Teknoloji devi Google, yaklaşık 1 milyon Windows bilgisayara sızan botnete dava açtı. Gittikçe artan siber saldırılar hepimizi sürekli olarak tehdit ediyor. Üstelik bu yöntemlere de sıklıkla yenileri ekleniyor. Bilgisayarlardan telefonlara kadar kullandığımız teknolojik ürünlerin birçoğu bu tehdit altında. Son zamanlarda 1 milyona yakın cihaza sızan iki Rus siber suçlusu hakkında teknoloji şirketi de dava açmak zorunda kaldı.
Google, botneti dava ediyor!
ABD merkezli teknoloji üreticisi, dünya çapında yaklaşık 1 milyon Windows cihazına sessizce sızan karmaşık bir botnet operasyonunun arkasında olduğunu iddia ettiği iki Rus vatandaşına dava açıyor. TechCrunch’ın haberine göre, Google’ın ABD New York Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi’ne sunduğu şikayet oldukça dikkat çekici.
Google, Glupteba botnet‘in iki ana operatörü Rus uyruklu Dmitry Starovikov ve Alexander Filippov‘a dava açtı. Söz konusu şikayet metninde teknoloji şirketi, saldırı gerçekleştirmek için oluşturdukları iddia edilen Gmail ve Google Workspace hesaplarını vurguladı.
Google’ın bir botnet hesabına karşı yaptığı bu eylemin zamanlaması da oldukça manidar. Çünkü Microsoft, ABD ve diğer ülkelerdeki hükûmetleri ve insan hakları örgütlerini hedef almak için Çin destekli bilgisayar korsanları tarafından kullanılan kötü niyetli web sitelerinin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Üstelik sadece bir gün önce.
Teknoloji devi Google, sanıkların botnet ağını hırsızlık ve Google kullanıcılarının giriş ve hesap bilgilerinin yetkisiz kullanımı da dahil olmak üzere yasa dışı amaçlarla kullandığını iddia etti. Bununla birlikte şirket, Starovikov ve Filippov’un tazminat ödemesini talep etti. Ayrıca Google hizmetlerini kullanmalarının kalıcı olarak yasaklanmasını da istiyor.
Google’ın 2020’den beri takip ettiği Glupteba botnet, Google’a göre şu ana kadar dünya çapında yaklaşık 1 milyon Windows cihazına sızdı. Üstelik bunlara her gün yenisi ekleniyor. Bir cihaza virüs bulaştığında – genellikle kullanıcıları üçüncü taraf ücretsiz indirme siteleri aracılığıyla kötü amaçlı yazılım indirmeleri için kandırırlar- botnet, kullanıcı kimlik bilgilerini ve verilerini çalıyor. Ardından gizlice kripto para madenciliği yapıyor ve diğer insanların internet trafiğini yönlendirmek için proxy’ler kuruyor.
Google, şikayetinde “Glupteba botnet her an güçlü bir fidye yazılımı saldırısında kullanılabilir.” dedi. Ayrıca teknoloji şirketi, Glupteba botnetin blok zinciri tabanlı altyapısını etkisiz hale getirmeden tamamen ortadan kaldırılamayacağını belirtti.
Bu tür eylemlerde bulunan bu tür islerle para kazanmayi hedefleyen insanlar yüzünden bircogu kisi magdur durumda. Botnet saldirilarini kullanilmasi bazi noktalarda iyi olsada bircogu noktalarda iyi oldugu söylenemez. örnek vereyim iyi oldugu nokta Adult icerikli sitelere yaparak onlari bezdirmek ve kapatmak.
Kötü oldugu nokta ise ücretsiz stresser siteleri gibi sitelerden bizlerin ne emeklerle yaptigi web sitelerine saldirarak insanlarin bu kullandigi hizmetlerden bikmasina ve web sitesini kapatmasina neden olur.
Botnet ve ddos saldirilarini yogun bir sekilde türkiyedeki Kendini bilmez 3 5 kuruşluk Adamlarin krallık tasladigi sistemleri hazirlayanda suc islemis sayilir. Bu ve bunun gibi siteler neden kapatilmiyor ?
Google Windowsu Microsofttan daha çok benimsiyor, keşke zamanında bir işletim sistemi yaratsaymışta Windows gibi bir işletim sistemine mahkum kalmasaymışız.
Var zaten chromebooklarda
bilgisayarim 2 gundur acik degil sorun olurmu
Evet olur bu virüs korona virüsün bilgisayara bulaşanından.
Kaç gündür internet yavaşlığına çare bulamamıştım sonra bu olayın kurbanı olduğumu fark ettim. İnşallah bişey gelmez başıma
Son 2 gündür hafif bir internet yavaşlığı seziyorum gibi . Avast antivirüs bu virüsü tespit edebilir mi?
Avast antivirüs değil zaten kendisi virüs yüklediğiniz herhangi bir uygulama yüklenirken o da otomatik olarak yükleniyor. Ve çok gereksiz bir uygulama bence başka antivirüs programı kullanın.
BOTu yedik desene