Yapay zeka (AI), meme kanseri taramasını iyileştirmekten tüberkülozu verimli şekilde tespit etmeye kadar klinisyenlere yardımcı oluyor. Google, yapay zekadaki bu ilerlemeleri akıllı telefon kameraları gibi teknolojilerle birleştiriyor. Şirket, uygulamanın adının Derm Assist olduğunu açıkladı.
Teknoloji devi, cilt, saç ve tırnaklarla ilgili sorunları anlamımıza yardımcı olacak bir teknolojiyi açıkladı. Şirket, yapay zeka destekli bir dermatoloji yardım aracının ön izlemesini paylaştı. Araç, BT (bilgisayarlı tomografi) taramalarında diyabetik göz hastalığını veya akciğer kanserini tespit eden aynı tekniklerin çoğunu kullanıyor. Telefonunuzun kamerasıyla kolunuzda sizi rahatsız eden bir kızarıklık gibi dermatolojik sorunları tanımlayabileceksiniz.
Yapay zeka destekli dermatoloji aracı nasıl çalışıyor?
Şirket, “Her yıl cilt, tırnak ve saç sorunlarıyla ilgili neredeyse on milyar Google araması görüyoruz.” dedi. Dünya çapında iki milyar insan dermatolojik sorunlardan muzdarip. Ancak küresel bir uzman eksikliği var. Çoğu kişinin ilk adımı bir Google arama çubuğuna gitmekken, cildinizde gördüklerinizi yalnızca kelimelerle açıklamak aslında zor.
Google, yapay zeka destekli dermatoloji yardım aracını, cilt sorunlarını anlamayı kolaylaştırmak için bu yılın sonlarında başlatmayı umuyor. Araç, web tabanlı bir uygulama. Aracı başlattıktan sonra kullanıcılar, cilt, saç veya tırnak sorunlarını üç farklı açıdan fotoğrafını çekecek. Ardından çeşitli sorular kullanıcılara sorulacak. Örneğin, cilt tipiniz, sorunu ne kadar süredir yaşadığınız gibi. Yapay zeka modeli bu bilgileri analiz ederek size araştırabileceğiniz olası eşleşme koşullarının listesini vermeye çalışacak.
Modeli, herkes için doğrulanabilir olması için çeşitli kimlikler üzerinde denediler. Buna göre, yaş, cinsiyet, ırk ve cilt tipleri gibi faktörleri hesaba kattılar. Araştırmacılar bu doğrultuda, yaklaşık 65 bin görüntüyü inceledi. Ayrıca teşhis edilmiş cilt durumlarına ait vaka verilerini, milyonlarca cilt sorunu görüntüsünü ve binlerce sağlıklı cilt örneğini kapsayan kimliksiz verileri de analiz ettiler.
Google, yapay zeka modelinin klinik doğrulamayı başarıyla geçtiğini açıkladı. Araç, AB’de 1. sınıf tıbbi cihaz olarak CE işareti aldı.
Araç, her bir eşleşme koşulu için dermatologların incelediği bilgileri ve yaygın olarak sorulan soruların yanıtlarını, web’deki benzer eşleşen görsellerle birlikte gösteriyor. Tüm bunların yanı sıra aracın bir teşhis sağlaması veya tıbbi tavsiyenin yerini tutması amaç değil. Çünkü birçok durumda klinisyen incelemesi, yüz yüze muayene veya biyopsi gibi ek testler gerekiyor.
Fikrimi yapmışlar.Ahah tüh ama benim fikrim daha bir sürü hastalıkları tespit edebilecek büyüklükteydi.