Online neslin yeni adı şeklinde bir slogana sahip olan GDOL etkinliği, uzun adıyla Generation Do It Onliners bugün başlıyor. Haliç Kongre Merkezinde başlayan etkinlik online dünyanın gelişimiyle değişen güç dengelerini konuşacak.
Mashable kurucusu Adam Ostrow, Yandex kurucusu ve CEO’su Arkady Volozh, Doğan Online CEO’su Yenal Gökyıldırım, Serdar Kuzuloğlu ve karikatürist Erdil Yaşaroğlu’nun yanısıra birçok yabancı girişimci, artist ve sosyoloğun katılacağı etkinlik bugün tüm gün sürecek.
GDOL etkinliğini, online dünyayı konu alıyor ve online dünyanın gelişimi konuşuluyor. GDOL Power adıyla da online dünyanında getirdiği güç dengeleri tartışılacak. Sitesinde yer alan bilgiye göre klasik haber yapma yöntemi olan 5N1K‘nın GDOL‘da 6N1K’ya çıktığı yani artık sorulara “NE İLE online’sın”sorusunun eklendiği belirtiliyor.
Toplantıdan özel notlar
Dijital hayatın hızlı gelişimine dair her açıdan görüşün paylaşıldığı GDOL adlı etkinlikte, internet dünyasından önemli konuşmacılar söz alıyorlar. Tüm gün devam edecek olan GDOL Digital Talk Fest 2012 Yapılan oturumlara ait önemli notları, bu sayfadan SDN okurlarıyla paylaşacağız.
Açılış konuşmasını yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 3K döneminden bahsetti. İlk “K” kas gücü olurken, daha sonra sanayi ve sermaye sahiplerinin yönettiği kasa dönemi olan ikinci “K” döneminin ardından günümüzde, beyin gücünün değerli olduğu kafa gücü ile üçüncü “K” dönemi başladı dedi.
Sabah daha yataktan kalkmadan iPad’i kucağına alarak güne başladığını belirten Çelik, sosyal medyayı en iyi kullanan parti olduklarını da iddia etti.
Saat: 10:53
Fütürist Prof. David Passig ise geleceği 20 dakika içinde gözler önüne serdi. “Şu anda bulunduğum sahneyi değil, sahneyi yönlendirenlerin ne olduğunu anlamaya çalışın” diyerek sözlerine başlayan Passig,”Yeni bir çağın eşiğindeyiz, bir sonraki adımın özelliğini ve tabiatını anlayabilirsek, geliştirebileceğimiz teknolojileri de hayal edebiliriz. İçinden geçebileceğimiz özel kapılar (Hyper Gates) geliyor. Bir sonraki kademeye geçmenin zamanı da geçiyor. Uzay zamanını daha farklı algılayarak hür olmalıyız. Elektriği bile farklı bir şekilde sunabiliriz. Gelecek, insanların hayal etmeye mujtedir olduğu şeyler değildir. Gelecek, hayal edebileceğimizden daha kapsamlıdır. O nedenle fikriniz varsa bundan korkmayın. En aykırı gelecek fikir bile çok değişik karşılanabilir” dedi.
Saat 11:03
10 dakika ara verildi.
Saat 11:56
Global Research Direktörü Gareth Deere konuşmaya başladı.
“Üreticiler, daha düşük maliyetle üretim yapmaya başladılar. İnsanlar, ucuz şeyler ve aynı zamanda lüksü elde etmek istiyorlar. İnternet, markalar için fırsatlarla beraber riskler de getiriyor. Genişleme yaparken sonuç tahmin edilemiliyor. Alışkanlıklarımız değişiyor. Dijital yaşamdan sonra, eski yüzyıla göre daha az uyumaya ve daha az konuşmaya başladık. Türkiye’de sosyal medyada büyük bir değişim söz konusu. Facebook’ta tüm dünyada 5. sıradasınız. Akıllı telefon kullanıcılarının %81’i yataklarına bu cihazlarıyla giriyorlar. Mobil cihazları ne sıklıkla kullandıklarını öğrenmek için bir çalışma yaptık. Tabletlerde, akıllı telefonlara göre yarı yarıya daha az oturum açılıyor. Marka ve medyalar iin büyük fırsatlar söz konusu” diten Deere, sözü tamamlanmadan süre bittiği için sahneden ayrılmak zorunda kaldı.
Saat 12:12
Sahneye BBC Global News Kıdemli Yöneticisi Rufus Newston geldi.
“BBC; radyo (147 milyon), TV (86 milyon) ve internet (31 milyon) üzerinden yayın yapan ve 225 milyon kişiye ulaşan bir kurum. Platformlar çoğalınca, izleyiciler açısından ilgi çeken içerikler üretme konusunda zorlanıyoruz. Kontrolün bizde olması gerekiyor. BBC, CNN ve NYTimes gibi yayınları geride bırakan ve alanında birinci olan bir web sitesi. Türkiye’de haber siteleri listesinde 73. sıradayız. Haber oluştururken, karşımızda bir okur kişiliği belirleriz. Zengin, bilgili, konuşan. Diğer yandan bir grup daha belirledik. DOL nesli dediğimiz, seyahati seven, sadece kendi ülkesinde olan biteni değil dünyayı da merak edenlerden bahsediyoruz. Bu kişilere erişmek için interaktif modüller yaratmaya çalışıyoruz. Örnek olarak “7 milyar kişi içinde siz kaçıncı sıradasınız?” adlı bir uygulama ile en çok paylaşılan link unvanını kazandık. Sosyal medya sayesinde bu başarı elde edildi. Etkileşime girmezseniz algılar demode olabiliyor. BBC’yi de böyle demode gördüklerini fark ettik. Şimdi bu imajı değiştirdik. Mobil uygulamalarıza çok önem veriyoruz. Kullanıcılarımızı orada da tanımak istiyoruz. Örneğin, BBC mobil uygulama kullanıcıları en çok YouTube, Facebook ve Skype gibi sosyal uygulamaları tercih ediyorlar.”
CANLI YAYIN SONA ERDİ…
:: Etkinlik hakkında ne düşünüyorsunuz?