandı.

Sistemi kullanmak ücretsiz ancak Galileo sinyallerini kullanmak için bu sistemle uyumlu donanıma sahip telefon veya navigasyon cihazlarını edinmek gerekiyor.

GPS Çağın Gerisinde Mi Kaldı?

Piyasadaki telefonların çoğu ise şu anda GPS sistemiyle uyumlu.

Ancak yeni piyasaya çıkacak telefonlarda, hem GPS hem de Galileo arasında seçim yapmak mümkün olacak. 

Galileo uydu navigasyon sisteminin GPS’e oranla çok daha hızlı ve çok daha isabetli, yüksek çözünürlüklü bir sistem olması nedeniyle daha fazla tercih edileceği düşünülüyor.

:: Galileo sistemini GPS’e alternatif olarak kullanmayı düşünüyor musunuz?