Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Google ve Rekabet Kurulu yaptırımının hukuki zemini

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Ülkemizde Rekabet Kurulu, ticari hayatın işlerliğini sağlamak ve rakipler arasındaki rekabetin dengesini korumak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda öne çıkan mevzuat düzenlememiz 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’dur.

Rekabet Kurulu, bu bahsettiğimiz kanun kapsamında rakipler arası bu şekilde dengeyi bozucu fiil işleyen kişilere idari para cezası verebilmektedir. 19 Eylül 2018 tarihinde Rekabet Kurulu Kararı ile hepimizin bildiği ve sıklıkla kullandığı Google firması 93 milyon TL idari para cezasına mahkum edildi.

Reklam
Reklam

Rekabet kurulu süreci nasıl başladı?

Google’ın Türkiye’de aşağıda bahsedeceğimiz hukuki nedenlerle haksız rekabet oluşturduğu iddiası Yandex tarafından ortaya atılıyor. Yani bu şirketin hepimizin yakından tanıdığı rakibi Yandex, Rekabet Kuruluna bu incelemenin yapılması için başvuruda bulunuyor ve Rekabet Kurulu soruşturma başlatıyor. Dolayısıyla Rekabet Kurulu kafasına göre bir işlem başlatmıyor. Burada şikayet üzerine gelişen bir süreç söz konusu.

Türkiye’de Android piyasası bitebilir

Google ve Rekabet Kurumu arasındaki kriz sürüyor. Google ön yüklü uygulamaları nedeniyle ortaya çıkan kriz çözülmezse Android piyasası büyük darbe alacak.

Rekabet Kurulu, soruşturma sonucunda elde edilen verilerden yola çıkılarak 19 Eylül 2018 tarihinde bir toplantı yapıyor ve Google hakkında idari para cezası ile bir takım yükümlülüklerden oluşan malum kararı alıyor. Ardından hukuki süreç işliyor; itirazlar, ekstra incelemeler, uyumluluk projeleri vs. nihayetinde birkaç gün önce bir takım yaptırım kararı alınıyor. 

Aşağıda hukuki sürecin tamamına değil, Google hakkında hükmedilen cezanın hukuki zeminine ve nedenlerine değineceğiz. 

Google hakkında cezaya neden olan kanun ne diyor?

Son dakika: Google, kararını açıkladı

Google ve Rekabet Kurumu arasında yaşananlar gündeme bomba gibi düştü. Google açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. İşte şirket tarafından yapılan ilk açıklama...

Öncelikle Google hakkında bu kanunun 4. ve 6. maddelerini ihlal ettiği gerekçesi ile kuruma başvuru yapılmıştır. Kurum verdiği kararda 6. maddenin ihlal edildi sonucuna ulaşmıştır. Peki ne diyor bu 6. madde?

Rekabet hukukunda hakim durumun kötüye kullanılması olarak adlandırılan bu ihlal aslında birden fazla durumu ihtimalli olarak içeriyor. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun madde 6 düzenlemesinde bir veya birden fazla teşebbüsün, ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hakim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması yasaklanmaktadır.

Bu şirketin ülke genelinde hakim konumu herkesin malumudur. Peki bunu kötüye kullanmak ne anlama geliyor? Google’ın ne yaparak hakim durumu kötüye kullandığına aşağıda değineceğiz ancak öncelikle kanun hangi durumları kötüye kullanma kapsamına alarak cezalandırmaya layık görmüş bunları açıklayalım. Buna göre 6. madde şu halleri özellikle kötüye kullanma olarak nitelemektedir:

Burada sayılan eylemler sınırlı sayıda değildir. Yani bunların dışındaki bir eylemle de ‘hakim durumun kötüye kullanılması’ mümkün. Yeter ki o teşebbüsün eylemleri veya yaptığı sözleşmeler yukarıda verdiğimiz kötüye kullanma tanımına uygun olsun.

Samsung Türkiye’de satışları durduracak mı? (Video)

Samsung'un Türkiye'deki yeni telefon satışları ne olacak? Samsung Türkiye cephesinden gelen sızıntı gündeme bomba gibi düştü. Biz de videomuzda olan biteni değerlendirdik...

İşte bu saydığımız hallerde Rekabet Kurulu yalnızca hukuka aykırılığı tespit etmez. Ayrıca Rekabetin Korunması Hakkında Kanun madde 16 ve devamında yer alan kurallara göre idari para cezasına hükmedebilir. Ayrıca ilgili teşebbüs hakkında belirli şekilde hareket etme yükümü de getirebilir.

Google hakkında hükmedilen idari para cezasının hukuki dayanağından ve bu düzenlemelerin öneminden bahsettik. Şimdi de bu hükmün Google ile ne şekilde ilişkilendirildiğine değineceğiz.

Google ne yaptı da 93 milyon ceza aldı?

Google hakkında verilen 18-33/555-273 sayılı karar esasen 117 sayfalık uzun bir metindir. Bu metinde Google’a yöneltilen ithamlar şu şekilde yer almıştır:

vb. durumlar özetlenmiş ve Google’ın rekabetin korunmasına aykırı davrandığı Yandex firması tarafından iddia edilerek bazı taleplerde bulunulmuştur. Bu talepler aslında bu şirket ile aracı teşebbüsler arasındaki sözleşmelerde yer alan bazı (genel olarak yukarıda bahsettiğimiz) hükümlerin değiştirilmesinden ibaret. Peki bu sözleşmeler neler? Şu şekilde sıralarsak:

Samsung, Türkiye’ye yeni telefon sevkiyatını durduruyor mu?

Rekabet Kurumu'nun Google için verdiği karar ve sonrasında Google'ın açıklamalarının ardından Samsung, Türkiye'ye yeni telefon sevkiyatını durduruyor mu? 

Bunun üzerine hukuki sürecin ne şekilde işlediğine burada değinmiyoruz. Bu, bir başka yazımızın konusu. Ancak soruşturma sonucunda Google için Rekabetin Korunması Hakkında Kanun madde 6’ya aykırı davrandığı tespiti yapılmış ve malum cezaya hükmedilmiştir. Ayrıca bir takım yükümlülüklerin yerine getirilmesi de kararda yer alıyor. Bu yükümler ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Bu saydığımız yükümlülükler 93 milyon TL ceza hükmünün ardından kararda yer almıştır.

Son dakika: Samsung Türkiye’den açıklama geldi!

Samsung'un Türkiye'ye yeni telefon sevkiyatını durduracak olması gündeme bomba gibi düşmüştü. Samsung Türkiye açıklama yaparak, konuya bir açıklık getirdi...

Sonuç

Çoğu kişiyi yakından ilgilendiren gündemin başlangıcı bu şekilde. Rekabet Kurulunun verdiği kararın hukuki zeminini sizler için değerlendirdik. Bugün gelinen noktada bu şirket, kararın geri çekilmesi için anlaşma halinde olduğu üretici firmalara baskı yapıyor. Aslında bu da kanun kapsamında bir aykırılık teşkil etse de başlangıç kararının arka planı bu şekilde. Şimdi devam eden süreçte ne gibi hukuki sonuçlar doğacak hep beraber göreceğiz.

Av. Mustafa Mıhcı

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam