Google Chrome tarayıcısında yıllardır kullanılan KYBER protokolünü değiştiriliyor. Şirket, 2021’den beri tarayıcı güvenliği için kullanılan KYBER’i, hızla gelişen kuantum bilgisayar teknolojilerine karşı daha güçlü bir savunma sağlamak adına ML-KEM ile değiştireceğini duyurdu. Bu hamle, gelecekteki kriptografik tehditlere karşı önemli bir önlem olarak dikkat çekiyor.
Google Chrome, KYBER’e veda ediyor!
Chrome ekibinden David Adrian, David Benjamin, Bob Beck ve Devon O’Brien tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni protokolün entegrasyonu Chrome’un 131. sürümünde tamamlanacak. Bu sürümün 2024 Kasım başında yayınlanması planlanıyor. KYBER ve ML-KEM’in birbiriyle uyumsuz olması nedeniyle Google, eski protokolü terk edeceğini de resmen açıkladı.
Yeni güvenlik protokolü ML-KEM, post-kuantum anahtar değişim mekanizmasının bir parçası olarak, özellikle kuantum bilgisayarların kriptografi üzerindeki etkisine karşı tasarlandı. Google bu geçişin, ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün (NIST) sekiz yıl süren çalışmasının sonucunda ortaya çıkan yeni şifreleme algoritmalarına dayandığını belirtiyor.
NIST’in yeni algoritmaları, gelecekte kuantum bilgisayarlarla yapılabilecek saldırılara karşı mevcut sistemleri güvence altına almayı hedefliyor. Google’ın yanı sıra Microsoft da benzer bir değişiklik planlıyor. Şirket, kendi kriptografik kütüphanesi olan SymCrypt’e ML-KEM desteği ekleyerek post-kuantum dünyasına hazırlık yaptığını açıklamıştı.
Google Chrome’un yanı sıra, Yubico gibi donanım üreticileri de güvenlik açıklarını kapatmak için önemli adımlar atıyor. Yubico, Infineon’un kriptografik kitaplığında keşfedilen bir güvenlik açığı nedeniyle, eski cihazlarını güncelleyemeyeceğini ve bu cihazların sürekli olarak risk altında olacağını açıkladı. Bu durum, cihazların fiziksel erişime ihtiyaç duyan bir saldırıya maruz kalmasına neden olabilir.
Google’ın KYBER’den ML-KEM’e geçişi, dijital güvenlik dünyasında önemli bir adım olarak görülüyor ve kuantum bilgisayarların potansiyel risklerine karşı daha dayanıklı bir sistemin sinyallerini veriyor.