Google Play, dünyanın en geniş mobil uygulama koleksiyonlarından. Bu uçsuz bucaksız uygulama mağazasında araştırılacak ve sevilecek çok şey var. Peki Google Play’deki uygulamalarda en önemli tercih faktörü durumundaki puanlamalar gerçeği ne ölçüde yansıtıyor? Bu soruların yanıtlarını arayacağız.
Google, kullanıcısına dünyanın en kapsamlı uygulama mağazalarından birini sunarken belli standartları da göz ardı etmiyor. Uygulama mağazasında yer alan her uygulama belli başlı koşulları önceden yerine getirmiş olma özelliğini mutlaka bünyesinde barındırıyor. Peki bu noktada Google Play’deki ürünlerde standartların sağlanması sonucu uygulama mağazasına adım atan bir uygulama, sonraki aşamalarda ne ölçüde denetleniyor? Bu sorunun yanıtı herhangi bir “direkt” denetleme olmadığı yönünde.
Örneğin bir oyunu deneyimleyip ona puan veren, “iyi niyetli kimseler” Google Play’de araştırma yapmakta olan kimselerle fikirlerini paylaşıyorlar. Bunun sonucu olarak kullanıcı nezdinde benzer olduğu fark edilen iki uygulama arasında birinin “3” diğerinin “4” puan ortalamasına sahip olduğu bir örnekte kullanıcı yüksek puanlı oyunu indirmeyi tercih ediyor.
Yukarıda belirtilen durumun uygulama geliştirici için hayati önem taşıdığı aşikar. Peki rekabetin uç noktalarda yaşandığı Google Play hazinelerinde X uygulama geliştirici, Y uygulama geliştiricinin uygulamasını manipüle edebilir mi? Kesinlikle ucu maksimum düzeyde açık bir şekilde evet. Durum bu noktadayken Google Play’in uygulama çeşitliliği düzlemindeki manipülasyonlara karşı bir duruşu da yokken iyi uygulama ve kötülenmiş “iyi” uygulama arasındaki ayrım nasıl yapılacak? Maalesef şu anki koşullarda bu ayrımın yapılması olanaksız görünüyor.
Google’da mevcut durumu değiştirmeye yönelik bir takım çalışmalarının olduğu konuşulsa da rekabetin dur durak demediği bir olgu yazılım teknolojileri. Uygulama mağazalarında yer alan uygulamaların geliştiricileri nezdinde bu konunun siyah kapitalizm ve karala-kazan kavramı adına çok ciddi noktalara ulaştığı ise özellikle uygulama geliştiriciler arasında yoğun şekilde konuşulmaya devam ediyor.
:: Google Play’den uygulama indirirken puan ve yorumlara güveniyor musunuz?
Yazar: Ferhat Verdi Gazetecilik mezunu; tüketici elektroniği ve fotoğraf odaklı çok sayıda dergide editörlük yaptı. Apple aygıtlarına, mobil işletim sistemlerine, müzik ve tasarıma yoğun ilgi duymaktadır.
iOS’te satin almadan yorum yapilamiyor. Hatta promosyon indirmelerinde bile. Bu yontemi getirebilirler
iyide zaten ne satılmak istenirse o sürekli gözümüze sokulmaya çalışılıyor bundan güzel manipülasyon mu olur hele editör seçimini saymıyorum bile daha iyi alternatifleri varken belli uygulamalar ön planda tutuluyor
en az 100-200 sahte hesapla rakiplere 5 üzerinden 1 puanı yağdır kötüle ya kimbilir bu şekilde kaç bin uygulama heba olmuştur
Ben aradığım proğramı bulunca kendim dener öyle karar veririm yok yıldızmış falan alakadar etmiyor.
genelde indirilen rakam beni alakadar ediyor milyonu bulmuşsa tamamdır benim için
oy siralamasi her zaman bu sekildedir
5……………
4……..
3…..
2..
1…..
o yuzden kendim test ederim hep
Sırf Google Play’deki yorumlar saçma sapan olmasın, doğru bilgi alayım diye -ki maalesef bu çoğu zaman Türkçe olmasın demek olduğu için- telefonu İngilizce kullanıyorum. Öyle saçma sapan şeyler var ki insan deli oluyor. Her uygulamanın altında -1.000.000 indirmeye sahip olsa bile- “virüs var indirmeyin, şu şu program virüs buldu indirmeyin” yorumları var, “daha denemedim ama güzele benziyor” yazıp 1 yıldız verenler var, “bence bu uygulama çok güzel ama çok kötü” diyenler var… Uygulamada bir reklam gördü diye geliştiricilerin sülalesine birbir çeşit küfür yağdıranları saymıyorum bile. Bir kullanıcının yorum yapabilmesi ya da oy kullanabilmesi için uygulamayı bir süre kullanmış, ya da belli bir aşamadan geçmiş olması gerek.
Ben de önce verilen puanların ortalamasına bakıyordum. Sonra da yorumlara… Bazıları beğendim yazıp 1 puan, bazıları da beğenmedim yazıp 5 puan veriyor
ZİYARETÇİ 03.09.2013 01:41
Söylediklerine tamamen katılıyorum. Çoluk çoçuğun elinde yüzlerce liralık akıllı telefonla kaynıyor her yer artık. Uygulamalar verilen oyların çoğunluğu boş olduğu gibi yapılan yorumlar ve yorumları yapanlar da çok boş. Kimisi uygulamayı indirmeden yorum yapar, kimisi dandik telefonu ile yüksek sistem gereksinimi isteyen uygulamayı kurmaya çalışır ve sonucunda geliştiricilerine küfürler yağdırır.
Google da zaten aman 100 tane fazla uygulama gözüksün de mantığı ile çalışıyor. Hiç mi uygulamaları denetleyecek çalışanların yok. Yoksa ver asgari ücret biz işsiz yazılımcılar bile denetleriz.
Ayrıca bir arkadaş indirilme sayısına bakıp indiriyormuş e be kardeşim o indirmelerin yarıdan fazlasının da puanlamadan etkilendiğini biraz düşünmedin mi hiç ?
google playda 18 uygulamarın kullanılması illuminati işidir haberiniz olsun…
androidde de satın almadan yada indirmeden yorum yapamıyorsun zaten. bu arada yazıdan hiç bişey anlamadım manipülasyon nedir ya başka kelime bulamadınız mı?
ios ile kıyaslamasanız olmaz zaten,ios ios ne lan bu ios.google play candır
tabiki edilebilio. bizzat sahit oldum. adam kendi uygulamasinin rakibine 1 yildiz verip viruslu die camur atmaya kalkio. 1 yildiz verenlerin isimlerine bakinca da cogu diger adamla ayni soyadina sahip
Gecenlerde gelistirici adresime 1 mail gelmis. Mesajda şu kadar 5 yıldız şu kadar dolar falan yaziyordu. Yani bu manipule isi baya bi buyumus.
Ah google play storede uygulama mı var da manipilasyon olsun .
@00.51 Play store’de de aynı
bazı forumlarda parayla yorum ve 5 yıldız verdircek adam arıyolar 😀
Vay arkadaş ya kime güvenicez?
Google Play’in her para verenin yazilimlarini almamasi gerekiyor ayrica.. Son zamanlarda erotik uygulamalarla doldu. Napayim onu mu indireyim..