Google, her ay 4 milyar kullanıcıya ulaşıyor. Fakat çoğu kişi, gizli olarak nitelendirilen sitelere erişme yöntemlerinden haberdar değil. Bazı sonuçlara, yalnızca gizli kodlar aracılığı ile erişilebiliyor. Bu kodları kullandığınızda, normal arama sonuçlarında ulaşamayacağınız spesifik aramalara ulaşabiliyorsunuz.
Örneğin yalnızca bir sosyal medya içerisindeki sonuçlara ulaşmak veya fiyat araması yapabilmek mümkün. Belirli anahtar kelimeleri kullanıp diğerlerini hariç bırakabilir ya da yalnızca belirli bir site içerisindeki sonuçlara ulaşabilirsiniz. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte teknikleri ve Google’ın gizli arama kodları…
Gizli Google kodları nasıl çalışır?
Gizli Google kodları, arama sonuçlarınızı hassaslaştırmanıza ya da daraltmanıza yardımcı olurlar. Bu kodlardan bazıları, noktalama işaretlerini baz alır. Bu noktalama işaretleri yapacağınız aramanın bir parçası değilse, Google bunu göz ardı eder. Ayrıca normal şartlarda ulaşamayacağınız sonuçlara erişmenizi sağlar.
Google gizli arama kodları ve kullanımı
- Sosyal medya aramaları: Ulaşmak istediğiniz sonuçları yalnızca belirli bir sosyal medya platformu içerisinde aratmak için yapacağınız aramanın başına ”@” ile beraber platformun adını yazın. @Twitter gibi.
- Fiyat aramaları: Eğer belirli fiyatta bir ürüne ulaşmak istiyorsanız yazdığınız ürünün yanına para birimi ile birlikte miktarı yazın. Çıkan ilk sonuç istediğiniz kriterlere uygun bir sayfa sunacak. Kamera ₺500 gibi.
- Hashtag aramaları: Belirli bir hashtag’e ait sonuçlara ulaşmak istiyorsanız aramanın başına hashtag koyun. #shiftdeletenet gibi.
- Kelimeleri aramadan hariç bırakma: Aramanızı daraltmak ve bazı sonuçları hariç bırakmak istiyorsanız, aratacağınız kelimenin yanın ”-” koyup hariç bırakmak istediğiniz kelimeyi yazın. Apple -airpods gibi. Böylelikle Apple‘ın airpods hariç diğer ürünlerine ulaşacaksınız.
- Birebir eşleşen arama: Tam olarak yapacağınız aramayla aynı kelimelerin geçtiği sonuçlara ulaşmak için kelimelerin başına tırnak işareti koyun. ”en pahalı araba” gibi.
- Sayı aralığında arama: Belirli bir sayı aralığı kullanmak istiyorsanız iki sayının arasına iki nokta koyun. Kamera ₺500..₺1000 gibi.
- İlgili siteleri arama: Spesifik bir site hakkında sonuçlara ulaşmak için sitenin başına ”ilgili:” koyun. ilgili:twitter.com gibi.
- Önbelleğe alınmış sürüm arama: Google‘ın önbelleğine alınmış bir sitenin sonuçlarına ulaşmak için sitenin başına ”önbellek:” koyun.
- Eksik kelimelerle arama: Unuttuğunuz kelimelere sahip bir kelime grubu hakkında arama yapacaksanız unuttuğunuz kelime yerine ”*” koyun. Örneğin The Wolf of Wall Street filmindeki Wall kelimesini unuttuysanız The Wolf of * Street şeklinde aratabilirsiniz. Bu kod, ”joker” arama operatörü olarak da bilinir.