Corona virüs ile hem bireysel hem de toplumsal seviyede önemli bir mücadele veriliyor. Ayrıca büyük şirketler de bu mücadeleye destek olmak için çalışmalar yapıyor. Geçen hafta yayınlanan bir bildiriye, Google ve Apple ikilisinin corona takip sistemi için kolları sıvadığı duyuruldu. Sistem, Bluetooth üzerinden Covid-19 virüsünü taşıyan kişileri takip edecek. Durum böyle olunca gözler bu sistemi kimlerin kullanamayacağına da çevrildi.
Google ve Apple geliştirecek! Kimler kullanamayacak?
Corona virüs bulaşmış kişiler, corona takip sistemi ile takip edilecek. Apple’ın iPhone’ları ve Google’ın Android işletim sistemine sahip cihazları, bugün küresel olarak yaklaşık 3,5 milyarlık bir çoğunluğu oluşturuyor. Bu da enfeksiyonu takip etmek için büyük bir potansiyel. Ancak, sistemin nasıl kullanıldığının anlatıldığı şemaya baktığımızda, sistemi kullanacak telefonlarda bulunan kablosuz çiplerin ve yeni yazılımların, özellikle 5 yıldan daha eski telefonlarda kullanılmadığını görüyoruz.
Corona virüse karşı en savunmasız kişilerin 65 yaş üzeri bireyler olduğunu biliyoruz. Bu kişilerin de nispeten biraz daha eski telefonlar kullandığını göz önüne aldığımızda Google ve Apple ikilisinin corona virüs takip sistemi bu telefonlarda kullanılamayacak diyebiliriz.
Counterpoint Research’teki analistlere göre, telefonun pilini tüketmeden cihazlar arasındaki yakınlığı tespit etmek için kullanılan düşük enerjili Bluetooth çipleri, günümüzde aktif olarak kullanılan telefonların dörtte birinde bulunmuyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Counterpoint analisti Neil Shah, toplamda 2 milyara yakın mobil kullanıcının bu girişimden faydalanamayacağının altını çizdi.
Tabii akıllı telefon satın alma eğilimleri ülkelere göre farklılık gösteriyor. Örneğin, İngiltere’deki kullanıcıların büyük bir kısmı bu sistemi kullanabilecek akıllı telefona sahipken, Hindistan’da bu kullanım daha kısıtlı kalacaktır.
Counterpoint Research’ün bu konuyla ilgili de bir araştırması bulunuyor. Araştırmaya göre İngiltere, ABD ve Japonya’da uyumlu telefon kullananların oranı yüzde 88 iken, Hindistan’da bu oran yüzde 50 seviyesinde.
Türkiye de bu oran yüzde kaç? Bizi ilgilendiren kısım yok.