Günümüzde internet denildiğinde akla gelen ilk birkaç isimden birisi de Google‘dır. İsmi internetle özdeşleşen Google, 20 seneden daha kısa bir süre içerisinde dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline gelmeyi başarmıştır.
Peki bu başarı öyküsü nasıl başladı? Google neyken, ne oldu? İşte bu yazımızda sizlere Google‘ın nereden, nereye geldiğini anlatmaya çalışacağız.
1996 – Google Kuruluyor
Google‘ın kuruluş hikayesi de pek çok teknoloji devinin kuruluş hikayesiyle keskin paralellikler içeriyor.
1996 yılında Stanford Üniversitesi‘nde doktora yapan Larry Page ve Sergey Brin araştırma görevi için yeni bir arama motoru yapmayı tercih ettikleri zaman muhtemelen dünyanın geleceği için çok önemli bir karar verdiklerinin farkında değillerdi. O zamanlarda internetin insanların hayatına yeni yeni girmesi, içerik üreten sitelerin çok fazla olmaması ve genel olarak internet ağının kurumsal sitelerden ibaret olması arama motoru ihtiyacına gereksinimi fazlasıyla azaltmıştı.
İnternetin kullanılmaya başladığı ilk zamanlarda ortaya çıkan RankDex isimli arama motoru genel itibariyle iş gören bir modeldi. Robin Li tarafından kullanıma sunulan RankDex, kısıtlı olan internet ağında iş görse bile, sitelere geri dönüşüm yapmaması ve yeni siteleri fazlasıyla geç indekslemesi yönüyle yetersiz kalıyordu.
Bu durumun farkında olan iki kafadar, siteler arası ilişkilerin analizi konusunda RankDex‘e oranla çok daha kapsamlı bir algoritma ortaya koydular. PageRank adı verilen bu algoritma sistemi, sayfa dizinlerinin orjinal site ile olan bağlantı dönüşümlerini belirleyerek, sitelere gösterilen ilgiye göre bir sıralama yapıyordu.
Page ve Brin yeni oluşturdukları arama motoruna ilk olarak BackRub ismini koydular. Bu ismi, arama motorunun sitelere geri dönüşüm sağladığını vurgulamak için tercih etmişlerdi. Fakat sonradan 10 üzeri 100 rakamını ifade eden “Googol” sözcüğü üzerinde yaptıkları ufak bir imlasal değişikliğiyle “Google” ismini ortaya attılar.
Google ilk olarak Stanfort Üniversitesi‘nin basit bir subdomain’i olarak yayın hayatına başladı. Google‘ın ilk adresi; google.stanford.edu şeklindeydi.
Page ve Brin, 15 Eylül 1997‘de Google‘ı üniversite sitesinin alt sayfası olmaktan kurtararak alan adını etkinleştirdiler. Böylelikle Google, resmi olarak kurulmuş oldu.
{pagebreak::1}
1998 – Google Şirketleşiyor
Google‘ın 1997 yılında resmi kimliğine kavuşmasından tam 1 sene sonra şirketleşme için ilk adımlar atıldı. Page ve Brin, Google‘lı şirketleştirirken Amerika kökenli diğer internet devleri gibi Kaliforniya’daki basit bir garajı şirket merkezi olarak gösterdiler.
Page ve Brin, Google‘ı şirketleştirdikten sonra ilk iş olarak işe bir eleman aldılar. Stanford Üniversitesi‘nde doktora yapan Craig Slverstein, Google tarafından işe alınan ilk çalışan oldu.
İnternet sektörünün hızlı bir ivme kazanmasın Google‘ın hitlerini de hatırı sayılır seviyelere çekti. O zamanlarda elle tutulur, doğru dürüst bir algoritmaya sahip arama motoruna rastlamak pekte mümkün değildi.
Kısa sürede arama motoru pazarının tek hakimi konumuna ulaşan Google, 2001 yılının Mayıs ayında 1 milyar tekil ziyaretçi sayısını aşmayı başardı.
{pagebreak::2}
1999 – Adwords ve Adsense Ortaya Çıkıyor
Mart 1999‘da Google ofisi, Apple gibi dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin merkezi konumundaki Palo Alto‘ya taşındı.
Google‘ın önlenemez yükselişi, sitenin muazzam hitlere ulaşması ve arama motoru pazarındaki rakipsizliği Page ve Brin‘i farklı arayışlar içerisine itti.
Page ve Brin, Google‘ın sadece ve kolay anlaşılabilir bir tasarıma sahip olması gerektiğini düşünüyorlardı. Bu düşünceleri doğrultusunda Google için gelen doğrudan reklam taleplerini düşünmeden reddettiler. İki kafadar reklam destekli arama motoru düşüncesine karşı olsalar da Google üzerinden farklı bir reklam modeli ortaya koymak için kolları sıvadılar.
Page ve Brin yaklaşık olarak bir senelik çalışma sonrasında anahtar sözcükler üzerinden kullanıcıları rahatsız etmeyecek ve sayfa tasarımındaki yalınlığı bozmayacak bir reklam modeli ortaya koymayı başardılar.
Google‘ın ortaya koyduğu “tıklama başına ödeme” tarzındaki reklam blokları, Yahoo! Search Marketing bünyesinde bulunan Goto.com‘un patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle bir dizi davaya konu oldu. Sonuç olarak Google’ın bazı hisselerinin Yahoo!‘ya devredilmesiyle sorun aşılmış oldu.
Sonradan Google Adwords ve Google Adsense ile anılacak olan reklam modelleri, Google‘ın firma değerini kısa sürede milyar dolarlara ulaştırmış ve şirketin hisselerini borsada adeta tavan yaptırmıştı.
{pagebreak::3}
2001 – Arama Motorundan, Teknoloji Devine
2000 yılına kadar yalnızca bir arama motoru olarak lanse edilen Google, 2001 yılıyla birlikte tamamen farklı bir konsepte kavuştu. Google 2001 yılından itibaren farklı alanlara yöneldi. Kısa sürede birçok satın alıma imzasını atan Google, biranda basit bir arama motorundan, geleceğin teknoloji devine dönüşmüştü.
Google’ın yaptığı satın alımlar ilk başta yalnızca internet üzerindeki hit olan siteler üzerineydi. Genelde bu anlaşmaların temelinde çeşitli reklam anlaşmaları yer alıyordu.
Google‘ın en ses getiren alımlarından biri de YouTube olmuştu. Google CEO‘su Page, tüm ısrarlara karşın YouTube alımına dair açıklamalardan kaçınmıştı.
Teknolojinin yazılımlar vasıtasıyla farklı alanlarda boy göstermesiyle birlikte Google‘ın satın alımları da yön değiştirdi.
İlk zamanlar internet sitesi ve sosyal medya odaklı alımlar gerçekleştiren Google, sonradan Motorola Mobility gibi somut şirketlere de yönelmişti.
{pagebreak::4}
2007 – Android Sahne Alıyor
2001 ve sonrasında giriştiği teknoloji hamleleriyle basit bir arama motorundan, dünyaya yön veren bir teknoloji devine dönüşen Google, en önemli hamlelerinden birisini 2007 senesinde gerçekleştirdi.
2005 yılında Android Inc. şirketini satın alan Google, mobil sektöre gireceğinin ilk sinyallerini böylece vermişti. Hızlı bir girişimle “Open Handset Alliance” birliğini kuran Google, kısa süre sonra da Linux tabanlı açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemi olan Android 1.0‘ı yayınlamıştır.
Google‘ın Android‘i tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu yapmasının ana nedeni yine reklam politikasıdır. Google, ürünü parayla satmak yerine, ürün içerisine yerleştirdiği reklamlardan gelir sağlama modelini Android platformunda da aynen sürdürmüştür.
Kısa sürede akıllı telefon pazarının en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Android‘in uygulama mağazası olan Google Play, kısa süre içerisinde Google‘ın en ciddi gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir.
{pagebreak::5}
2009 – Teknoloji Demek, Hayat Demek
Google, 2009 yılından itibaren tamamen farklı alanlarda boy göstermeye başladı. 2009‘a kadar genel itibariyle hazır olanı satın alma politikasını güden şirket, 2009‘la birlikte geleceğe yön veren isim olma rotasında ilerlemeye başladı.
Giyilebilir teknoloji alanında önemli atılımlara imza atan Google, Google Glass ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Google Glass birçok teknoloji firmasına ilham kaynağı oldu.
Bununla da yetinmeyen Google, aynı anda dronelar, 360 derecelik kameralar, sanal gerçeklik cihazları ve en önemlisi de otonom araçlar üzerine çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi.
Google‘ın son dönemde yaptığı birçok çalışma maddi çıkardan ziyade, teknolojiye yön verme duygusunun bir ürünü olarak karşımıza çıktı.
Google, teknoloji alanında yaptığı çalışmalar kadar, doğayı korumak adına yaptığı atılımlar ve projelerle de ilgi odağı haline geldi.
Yola basit bir arama motoru olarak başlayan Google, kısa sürede birçok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji devine dönüştü.
{pagebreak::6}
2015 – Google’dan Alphabet’e Geçiş
Google dev bir teknoloji şirketi olarak ne kadar atılım yaparsa yapsın, insanların hafızalarında bir arama motoru olarak yer edinmişti.
Google yetkilileri bu algıyı yıkmak için birçok girişimde bulunsa bile yine de insanların Google algısı değişmedi. Bu durumun üstesinden gelmek isteyen Google CEO‘su Page, türüne az rastlanan bir karar alarak, Google‘ı yeni kurdukları Alphabet’in bünyesine kattıklarını açıkladı.
Böylece bu zamana kadar Google çatısı altında gördüğümüz, Android yazılımlarından, otonom cihazlara kadar uzanan birçok projede Alphabet bünyesine kaydırılmış oldu.
Google‘ın aldığı bu kritik kararla birlikte, şirketin internet kimliğinden sıyrılarak teknoloji alanında daha hakim bir şirket olacağı tahmin ediliyor.
:: Google’ın Alphabet’e geçmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
98 kuruldu 96 değil
Efsane haber olmuş cidden helal olsun. İstediğin kadar teknolojinin içinde ol Google ile ilgili bilmediğin şeyler çıkıyo
Urfa’da Stanford University vardi da biz mi guugil’i kesfetmedik?
Android ücretsizse neden güncellemeler geç veriliyor neden
makale güzel olmuş,nereden,nereye gelmişler tebrik etmek lazım,benim istediğim bizim ülkemizden neden böyle şeyler çıkmıyor…
adin cikmis 9 a inmez 8 e
Apple ve IOS un eline su dokemez Google.
Fanboyluk duygularım kabardı şu an balkona gidiyorum Google!!! diye bağırıcam.
Şu zamana kadar Google fanboyuydum bundan böyle Alphabetciyim. Forever Alphabet forever Google search forever Chrome browser forever Android os forever Gmail forever Google Translate forever Google Maps…
İyi ki Google kullanıyorum iyi ki Android kullanıyorum. ❤
Bilgilerimizi falan çalıyorlar belki ama iyi çalışıyorlar. Yani çalıyor ama çalışıyor. Onlar konuşur Google yapar 🙂