Google, Play mağazada Android cihazlar için uygulama satışlarında iddia edilen tekelini kötüye kullandığı suçlamalarıyla mücadele ediyor. Alphabet holdinginin bir parçası olan bilişim devinin, antitröst davasının ardından uygulama mağazasının finansal geliri ilk kez ortaya çıktı. Şirket, sadece 2019 yılında 11,2 milyar dolar gelir etti etti. Peki, teknoloji üreticisini kim şikayet etti ve suçlamaların kaynağı ne?

Amazon’dan Prime kullanıcıları için yenilik

Amazon’dan Prime kullanıcıları için yenilik

Amazon, kullanıcılarına Prime Video profilinde Amazon Original karakterlerini kullanılabilir hale getirdi.

Google Play davasında geliştiriciler neden şikayetçi?

Utah ve 36 ABD eyaleti Google’a karşı antitröst suçlamasında bulundu. Gizchina‘nın haberine göre, özellikle üçüncü taraf Android uygulama geliştiricileri, Google’ın abonelik ve içerik satarken kendi ödeme araçlarını kullanmak zorunda bırakmasından şikayetçi. Ayrıca geliştiriciler, şirketin satışlardan yüzde 30’a varan komisyon almasından da memnun değil.

Google Play geliri ortaya çıktı

Antitröst suçlaması çerçevesinde gizliliği kaldırılan belgelere göre, Google Play uygulama mağazası sadece 2019’da 11,2 milyar dolar gelir elde etti. Aynı zamanda, brüt kâr 8,5 milyar dolar ve işletme kârı ise yaklaşık 7 milyar dolar oldu. Böylece, uygulama mağazası platformunun 2019 sonundaki faaliyet kâr marjı yüzde 62’yi aştı.

İngiltere’de Google Play Store’da karşı 1,3 milyar dolarlık toplu dava açıldı. Davanın nedeni olarak ise, “aşırı ve yasa dışı fiyatlar” gösterildi. İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi’ndeki dava, teknoloji devinin Play Store’daki rekabeti azalttığını ileri sürüyor. Ayrıca komisyon tutarı da davanın nedenlerinden biri.

Google Play store'a antitröst davası açıldı geliri ortaya çıktı

Bir Google sözcüsü ise, “Bu dava, Android ve Google Play tarafından sağlanan avantajları, seçenekleri ve faaliyet gösterdiğimiz rekabetçi piyasayı görmezden geliyor.” dedi. Ayrıca, Google’a göre tüketiciler ve geliştiriciler, rakip uygulama mağazalarını seçme şansına sahip. Ancak eleştiriler, bu yolların mümkün olmadığı ve bazen şirketin engellediği yönünde.

Daha önce de benzer davalar açıldı. Örneğin, bu yılın başlarında Birleşik Krallık, Apple‘a karşı böyle bir toplu dava açtı. Bu davada, 1.5 milyar sterlin (2,1 milyar dolar) tutarında tazminat talep ettiler.