Oldukça merak uyandıran bir projeyle yünlü mamut yeniden hayata döndürülmeye çalışılacak. Peki ama nasıl? İki yıl önce seri teknoloji girişimcisi Ben Lamm, ünlü Harvard genetikçisi George Church‘e ulaştı. İkili Boston’da Church’ün laboratuvarında bir araya geldi. Nihayetinde Colossal isimli girişimi duyurdular.

Colossal’ın hedefi bir hayli çılgın; nesli tükenmekte olan Asya fillerini Kuzey Kutbu sıcaklıklarına dayanacak şekilde genetik mühendisliği sayesinde soyu tükenmiş yünlü mamut benzeri yeni bir hayvan türüne geliştirmek. Proje yıllardır sürüyor ancak kimse onu hayata geçirmek için yeterli fonu vermemişti. Şimdi, çeşitli yatırımcılardan ve CEO Lamm’dan 15 milyon dolarlık yatırım aldı.

Bilim insanları 3.000 TB’lık bir evren yarattı

Bilim insanları 3.000 TB’lık bir evren yarattı

Bilim insanları 3.000 TB boyutunda bir sanal evren yarattı. Uchuu adını verdikleri bu evrenin ham verilerini dilerseniz erişebilirsiniz.

Altı yıl içinde yünlü mamut dolaşabilir

Yünlü mamutun soyu 10 bin yıl önce büyük ölçüde tükendi. Son popülasyonlar yaklaşık 4 bin yıl öncesine kadar hayatta kaldı. Genetikçi Church, CNBC’ye verdiği demeçte, geliştirecekleri buzağının altı yıl kadar kısa sürebileceğini söyledi.

Genetiği değiştirilmiş yünlü mamut

Church, bu yünlü mamutların Kuzey Kutbu’nda çoğalacağını ve küresel ısınmayı azaltmaya katkıda bulunacağını söyledi. Çoğalan mamutlar küçük ağaçları yiyerek yok edecek ve otlar artacak. Bu çimenler, orada yaşayan kozalaklı ağaçların karanlık gövdelerinden daha iyi güneş ışığını yansıtıyor. Bu da buzulların erimesini yavaşlatacak.

Ek olarak, mamutlar karın üstünde gezindikçe sıkıştıracak ve daha az yalıtkan hale getirecek. Bu otlar ekosistemi soğutacak ve permafrosta (donmuş toprak) hapsolmuş metan gazının salınımını azaltacaktır. Church, “Bu metan salınırsa, küresel ısınmaya neden olması açısından molekül başına karbondioksitten 30 kat daha kötü” dedi.

https://twitter.com/ItIsColossal/status/1437415866073763848

Ayrıca bu teknolojilerin çok sayıda insanın sorununu çözeceğini de iddia ediyorlar. Genetikçi, “Sentetik biyoloji, petrol ve plastik temizliğinden karbon tutulmasına ve çok daha fazlasına kadar büyük sorunları çözebilecek yeni yaşam formları geliştirmemize izin verecek. Doku reddini çözmek ve yapay rahimler geliştirmek, tüm insanlar için yaşamı iyileştirmeye ve uzatmaya yardımcı olmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.

Herpes virüsüne dirençli olacak

Bu arada genetik olarak yünlü mamut, Asya filine çok benzer. Asya fillerinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için girişimde bu türü korumak istiyorlar. Church, “Asya filini tehlikeye atan iki ana şey var. Biri herpes virüsü. Diğeri ise insanlara yakınlık. Bu yüzden her ikisini de düzeltmek ve onlara kuzey Kanada, Alaska ve Sibirya gibi neredeyse hiçbir insanın olmadığı yeni bir alan vermek istiyoruz.” dedi.

Genetiği değiştirilmiş fil yünlü mamut olacak

Yani Colossal, herpes virüsü direnci ve aşırı soğuklara dayanma kabiliyeti ile genetiği değiştirilmiş bir Asya fili tasarlamayı amaçlıyor. Bu hayvanın yünlü mamut gibi görünüp davranacağını ekliyorlar.

Kulağa bilim kurgu gibi geliyor ancak Church, Asya filini genetik olarak değiştirebileceğinden emin olduğunu söyledi. Çünkü domuzlarla benzer genetik manipülasyon ve hücrelerinde 42 genetik düzenleme yaptığını belirtti. Genetiği değiştirilmiş domuzların, üç hastanede klinik öncesi denemelerde organ nakli için kullanılabilecek kadar sağlıklı olduğunu da ekledi.

Genetiği değiştirilmiş fil, önce mühendislik ürünü bir endometriyuma yerleştirilecek. Daha sonra, Philadelphia bilim insanlarının 2017’de genetiği değiştirilmiş bir kuzu yetiştirmek için kullandığı yapay rahme benzeyen bir torbada büyüyecek.