Google, tüberküloz (verem) hastalığıyla mücadele kapsamında bir yapay zekaya (AI) dayalı tarama geliştirdi. Dünya çapında en önemli ölüm nedenlerinden biri olan tüberküloz (TB) için taramayı iyileştirmeyi amaçlıyor.
Özellikle düşük ve orta gelirli ülkeleri etkileyen verem, yılda 10 milyon insanı enfekte ediyor. Veremi erken teşhis etmek ise oldukça zor. Çünkü semptomları yaygın solunum yolu hastalıklarıyla neredeyse aynı. Göğüs röntgeni, tarama sürecinin önemli bir parçası. Ancak, uzmanlar sonuçları yorumlamak için her zaman müsait olmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) son zamanlarda tarama ve triyaj için bilgisayar destekli teşhis (CAD) kullanımını önerdi.
Google, derin öğrenmeyi kullandı
Google araştırmacıları, yapay zeka tabanlı bir araç geliştirdi. Bu araç, hastalığı erken yakalamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalara yardımcı olacak. Şirket, akciğer veremini tespit etmek için derin öğrenme sistemini kullandıklarını açıkladı.
Derin öğrenme sisteminin, göğüs röntgenine dayanarak aktif vereme sahip olma olasılığı yüksek hastaları doğru bir şekilde tanımlamak için kullanılabileceğini buldular. Bu tarama aracı, daha pahalı bir tarama testinden önce kullanılıyor. Etkili AI destekli tarama, tespit edilen pozitif verem vakası başına yüzde 80’e kadar tasarruf sağladı.
AI tabanlı araç, 14 radyoloğa benzer yanlış negatif ve yanlış pozitif saptama oranları gösterdi. Böylece, aktif pulmoner verem vakalarını doğru şekilde tespit etti. Bu doğruluk oranı, HIV pozitif ya da verem geliştirme riski daha yüksek popülasyonlarda bile aynıydı. Araştırmacılar, modelin farklı ırk ve etnik kökenlerde doğru çalıştığını görmek istedi. Bu sebeple, dokuz ülkeden kimliksiz verileri işlediler. Ekip, beş ülkedeki vakalarda test etti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün “Tüberkülozun Sonu Stratejisi“, önümüzdeki on yılda tüberküloz oranını azaltmak için yürütülmekte olan küresel çabaları ortaya koymaktadır. Verem, belirli bir zamanda görece az kişide bulunsa da erken taramalar yaygınlığını azaltmak için kritik öneme sahip.
Google, DSÖ’nün çabalarına katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirtti. Son olarak şirket, “Bu yılın ilerleyen günlerinde, bu çalışmayı ortaklarımızla geliştireceğiz. Hindistan’daki Apollo Hastaneleri ve Zambiya’daki Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Merkezi (CIDRZ) ile iki ayrı araştırma çalışmasıyla genişletmeyi planlıyoruz.” dedi.