Gigabyte‘ın Ultra Durable serisinin yeni üyesi EX58-UD5 anakartı, adından da anlaşılabileceği gibi, fazlasıyla dayanıklı  gerilim düzenleyicilere ve kaliteli bileşenlere sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. Fiyatıyla üst kesime hitap eden EX58-UD5, içerdiği ilginç özelliklerle hız aşırtma meraklılarının da ilgisini çekmeyi amaçlıyor. Aynı anakart üzerinde bize hem SLI, hem CrossFireX desteği sunan Gigabyte, böylece ekran kartı satın alırken daha rahat karar vermenize olanak sağlamış oluyor.

 

 

{pagebreak::Bellek}

 

Gigabyte EX58-UD5’in üzerinde bulunan 6 adet DDR3 slotu 3 kanallı çalışıp, 1333 MHz’e kadar bellek desteği veriyor. Tabii ki bu desteği siz biraz “esnetebiliyorsunuz”.

{pagebreak::Genişleme Yuvaları}

 

EX58-UD5’in üzerindeki 3 PCI-E x16 slotu, dilediğiniz çoklu ekran kartı kombinasyonunu yapabilmenize olanak sağlıyor. 2 tanesi x16 hızında bir tanesi de x8 hızında çalışan bu slotların arasına serpiştirilmiş olan 2 tane PCI yuvası da, eski kartlarınızı sorunsuzca kullanabilmeniz için düşünülmüş. Ayrıca PCI-E x16 slotlarının biraz üzerinde, anakartlarda pek de görmeye alışık olmadığımız PCI-E x4 slotu bulunuyor. Bütün bunların dışında bir tane de PCI-E x1 slotu görüyoruz.

{pagebreak::SATA}

 

EX58-UD5’te tam 10 tane SATA portu görüyoruz. 10 tane SATA cihazını anakarta bağlamakla iş bitmediğini de hatırlatalım; zira büyük bir kasaya da ihtiyaç duyacaksınız. Bu SATA bolluğunun yanında, anakartın üzerine bir tane Floppy, bir tane de IDE bağlantısı da yerleştiren Gigabyte, ayrıca araya 2 tane FireWire ve 4 tane USB bağlantısı da eklemiş.

{pagebreak::Arka Panel}

 

EX58-UD5’in arka paneline göz attığımızda ise, klavye ve fare için 2 adet PS2 portu, optik ses girişi, koaksiyel ses girişi, FireWire, BIOS reset düğmesi, 8 tane USB portu, 2 tane Ethernet çıkışı ve 8 kanallı ses yongasının çıkışlarını görüyoruz.

{pagebreak::İşlemci Çevresi}

 

EX58-UD5’in Core i7 çalıştırması için dizayn edilmiş LGA 1366 slotunun çevresi, büyük boyutlara sahip soğutucuları da kullanabilmeniz için oldukça ferah tutulmuş. Gördüğünüz üzere, anakartın her yerinde sadece katı kapasitör kullanılmış. Zaten Ultra Durable olarak anılmasının da bir sebebi bu.

{pagebreak::Hız Aşırtma}

 

Biraz da Gigabyte EX58-UD5’in hız aşırtma becerilerinden bahsedelim. Hız aşırtmacılar için birinci dereceden önem taşıyan BIOS menüsü, bize oldukça fazla seçenek sunuyor. Üzerindeki kapasitörlerin katı ve Japon malı olması da hız aşırtma için anakarta fazladan dayanıklılık sağlıyor. Ayrıca EX58-UD5’in üzerinde bulunan LED ışıklandırmalar, sıcaklığa ve hız aşırtma derecesine göre yanarak bize oldukça gerekli bilgiler vermiş oluyor. Tabii bunları sadece masa üzerinde açık bir sistem kullanıyorsanız rahatlıkla görebiliyorsunuz.

{pagebreak::Ekstra Özellikler}

Anakartın üzerinde uzay montaj çalışanlar için bir de güç düğmesi bulunuyor. Bununla beraber sisteminizin başlamasıyla ilgili bir problem olduğunda, problemin nereden kaynaklandığını kolayca anlayıp müdahalede bulunabilmeniz için hata gösteren bir ekran (debug LED) da bulunuyor.

 

{pagebreak::Yorumlar}

Yorumlar

Yeni Core i7 işlemcinizin bütün yeteneklerinden faydalanmak istiyorsanız, Gigabyte EX58-UD‘i gönül rahatlığıyla ercih edebilirsiniz. Hem CrossFireX, hem de Triple SLI destekliyor olması, bilgisayarınızın performansını uç noktalara taşırken herhangi bir kısıtlamada kalmamanızı sağıyor.

Hız Aşırtma Becerileri

Güzelim Core i7‘nize hız aşırtma uygulamak istediğinizde karşınıza çıkan BIOS menüsü, her ihtiyacınızı karşılayacak düzeyde. Anakartın üzerindeki bileşenleri soğutan pasif soğutma sistemi, anakartınızın daha ferah bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Taktığınız işlemci soğutucunuzun fanı da pasif soğutucularla yapılan ısı giderimini teminat altına alıyor.

Peki Ya Fiyatı?

Gigabyte EX58-UD5’in tahminlerimize göre 400 dolar civarında seyreden fiyatı, ilk bakışta fazla gelebilir. Fakat böyle bir anakart alıyorsanız, yanında DDR3 bellek, Core i7 işlemci gibi pahalı bileşenlere yatırım yapıyorsunuz demektir. 3 tane PCI-E x16 slotunu da doldurmaya karar verirseniz harcayacağınız toplam paranın yanında, anakartın fiyatı bir hayli ucuz kalır. En yüksek performanslı oyun bilgisayarını toplamak istiyorsanız, bu anakarta bu fiyatı ödemekten çekineceğinizi düşünmüyoruz.

{pagebreak::Teknik Bilgiler}

Gigabyte EX58-UD5
Anakart

Soket Uyumluluğu: Intel LGA 1366
Yonga:
x58 / ICH10R
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 4 iğneli bağlantı.
Bellek: 6 tane DDR3 yuvası (resmi olarak 1333 MHz’e kadar)
İç Bağlantılar: 2x PCIe x16, PCIe x8, PCIe x4, 2x PCI, 4x USB, 10x SATA, IDE, Floppy, 2x FireWire.
Dış Bağlantılar: PS/2 klavye ve fare, 8x USB, 2x Gigabit LAN, FireWire, ses bağlantıları, koaksiyel ve optik ses çıkışları.

Üretici: Gigabyte
Distribütörler:
Arena / Kont

:: EX58-UD5, parasının hakkını veriyor mu?

Bilgi için: Gigabyte
Yazan:
Ruşen Göbel / Berkin Bozdoğan