Bir çağın başlangıcı: Internet Explorer
Internet Explorer, ilk 4 sürümü boyunca Netscape ile rekabet için geliştirilmekte olan bir üründü.
Internet Explorer’ın ilk sürümü Spyglass, Mosaic tarayıcısı taban alınarak 1995 yılında yapılmıştır ve Microsoft ile Spyglass ile yapılan anlaşmaya göre Spyglass Microsoft’un IE ile elde ettiği kârın dörtte birini alacaktı. 3. sürümüne kadar dikkat çekmeyen bir tarayıcı olan Internet Explorer’ın pazardaki rakibi Netscape Navigator idi.
Internet Explorer ikinci sürümüyle birlikte teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya başladı. macOS ve Windows desteği, SSL, HTTP çerezleri, RealAudio, VRML ve NNTP özellikleri ile adeta altın çağına giriş yaptı.
Geliştirme açısından hep geriden gelen tarayıcı, ilk süksesini Internet Explorer 3 sürümü ile gerçekleştirdi. Bu sürümde CSS, metabilgi ve PICS, ses ve video, Java ve ActiveX desteği sunarak en büyük çıkışını yapmayı başardı. Microsoft’un sıradaki hamlesi tarayıcı içerisine e-posta istemcisi, adres defteri, NetMeeting ve Windows Media Player’ı entegre etmek oldu.
Tüm bu adımlardan sonra, internet servis sağlayıcılarına tüm ağ paketleri Internet Explorer üzerinden gelmeye başladı. Pazarın tüm hakimiyeti IE’ye geçti derken, Microsoft, Netscape’e vuracağı ölümcül darbesini de planlamıştı.
Internet Explorer 4 sürümünü piyasaya süren Microsoft, işletim sistemi pazarındaki yüksek payını kullanarak Internet Explorer’ı Windows işletim sistemindeki ön tanımlı internet tarayıcısı yaptı. Bu hamle IE’nin pazar payında tarihindeki en yüksek sıçrayışı yapmasını sağladı ve Netscape’i adeta piyasadan silerek birinciliği ele geçirdi.
Bu başarının büyük bir kısmı, bugüne kadar tam 11 farklı sürümü yayınlanan Internet Explorer açısından çağ atlatsa da, gelişen internet teknolojilerine ayak uydurmakta sorunlar yaşayan Microsoft’a yeni bir rakip geliyordu: Opera!
Daima Firefox
Her zaman ve daima Firefox. Eklentileri ile kesinlikle ilk ve tektir. Mükemmel bir tarayıcıdır.
Bence bir tarayıcı incelemesi performans karşılaştırması videosu falan hazırlamalısınız.
Daima chrome kullanırım bide şu ram probleminide düzeltirlerse chrome süper olur.
Çok güzel olmuş bence böyle tarihsel gelişimler çok güzel oluyor. Bu şekilde yazıları okumayı seviyorum teşekkürler shiftdelete.net
Opera GX şu zamana kadar çıkmış en iyi tarayıcı.
Opera GX hepsini tek geçer 😉
Opera’nın dahili ücretsiz vpn hizmeti bile tek başına yeter…
chrome zorunlu olarak telefonlara yüklü olarak geldiği için çoğu kullanıcı tarafından bu sebepten dolayı hiti artmıştır
google arama motoruda aynı şekilde devam etmiştir
2010dan sonra yani android telefonlardan sonra googlenin pazar alanı ve pazar payı genişlemiştir
googlenin en büyük işi androidle uğraşması onu yükseltmiştir
tabi nokia başarılı olsaydı google sadece youtubeden ibaret olabilirdi
2010a kadar yahoo googlenin önündeydi
Edge google chrome’dan daha hızlı. Bizzat kendim denedim. Donanımım Hp elitebook 8530p, 4gb ram 128gb hdd, intel centrino vpro 2, windows 10 famille
Chrome her ne kadar iyi olsa da İnterneti zamanında IE’nin yaptığı gibi tekelleştirmiştir. Tekellik, bir süre sonra 45 saniyelik YouTube reklamları gibi saçmalıklara neden olur. Bundan dolayı İnternette gezinmek için, özgür ve çıkar gözetmeyen tarayıcılar tercih edilmelidir.
Yazı için teşekkürler