Gökdoğan füzesi ve Bozdoğan füzesi, özellikleri itibariyle seleflerinden çok daha üstün teknolojileri içerisinde barındırıyor. Türkiye her ne kadar F-35 projesinden çıkartılmış olsa da modernize edilen F-16’lar bu füzeleri kullanabilecek. Peki 9 yıllık çalışmanın eseri olan bu projenin önemi ne?
Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri yıl sonuna kadar envantere girecek!
İlk defa 2017 yılında düzenlenen İDEF fuarında TÜBİTAK SAGE standında yer alan Gökdoğan füzesi ve Bozdoğan füzesi, geçtiğimiz 4 yıl boyunca test faaliyetlerini sürdürdü. Bu yıl sonuna kadar da envantere alınacağı açıklandı.
Fakat geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılarak soruları yanıtlayan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, halihazırda 65+ km menzile sahip olduğu bilinen Gökdoğan füzesinin yapılan geliştirmeler neticesinde 100 km’nin üzerine çıktığını, fakat gizlilik nedenleri ile net maksimum menzili paylaşmayacağını dile getirdi. Peki tüm bu füzelerin tüm özellikleri neler?
En çok merak edilen soru! Türkiye uçak motoru yapabiliyor mu?
Bozdoğan füzesi özellikleri
Bozdoğan füzesi, özellikleri itibariyle kısa menzilli havadan havaya bir füzedir. Genellikle uçaktan veya helikopterden atılır. Ayrıca direkt olarak Türkiye’nin 60 yıldır satın aldığı ve birim maliyeti 90 bin doları geçen ABD yapımı AIM-9 Sidewinder’ın yerini alacağını ve de özellik anlamında çok daha geliştirilmiş bir versiyonu olduğunu söyleyebiliriz.
Kısa menzilli füzelerde görmeye alışık olduğumuz bir şekilde Bozdoğan da katı yakıt motoru kullanıyor. Ön tarafında ise infrared tarayıcı sistemi bulunuyor. Fakat en gelişmiş versiyonunda IIR, yani elektro optik termal tarama sistemi bulunuyor.
Bu gelişmiş özellik ise uçakların artık birbirleriyle it dalaşına girmeden savaşabilmesine olanak sağlıyor. Yani düşman unsurun tam arkasına geçip kilitlenmesine gerek kalmıyor. Bunun yerine pilotun görüş açısındaki bir hedefe bakarak kaskı üzerinden hedefi görmesi yetiyor.
Ayrıca bu başlık sayesinde füzeler uçakların motor ısısına değil, 3 boyutlu bir şekilde tarama yaparak tamamına odaklandığı için de şaşırtıcı hedeflere yönelmek yerine asli hedefini takip edebiliyor. Menzili ise 25-35 km olarak paylaşılıyor.
Gökdoğan füzesi özellikleri
Gökdoğan füzesi ise özellikleri itibariyle orta menzilli havadan havaya bir füzedir. Bu füzede ise güdüm kiti olarak infrared değil, aktif radar sistemi yer alıyor. Zaten orta ve uzun menzilli füzelerde infrared sistemleri pek görmeyiz. Çalışma prensibi ise Bozdoğan’dan çok daha farklı.
Bir savaş uçağı düşman bir unsur ile çatışmaya girmeden çok daha önce onu radar sisteminde görebiliyor. Bu tabii uçağın yetkinliği ile de alakalı bir durum. Zira bu mesafe 50 kilometre de olabilir 200 kilometre de olabilir.
Pilot ise radarında bir uçak gördüğü zaman bu verileri Gökdoğan ile paylaşarak erkenden ateşliyor. Füze uzun bir süre boyunca uçaktan aldığı verileri kullanarak yol alsa da hedefe yaklaşmadan önce kendi radarını aktif hale getirerek hedefi arayıp buluyor ve de kilitlenerek imha ediyor. Menzili ise 65+ km olarak biliniyordu. Fakat 100+ km olarak güncellendi.
2013 yılında temelleri atılan ve 2018’de ilk testleri gerçekleştirilen Göktuğ ailesinin gecikmesinin asıl sebebi ise, Türkiye bu füzeleri F-35 ile kullanmak hatta sertifikasyon çalışmaları sonrası diğer kullanıcılara satışını yapmak istiyordu. Fakat F-35 projesinden çıkartıldıktan sonra bu füzeler de acil olmaktan çıktı.
Yine de F-16’ların blok50 üzeri ya da bahsettiğimiz kaskı kullanabilen modernize edilmiş versiyonları ile birlikte de kullanmak mümkün. Bu nedenle yıl sonuna kadar envantere alınacak olmaları büyük bir artı olacaktır.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
gerçekten hem kendimizin yapmasi onlara bagimli olmamiz hemde cok daha ucuza gelmesi açısından cok iyi olmus ama amerikan füzelerinin birçok farkli seneryolardada kullanıldığı için hem kendini kanıtladığı hemde ortaya cikan zayıflıklarin ve eksikliklerin zamanla duzeltildigini unutmamalıyız umarim bizim yaptığımız fuzeler gercekten guzel birer rakip olur ama biz kendimiz yapıyoruz diye tamamen alimlar iptal edilmeyecektir bir savas durumunda bizim fuzelerde bir sıkıntı oldugu belirlenirse güvenilir fuzeler tercih edilecektir
Hocam 5 yıldır bu füzeler deneniyor.merak etme
İnsansiz hava araçlarina entegre edildiğinde inanilmaz bir guc carpanina donusebilecek nitelikte bir urun. Turk silahli kuvvetleri dunyanin en iyi savas taktikleri gelistiren ve uygulayan çok onemli ordulardan biridir. Eminim bu urunler de hava savunmasinda kendine cok iyi bir yer alacak ve yine dunya savas konseptini degistirecek niteleige sahip olacaktir.
Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Vatana millete hayırlı olsun.
Hava-hava füzelerini 200 km menzilli yaparsak kendimizi, çok daha başarılı sayacağımızı söylemek istiyorum. İnşallah en kısa sürede bu hedefe de ulaşırız. Mühendislerimizin bunun için çalışacağına eminim. Uçağınız olabilir ama füzeniz yoksa hiçsiniz. Bu yüzden bu füzeleri yapabilmemiz çok büyük bir başarıdır. Emeği geçen kim varsa, tebrik ediyorum.
Amerika ve Avrupa’ya bunlar satılmasın.yunanstan göbeğinin altında zıplıyor.Egeyi tam ortadan paylaşma zamanı geldi
Boş verin bunları patates,soğan,domates kaç para ona bakın bizim neyimize lazım füze,siha,uçak muçak…
Beyin terki diyar
Rakiplerinin menzili ne kadar, f 35 ler rakibini 300 km den görüyor. Kullandığı füzenin menzilide 10 km bundan fazlasya, o kombinasyona karşı hiç şansı yok. Havada kim önce görürse o önce ateş eder ve arkasını döner gider. Menzilin yetersizse seni vuran uçağı artık görmeyeceksin bile
Hasancim beynini böyle konulara yoracagina önce okuyup anlamayı öğren. Zira açıklamada 100+ km diyor, gizlilik açısından asıl menzil açıklanmıyor. Bunları da okuduğunda cevabını almış olacaksın.
Kardeşm kement sistemi ile birlikte bizim f35i daha önceden göreceğimize emin ol.
Çok yararlı bilgiler veriyorsunuz. Çok teşekkür ederim. Çalışma ve azmin sonu başarıdır. Allah utandırmasın
patates soğan damates seni kurtarmaz Türkiye’nin etrafı düşman la dolu Allah mühendislerimize zihin açıklığı versin suriyenin halini görmüyorsun önce Vatan savunması lazım 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Bu bilgiler güzel, internette arandığı zaman pek karşılaşılmayan detaylar bunlar o yüzden şimdiden sevdim bu siteyi. Söylemek istediğime gelince, sanıyorum bu gökdoğanın da menzili 70-80km gibi bir yerde olsa gerek. Bir de f-16 lar kendi radarlarını kapattıklarında awacsların (bizdeki E 7T gibi) radarlarıyla entegre olarak karşıdaki jetin radarına görünmeden gökdoğanı ateşleyebiliyorlar diye biliyorum. Bu kabiliyet acaba envanterimizdeki amraam’larda var mı, veya her iki füzede de mevcut bir kabiliyet midir, ben amraam dan emin değilim ama gökdoğan da bu kabiliyet muhtemelen vardır diye düşünüyorum. Bir de bu yeni füzelerimiz acaba envanterimizdeki tüm f-16 lar tarafından tanımlanaibliyor mu, yoksa blok ların bir kısmı kaynak kodlar vb sebepler dolayısıyla bu füzeleri kullanamayacak mıdır bununla ilgil pek bilgi mevcut değil açık kaynaklarda.