Google tarafından yayınlanan yeni işgücü raporunda, çalışanların etnik kökenleri ve cinsiyetleriyle ilgili çeşitli veriler yer alıyor. Ancak bizzat şirketin açıklamasına göre, işgücündeki insan zenginliği (diversity), Google’ın ideal hedeflerinden çok uzakta. Rapora göre çalışanların yüzde 70‘e yakınını beyaz erkekler oluşturuyor ve bu bir sorun olarak algılanıyor.
İnsan zenginliğine önem verdiğini her fırsatta yineleyen Google, kendi işgücü raporunda sınıfta kalınca yorumlar da özeleştiriye yönelik oldu. Rapora göre ABD’deki 50 bin kişilik işgücünün yüzde 70’ini erkekler oluştururken, çalışanların yüzde 61’i de beyaz ırka mensup.
Siyahi çalışanlar Google kadrosunda sadece yüzde 2’lik bir kısmı oluştururken, İspanyol kökenliler yüzde 3’te kalıyor. Japon ve Çinli çalışanlara nazaran daha fazla yer veren Google’ın maaş ödediği kitlenin yüzde 30‘unu Asyalılar oluşturuyor.
Teknolojide Fark Açılıyor
Şirketin teknolojiye dair iş kollarında kadın-erkek eşitsizliği daha da göze batıyor. Teknolojiyle ilgili işgücünde kadınlar toplamın sadece yüzde 17‘sini oluşturuyor. Etnik kökenlerde ise Asyalılar, siyahi ve Hispanik çalışanlardan birer puan pay alarak yüzde 34’e yükseliyor. Beyazlar yine yüzde 60 ile baskın kitleyi oluşturuyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Google İnsan Kaynakları yetkilisi Laszlo Bock, bugüne kadar sürekli insan zenginliği ile ilgili rakamlarla övünürken hataya düştüklerini itiraf ediyor ve ekliyor: “Basitçe anlatmak gerekirse, Google şu an insan zenginliği konusunda olmak istediği yerde değil. Üstelik bu gibi sorunları açıkça konuşmaya hazırlıklı olmadığınızda çözüm de zorlaşıyor.”
:: Sizce insan zenginliği şirketler için önemli bir kavram olmalı mı?
bunyemde daha fazla zenci, hispanik barindirmaliyim diye secim yapildigi an, daha yuksek kualifikasyona sahip baska birinin hakki yenmis demektir. positif ayrimcilik adina bile olsa boyle bir tercih en az irkcilik, fasizm kadar yanlistir. google sosyal bir kurum degil. calisanlari yeterliliklerine ve kualifikasyonlarina gore almali, cunku calisanlar bu ozellikleri elde etmek icin nerdiyse hayatlarinin yarisini ortaya koyarak calisiyorlar. eger sosyal noktada bir hassasiyet varsa burda neden toplumun bir kisminin yeterli egitim ve is imkanlarina sahip olmadigi tartisilmali. googlein bu noktada gercekden hassasiyeti varsa, bunu toplumun geri kalmis kismina egitim burslari sagliyarak gosterebilir.
Aşağıdaki yoruma katılıyorum. Siyahi çalışan vs eksik az hissediyorlarsa başka bir toplum kuruluşu yaratıp orada da yeteneklerine göre siyahi asyalı neyse istediklerinden alabilirler.
Bence insan zenginliginden ziyade kriterler önemli. Ben eger ayni kriterlerde bir Türk, bir Jopon, bir Somali li arasinda kalsam; isi daha fazla özniteligi olana veririm (Bu genelde Japon olur ). Sirf kriterlerimi karsiladi diye farkli olsun diye Somaliliye is vermezdim.