Gökyüzü tutkunları için teleskop önerileri

3

Eğitim veya gözlem için teleskopları kullanıyoruz. Gök gözlemciliğine yeni eğilim gösterenler ise hangi teleskopu alması gerektiğine karar vermekte zorlanıyor. Bu kapsamda gökyüzü tutkunları için en iyi teleskop önerileri listesi ile karşınızdayız. Ayrıca derlediğimiz ürünlerin fiyatının astronomik olmamasına özen gösterdik.

İlk kez teleskop alacak kişiler için satın alma sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiğini yazımızda açıkladık. Böylece hem kolayca hem de kendiniz için doğru tercihi yapabilirsiniz.

Mavi ışık nedir? Korunma yöntemleri nelerdir?

Teleskop alırken dikkat edilmesi gerekenler

Satın alma kararınızı vermeden önce ihtiyacınızı ve amacınızı belirlemelisiniz. Gezegenleri gözlemlemek için mi yoksa gökyüzündeki nesneleri incelemek için mi teleskop aldığınız önemli sorulardan biri. Diğer yandan internette gördüğünüz çarpıcı ve net fotoğraflara, ev tipi teleskoplarla ulaşamayacağınızı belirtelim.

Evde kullanım için uygun ürünler genelde; reflektör (aynalı) ve refraktör (mercekli) olarak iki yapıda karşımıza çıkar. Refraktör modeller; önünde ışığı toplayan bir merceğe sahiptir. Gökteki cisimleri incelemek için ideal olan bu teleskoplar aynı zamanda uygun fiyatlıdır. Gökyüzü tutkunları için en iyi teleskop önerileri listemizde de bu tipte ürünlere yer verdik.

Refraktör yapıdaki teleskopların, profesyonellere yönelik seçenekleri ise çok pahalı olabiliyor. Özellikle mercek çapı büyüdükçe fiyat astronomik seviyelere çıkıyor. Örneğin astrofotoğrafçılık için mercekli bir teleskopu kullanırsanız, karşınıza yüksek bir maliyet gelecektir.

Reflektör yani aynalı teleskoplar ise Newton tarzı teleskoplar ismiyle de karşınıza çıkabilir. Bu ürünler renk ayrımı yapmadığı için sapma ve renk bozulması görmeyiz. Ayrıca piyasada ağırlıklı olarak çok pahalı aynalı modeller olduğu gibi uygun fiyatlı seçenekler de mevcuttur. Ancak bu ürünler darbelere pek dayanıklı değildir.

Teleskopların temel ayrımlarının yanı sıra; tripod tasarımı, yakınlaştırması ile görüş alanı ve dayanıklılığı da göz önüne almanız gereken unsurları arasındadır. Fakat hatırlatmakta fayda; beklentileriniz önemlidir. İnternette gördüğünüz görselleri hayal ederek ilk kez teleskop aldığınızda, hevesinizin kırılma ihtimali yüksektir.

Gökyüzü tutkunları için en iyi teleskop önerileri

Derlememizi hazırlarken, amatörleri ve bu alana ilgi duymaya yeni başlayanları düşündük. Bu kapsamda uygun fiyatlı ve fiyat performans kriterinde iddialı teleskopları seçmeye özen gösterdik. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan ürünlere geçelim.

1 – Bushman 70-400

Mercekli tipteki teleskop, ayna ayarı gibi ayarları yapmanızı gerektirmiyor ve size kolay bir kullanım vaat ediyor. Ürünün 400 mm odak uzunluğu da ideal yakınlaştırmayı size sağlıyor. Diğer yandan cihazın optik açıklığı ise 70 mm. Ayrıca marka, teleskopla Ay’ın çıplak gözle göremediğiniz kraterleri ve bazı bulutsuları gözlemleyebileceğinizi öne sürüyor.

Ürünü buradan satın alabilirsiniz.

2 – Celestron PowerSeeker 50AZ

Gökyüzü tutkunları için en iyi teleskop önerileri listemizdeki bir diğer mercekli ürünü Celestron’dan seçtik. Model, 50 mm çaplı iki refraktör ile geliyor. Diğer yandan teleskopun odak uzunluğu 600 mm olarak karşımıza çıkıyor. Taşıma kolaylığına açısından baktığımızda ise ürünün 2,72 kilogram olduğunu görüyoruz.

Ürünü buradan satın alabilirsiniz.

3 – Konus 7124 Spotting

Gökyüzü gözlemlemeye yeni başlayanlar için ideal opsiyonlardan biri de Konus 7124. Dürbünün bir sonraki adımı olarak tanımlayabileceğimiz bu teleskop, 15x ile 40x arasında yakınlaştırma yeteneğiyle geliyor. Ayrıca kutu içerisinden taşıma çantası, tripod ve lens temizleme bezi çıkıyor. Diğer yandan model, kompakt yapısıyla taşıma kolaylığı açısından da öne çıkıyor.

Ürünü buradan satın alabilirsiniz.

4 – Meade Adventure Scope 60

60 mm çapında mercekli ürün, gökyüzü tutkunları için en iyi teleskop önerileri listemizde yer alıyor. Hem gökyüzü hem de karasal gözleme uygun model, 1.3 kilogram ağırlığında ve tripod ile birlikte geliyor. Ürünün yakınlaştırma kapasitesi ise 20x ile 60x aralığında. Ayrıca teleskobun odak uzunluğu 360 mm olurken, optik tasarımı ise 60 mm.

Ürünü buradan satın alabilirsiniz.

5 – Celestron Travel Scope 70

Derlememizin refraktör tipi ürünlerinden olan Celestron Travel, 70 mm açıklık ve 400 mm odak uzunluğu ile karşımıza çıkıyor. 1,5 kilogram ağırlığa sahip teleskop, taşıma açısında sizlere zorluk çıkarmayacaktır. Ayrıca model, taşıma çantası ve tripod ile kutusunda çıkıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz ürünlere alternatifler de en iyi teleskop önerileri listemizde mevcut. Derlememizdeki tüm opsiyonlara ve fiyat bilgilerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Önerdiğimiz tüm ürünleri buradan görebilirsiniz.

6 – Zoomex F70076TX

7 – Celestron First Scope

8 – Zoomex F36050TX

3 YORUMLAR

  1. ben daha önce zoomex markasından alışveriş yapmıştım gerçekten ürün tamda denildiği gibi kaliteli
    kurulumda vs. arayıp telefondan destek albiliyorsunuz tavsiye ederim kesinlikle ben halen daha kullanıyorum yazlıkta gökyüzünü izlemek harika

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version