Anakart teknolojileri konusunda her zaman öncü isimlerden biri olan Gigabyte, son dönemde bu alanda çok büyük atılımlar yapıyor.
Öyle ki, firma son üç ay içerisinde tam 3 adet yeni anakart serisini kullanıcılarla buluşturdu. Farklı kullanıcılara hitap eden bu üç seriyi sizlere tanıtalım istedik.
Overclock yapanlara hitap eden X58A-OC, oyuncular için tasarlanan G1 Killer ve revize edilmiş yeni B3 sürüm Intel 6 serisi anakartlar kullanıcılara neler sunuyor, hep beraber görelim.
Üç yeni seri içinde en öne çıkanlardan bir de X58A-OC
X58A-OC
Bugüne kadar birçok üst seviye anakart, overclock seçeneklerini sahip olduğu özellikler arasında bir detay olarak bulundururdu. Overclock yapmayı bir tutku olarak edinen kişiler için bu sınırlı özellikler yeterli olmaktan uzaktı.
Gigabyte, yeni tasarladığı X58A-OC adlı anakart serisi ile dünyanın overclock için özel olarak tasarlanmış ilk anakartlarını kullanıcılarla buluşturdu. Intel X58 yonga setini kullanan bu anakartlar, overclock uzmanlarından bu işe yeni başlayanlara kadar herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak çok sayıda özelliğe sahip.
{pagebreak::OC-VRM}
OC-VRM
İşlemcinin ihtiyacı olan voltajı sağlayan ve ayarlayan VRM’lerin tasarımı overclock yapmak isteyenler için büyük önem taşır.
Gigabyte X58A-OC serisinde overclock için özel olarak geliştirilmiş bir VRM tasarımı bulunuyor. Yüksek iletkenlik özelliğine sahip POScap, 50 amperlik boğucu bobinler ve sürücü gerilim besleyicilerinden oluşan bu özel voltaj ayarlama modülüne OC-VRM adı verilmiş.
Overclock için özel bir VRM tasarlanmış
Daha Fazla Güç İçin
Tüm bu tasarım, ihtiyaç anında işlemciye daha fazla güç sağlanmasını mümkün kılarak, daha iyi bir overlclock performansı sunuyor. Anakartların üzerinde bulunan iki adet 8-pin CPU güç bağlantısı ile 1500 Watt‘a kadar güç sağlanabiliyor.
{pagebreak::OC-Touch}
OC-Touch
Gigabyte, overlclock işlemini daha kolay bir hale getirmek için X58A-OC serisindeki modellerine OC-Touch adını verdiği bir bölüm yerleştirmiş. Bu bölümde, birçok ayarı kolaylıkla yapabileceğiniz tuşlar bulunuyor.
Bu tuşlarla yapılan ayarlar gerçek zamanlı olarak etki yapıyor. Yani etkiyi görmek için sisteminizi yeniden başlatmanıza gerek yok. Bu bölümde işlemci hızını ve BCLK ayarlarını değiştirebiliyorsunuz.
Tuşlar overclock yapmayı kolaylaştırıyor
Tuşlarla Overclock
4G tuşu ile işlemci hızı 4 GHz’e çıkacak şekilde otomatik bir overclock yapılıyor. Gear tuşu ise BCLK değişim oranlarını 1 MHz ile 0,3 MHz olarak değiştirmeye yarıyor.
Burada ayrıca voltaj ölçüm modülü de yer alıyor. Buraya bir voltmetre bağlayarak bileşenlerin voltajını da ölçebiliyorsunuz.
{pagebreak::OC-PEG}
OC-PEG
Yüksek performans için overclock yapılan bileşenlerden biri de ekran kartları. Birden fazla ekran kartı kullanıldığında, bu kartların ihtiyacı olan gücü verimli bir şekilde sağlamak gerekiyor.
Gigabtye, X58A-OC serisinde OC-PEG adını verdiği bir güç sistemi kullanıyor. PCI-Express slotlarına yakın bir bölgeye yerleştirilen iki adet SATA güç bağlantısı, ekran kartlarına ekstradan güç sağlıyor.
Ekstra güç için SATA güç bağlantıları yer alıyor
Verimli Güç Yönetimi
4 yollu ATI CrossFireX ve 3 yollu NVIDIA SLI kullanıldığında 24-pin ATX güç bağlantısına çok fazla yük binmemesi için bu SATA güç bağlantılarının da kullanılması tavsiye ediliyor.
Bu güç bağlantıları, sadece tek bir ekran kartı kullanıldığında bile daha verimli overclock yapılabiliyor.
{pagebreak::OC-Cool}
OC-Cool
Overclock yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de ısınmadır. Gigabyte X58A-OC serisinde sıcaklığı kontrol etmek için özel bir pasif soğutma sistemi ve çok sayıda fan yerleştirme seçeneği bulunuyor.
Anakartın üzerinde toplam 7 adet Smart Fan bağlantısı bulunuyor
Kuzey ve güney köprülerini soğutan pasif soğutma sistemi, üzerindeki LED ışıklarla anakartın görüntüsüne de katkıda bulunuyor.
Kartta yer alan 7 adet 4-pin Smart Fan bağlantısı da oluşan sıcaklığı uzaklaştırmak için kullanıcılara çok sayıda seçenek sunuyor.
OC-Dual BIOS
X58A-OC serisinde Gigabyte’ın DualBIOS teknolojisi kullanılıyor. Overclock yaparken yaşanabilecek bir sorun yüzünden sıkıntıya düşmemek için, yedek olarak kullanılabilecek bir BIOS daha bulunuyor.
İki BIOS üzerine overclock profilleri kaydedebiliyorsunuz
Kullanıcılar ayrıca bu iki BIOS’a 16 farklı overclock profili kaydedebiliyorlar. BIOS’lar arasında geçiş yapıp, overclock yapılmış ve yapılmamış modları da karşılaştırabiliyorlar.
{pagebreak::Yeni B3 Stepping Intel 6 Serisi}
Yeni B3 Stepping Intel 6 Serisi
İkinci nesil Core işlemci ailesine destek veren P67 ve H67 yonga setlerinde Intel’den kaynaklanan bir tasarım hatası tespit edildikten sonra, bu yonga setlerini taşıyan 6 serisi tüm anakartlar geri çağırılmıştı.
Yeni modellerde B3 ifadesi yer alıyor
Hatası giderilmiş yeni tasarım 6 serisi anakartlar Gigabyte tarafından kullanıcılarla buluşturuluyor. B3 sürümü (stepping) yeni Gigabyte 6 serisi anakartlar model adları ve kutuları ilk modellerden farklı bir şekilde piyasaya sürülecek.
SATA portlarını özel bir yazılımla kontrol edebilirsiniz
Gigabyte, bu yeni anakartlarının ayırt edebilmesi için model adlarının sonunda B3 ifadesini yerleştirmiş. Ürünlerin kutu tasarımları da farklı.
Gigabyte ayrıca, kullanıcıların SATA portlarını kontrol etmesi ve anakartlarının hangi sürüm olduğunu tespit etmesi için Gigabyte 6 Series SATA Check adlı bir yazılımı kullanıma sundu.
{pagebreak::G1 Killer}
G1 Killer
Gigabyte’ın konsept anakart serilerinin en yenilerinden biri olan G1 Killer, oyuncuların beğenisini kazanacak çok sayıda özelliğe sahip.
G1 Killer serisi anakartlar oyuncuların en üstün grafik performansını yakalayabilmesi için birden fazla ekran kartı kullanımına destek veriyor.
Kartlar hem CrossFire, hem de SLI destekli
Dört adet AMD ekran kartı kullanmaya olanak tanıyan ATI CrossFireX ve üç adet NVIDIA ekran kartını aynı anda kullanmayı sağlayan SLI teknolojilerine destek veren G1 Killer serisi, alınabilecek en yüksek grafik performansını vaat ediyor.
Yüksek Ses Kalitesi
Gerçekçi ve etkileyici oyun deneyimi için görüntüyle beraber ses de büyük önem taşıyor. Gigabyte G1 Killer serisinde Creative Soundblaster X-Fi 20K2 dijital ses işlemcisi tümleşik olarak bulunuyor. Bu işlemci X-Fi Xtreme Fidelity ve EAX Advanced HD 5.0 gibi üst seviye ses teknolojilerini de barındırıyor.
Creative’in tümleşik ses yongası yüksek ses kalitesi sunuyor
Ayrıca, G1-Killer serisi anakartlarda bulunan DTS Connect ile de iki kanallı ses alınıp 7.1 kanala kadar olan ses sisteminize uygun hale getirilebiliyor.
Daha Hızlı Ağ Deneyimi
İnternet üzerinden oyun oynamayı sevenlerin isteklerini göz önüne alan Gigabyte, G1-Killer serisi anakartlarında Bigfoot Networks‘ün geliştirdiği Killer E2100 adlı bir ağ platformuna yer vermiş.
Killer NPU sayesinde oyun sunucusuna ulaşmak için kısayol kullanılıyor
Bu platformun en önemli özelliği, ağ görevlerini kendi üzerine alarak işlemci üzerindeki yükü hafifletmesi. Platformda bulunan Killer E2100 NPU (Network Processing Unit) adlı ağ işleme birimi, neredeyse tüm ağ yükünü üzerine alıyor.
Ayrıca bu platformun kullandığı Game Networking DNA adlı yazılım da Windows Network Stack’i atlayarak NPU üzerindeki oyun verilerinin yükünü azaltıyor.
Advertorial
:: Bu üç seriden en çok ilginizi çeken hangisi oldu?
4 tane ati ekran kartı takabilme
G1 Killer tabikide.
Eridim Bittim hocam :))) Gel gör ki almaya paramız yetmez. bi 2-3 yıl sonra falan belki :(((
DDDDD
süpermiş peki fiyatı nasıl bi okadarda pahalıdır şimdi bu bi kampanya falan yapsalar ayağımız alışsın