Teknoloji devlerinin önemli yatırımlar yaptığı sektörlerden biri de sağlık. Sağlık sektöründeki iyileştirmeler doğrudan insan yaşamına katkı sağlaması açısından da son derece önemli. Sağlık alanına yatırım yapan şirketlerin başında Google’ı sayabiliriz. 2014 yılında DeepMind isimli bir yapay zeka şirketini satın alan Google meme kanseri teşhisi konusunda önemli bir adım da atmış oldu.

Google Çeviri için müjde! Kullanıcılar mutlu

Google Çeviri için müjde! Kullanıcılar mutlu

Google'ın çevrim dışı çeviri hizmeti güncellendi. Bünyesine 10 yeni dil ekleyen arama motoru, bazı dillerin telaffuzlarını da geliştirdi. Google Çeviri çevrim dışı kullanma özelliği artık çok daha iyi.

Google meme kanseri teşhisi ile ilgili önemli bir adım attı

Teknoloji devi, 2014 yılında İngiltere merkezli DeepMind isimli bir şirket satın almıştı. Şimdi ise bu şirket önderliğinde ve Cancer Research UK Imperial Centre, Northwestern University ve Royal Surrey County Hospital ortaklığında yeni bir yapay zeka sistemi ortaya çıktı.

Google meme kanseri teşhisi konusunda uzman doktorlardan daha iyi olmak için çalışıyor diyebiliriz. Yeni sistem de bunun en somut örneği.

Geliştirilen yapay zeka sistemi mamogram taramalarını kullanıyor. Yapılan açıklamada, yapay zekanın oldukça geniş bir veri tabanı ile eğitildiği söyleniyor. Öyle ki bu eğitim için Amerika Birleşik Devletleri’nden 15 bin, İngiltere’den ise 76 bin kadının mamogram taramaları referans alınmış.

Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis son derece önemli. Bu sistem ile meme kanseri tamamen önlenemeyecek olsa da erken teşhis aşamasında oldukça faydalı olacak. Meme kanseri teşhisi yapılmasının ardından durumu kontrol edebilmek de çok daha kolay olacak.

Şimdilik sistem üzerindeki çalışmalar devam ediyor ve sistemin kullanılabilmesi için biraz daha zaman gerekiyor.