Tam adı Alan Mathison Turing olan İngiliz matematikçi ve bilim adamı, bilgisayar mantığının kurucusu olarak bilinir. Geliştirdiği Turing testi ile bilgisayarların ve makinelerin düşünme yetisine sahip olup olmayacaklarını ölçüyordu.
II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılması konusunda önemli çalışmalara imza atan ekibe değerli katkılar yapmıştır. Savaş sonrasında da özellikle bilgisayar ve yapay zeka mantığı üzerine çalışmalar yapan Turing, bilgisayarın olmadığı 1948 yılında hazırladığı bir programla bu alanda öncülerden biri de olmuştur.
Eşcinsel olduğu için (o dönemde İngiltere’de eşcinsellik kanun dışı kabul ediliyordu) bir dönem mahkemeye de verilen ve ceza alan Turing, hakettiği saygıyı uzun yıllar sonra kazanabildi.
Ölümü oldukça şaibeli olan Turing, 1954 yılında siyanürlü olduğu iddia edilen bir elmayı yiyerek hayatını kaybetti. Cesedi temizlikçisi tarafından bulunan Turing‘in ölümü üzerindeki esrar perdesi halen tam olarak aralanmamıştır. Bir dönem istihbarat servisleri için de çalışan Turing’e olan ilgi ve saygı son yıllarda iyice artmıştır.
Google’dan ilginç Doodle
Alan Turing‘in 100. doğum günü için ilginç bir logo tasarlayan Google, şifreli olarak tasarlanan logoda kullanıcılardan 1 ve 0’dan oluşan şifreyi çözmesini istiyor.
:: Matematik sorusu gibi tasarlanan yeni Doodle’ı nasıl buldunuz?
çok harika
Bir yazılımcı olarak yaptığı sistem çok hoşuma gitti diyebilirim
Beatiful Mind tarzında birşey adamın hayatı:)
şifre ve şifreyi çözmek kavramları çok doğru değil, basitçe bir turing makinesini simüle etmiş google.
e harfini çözemeyenler üstteki 2 taneyi 1 alttakı 2 taneyi 0 yapsın 🙂
Beyler bana baştan sona kadar kodları söyler misiniz
e harfi için cevabı ben yazayın derken bence hızlıları var 🙂
trsm yazılmcı olup bu sistemle daha yeni ilgileniyorsan zaten yazık 🙂
işinizi her zaman mükemmel yapıyorsunuz hiç kimseyi unutmadan hakkını veriyorsunuz doodle her zaman mükemmel bi tasarım emeği geçenlere saygılarımla
,097
u-571 adlı Jon Bon Jovi’nin de oynadığı filmde şifre sistemini Amerika’lılar alıyor. Amerika bir kahraman, olmasaydı Almanya kazanırdı…
napıyonuz 😀
google kimseyi unutmuyorsunuz diyenler olmus ama istanbulun fethinin yıl dönümünde bizim Fatih Sultan Mehmeh Han neden orada görülmedi acaba ? soruyorum şimdi size
0 gerizekalı mısınız istanbulun fethinin doodle’ı olmamışmış, hangi ülkenin böyle bir olayı doodle oluyor ? https://www.google.com/doodles bi bakın şunlara allah aşkına salak salak konuşmayın ya apple çıkarsın onunla arayın
Doodle haberlerinden bayginlik geldi artik
Alan turing saygı ve değer hakketmiyor.. Niye mi? Çünkü Almanların şifreleme sistemini kimse çözemedi aslında biri ispiyon etti.. Açın gerçek tarihi okuyun. Enigma hikayesi falan bunlara pek inanmayın siz. Almanlar içindeki hainler yüzünden ve kibirleri yüzünden yenilmiştir. Özellikle sibirya soğuğunda savaşmak inadı yüzünden.
Alan turing saygı ve değer hakketmiyor.. Niye mi? Çünkü Almanların şifreleme sistemini kimse çözemedi aslında biri ispiyon etti.. Açın gerçek tarihi okuyun. Enigma hikayesi falan bunlara pek inanmayın siz. Almanlar içindeki hainler yüzünden ve kibirleri yüzünden yenilmiştir. Özellikle sibirya soğuğunda savaşmak inadı yüzünden.
Kesinlikle doğru bilgi tebrikler.
Alman kripto cihazı almanlardan çalındı yada ele geçirildi yani kimse kırmadı.