Kaliforniya Üniversitesi San Diego Jacobs Mühendislik Okulu araştırmacılara tarafından geliştirilen ve sadece 113 pikovatlık güce ihtiyaç duyan sıcaklık sensörü, geleceğin giyilebilir cihazları için önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Neredeyse güç gerektirmeyen sıcaklık sensörü!
1 watt güce göre 10 milyar defa daha az güç kullanan sıcaklık sensörü, çok küçük bir bataryalarla bile yıllarca çalışabilecek ve düşük güç gereksinimleri duyan sistemler inşa etme çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış.
Araştırmacılar, sensörü oluştururken iki alanda gücü indirgediklerini belirtiyor. Bunlardan ilki akım kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için birçok araştırmacının kurtulmaya çalıştığı bir fenomen kullanılmış. Transistörlerin çoğunlukla bir devredeki elektron akışını durdurmak üzere bir geçide sahip olduğu, ancak transistörlerin bu geçidi küçük tutmaya devam ettiği belirtiliyor. Bu geçitlerin ne kadar küçük olursa kapının malzemesinin de o kadar ince olduğu ve elektronları sızdırdığı vurgulanmakta. Bu sorun ise kapı sızıntısı olarak anılıyor. Bu sızan elektronların ultra düşük güç akımı kaynağı haline getirilmesiyle sensöre güç sağlaması başarılmış.
Gücün indirgendiği bir diğer alansa sensörün sıcaklığı dijital okuma haline dönüştürdüğü kısım olmuş. Sonuç olarak, şu andaki teknolojiye ait sensörlerden 628 kat daha az güç kullanan bir sıcaklık sensörü ortaya konmuş durumda.
Elde edilen neredeyse sıfır güç gerektiren sensör, -4 ile 104 fahrenhayt derece (-20 ile 40 derece) aralığını okuyabiliyor ve giyilebilirlerde ve çevre ile ev takip sistemlerinde kullanmak üzere yüksek potansiyele sahip. Şu an için handikap olaraksa sensörün şu anki sensörlere göre sıcaklık okumalarında yavaş kalması olarak gösteriliyor. Öte yandan, insan vücudu gibi şeylerde sıcaklıklar çok hızlı değişmediği için bunun çok da problem olmayacağına dikkat çekiliyor. Araştırmacılar hala sensörün optimizasyonu ve doğruluğu üzerinde çalışmalarını sürdürmekte.
:: Bu yeni nesil sıcaklık sensörü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yalan
Doğrusunu yaz ozaman dingil