Reklam

Geçmişten günümüze internet tarayıcıları

11
Reklam

Mozilla Firefox

1998 yılında Netscape, adı sonradan Mozilla Vakfı olacak bir vakıf kurduğunu duyurdu. Firefox projesi, Mozilla projesinin deneysel bir dalı olarak Dave Hyatt, Joe Hewitt ve Blake Ross tarafından başlatıldı.

Bu grup, Firefox adını alacak tarayıcının, ileride Mozilla Suite’in yerini almasını umuyorlardı. 3 Nisan 2003’te Mozilla, o tarihten itibaren Mozilla Suite yerine Firefox ve Thunderbird’e odaklanacağını açıkladı. Mozilla Suite gönüllüleri ise SeaMonkey projesini oluşturdu ve 2005’te SeaMonkey, tamamen Mozilla Application Suite’in yerine geçti. Ancak bu projenin adı birkaç kez değiştirildi.

Internet Explorer ile tarihe gömülen Netscape Navigator’ı temsil eden bu tarayıcıya Phoenix ismi verildi. Adın özel bir anlamı bulunuyordu: Mitolojide yanarak öldükten sonra kendi küllerinden yeniden doğan bir kuş olan Zümrüdüanka’nınkülleri” anlamına geliyordu.

Reklam

Ancak bu isim Phoenix Technologies şirketine ait olduğu için bu düşünceden vazgeçildi ve Firebird‘de karar kılındı. Ancak bu isim, aynı adı kullanan açık kaynaklı veritabanı yazılımı projesinin tepkisini çekince, bu isimden de vazgeçildi.

Mozilla Vakfı, karışıklığı önlemek adına tarayıcı isminin Mozilla Firefox olacağını açıkladı. Bu isim, kızıl panda hayvanının takma adı olarak biliniyor ve aynı zamanda bu hayvan, Firefox’un maskotu olarak da kullanılıyor.

2009 yılı sonlarında Firefox’un pazar payı yüzde 32 ile zirveye çıktı ve Firefox 3.5 sürümü bir süreliğine dünyanın en popüler tarayıcısı oldu. Ardından gelen Google Chrome’un yarattığı rekabetle birlikte Firefox’un pazar payı düştü. Mozilla’ya göre Aralık 2014 itibarıyla dünya çapında yaklaşık 500 milyon Firefox kullanıcısı bulunmaktadır.

2020 Şubat ayı itibarıyla; Statcounter verilerine göre Firefox masaüstü kullanım oranı yüzde 9,54 olarak açıklandı. Firefox tarayıcısı, 2006 yılında bir günde 8 milyon indirmeye ulaşarak Guiness Rekorlar Kitabına da adını yazdırmıştır.

11 Yorum

  1. Daima chrome kullanırım bide şu ram probleminide düzeltirlerse chrome süper olur.
    Çok güzel olmuş bence böyle tarihsel gelişimler çok güzel oluyor. Bu şekilde yazıları okumayı seviyorum teşekkürler shiftdelete.net

  2. chrome zorunlu olarak telefonlara yüklü olarak geldiği için çoğu kullanıcı tarafından bu sebepten dolayı hiti artmıştır
    google arama motoruda aynı şekilde devam etmiştir
    2010dan sonra yani android telefonlardan sonra googlenin pazar alanı ve pazar payı genişlemiştir
    googlenin en büyük işi androidle uğraşması onu yükseltmiştir
    tabi nokia başarılı olsaydı google sadece youtubeden ibaret olabilirdi
    2010a kadar yahoo googlenin önündeydi

  3. Edge google chrome’dan daha hızlı. Bizzat kendim denedim. Donanımım Hp elitebook 8530p, 4gb ram 128gb hdd, intel centrino vpro 2, windows 10 famille

  4. Chrome her ne kadar iyi olsa da İnterneti zamanında IE’nin yaptığı gibi tekelleştirmiştir. Tekellik, bir süre sonra 45 saniyelik YouTube reklamları gibi saçmalıklara neden olur. Bundan dolayı İnternette gezinmek için, özgür ve çıkar gözetmeyen tarayıcılar tercih edilmelidir.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version