Google, dün gece teknoloji dünyasını çalkalayan bir haber ile karşımıza çıktı. Google’ın CEO’su Larry Page, Google’ın artık Alphabet kuruluşunun bir parçası olduğunu açıkladı. A’dan Z’ye olarak da nitelendirilen Alphabet, Google’ın dahil olduğu tüm birimleri bünyesinde barındırıyor. Larry Page, bu yapılandırmanın teknoloji dünyası için çok farklı bir boyut kazandıracağını, Google projelerinin artık Alphabet sayesinde mevcut amaçlarının dışına çıkılarak daha fazla alanda faaliyet göstereceğini düşünüyor.
:: Google, Alphabet Bünyesine Katıldı
Alphabet Nedir? Harfleri Neyi Temsil Ediyor?
Peki, nedir bu Alphabet? Neyi ifade ediyor? Alphabet’in resmi internet sitesi abc.xyz olması, bünyesinde 26 farklı alanın bulunacağının sinyallerini veriyor. Alphabet, tahmin edeceğiniz gibi teknoloji odaklı alanları bir araya getiriyor. A’dan Z’ye her şeyi ifade eden Alphabet, bakalım hangi teknoloji alanlarını barındırıyor.
:: Google nasıl ortaya çıktı? Okumak için tıklayın
A harfi Alphabet
Alphabet, Google’ın tüm temel olmayan iş projeleri ev sahipliği yapacak yeni ana şirketi. Nest ve Yaşam Bilimleri gibi bölümler artık bağımsız olacak ve yeni girişimler daha hızlı gelişecek.
{pagebreak::1}
B harfi Boston Dynamics
Google’ın geçen yıl satın almış olduğu Boston Dynamics kuruluşu gelişmiş robotlar oluşturuyor. Alphabet artık bu kurumu bünyesinde barındıracak ve robot alanındaki gelişimler daha hızlı gerçekleşecek.
{pagebreak::2}
C harfi Calico
Calico, Google’ın yaşam uzatma projesi olarak biliniyor. Bu jenerasyonu ve kanserle mücadele için milyonlarca dolar harcanıyor. Hatta bu proje sayesinde P7C3 adında bir ilaç geliştirilmiş ve bu ilacın Alzheimer hastalığını tedavi edebileceği düşünülüyor.
{pagebreak::3}
D harfi DeepMind
DeepMind, Google’ın yapay zeka projesi olarak biliniyor. DeepMind, Google Now sesli asistanı ve fotoğrafları otomatik organize etme gibi Google hizmetlerinde büyük kolaylık sağlıyor.
{pagebreak::4}
E harfi Earth
Google’ın dünyayı uydu görüntüleri ile keşfetmeyi sağlayan Google Earth hizmeti, artık Alphabet’in bir parçası olacak. Google Earth’ün önümüzdeki aylarda sadece Earth ismi ile anılması bekleniyor.
{pagebreak::5}
F harfi Fiber
Google Fiber, fiber optik kabloyla süper hızlı 1 gigabit internet ve kablo TV hizmeti sunuyor. Google Fiber, henüz dar bir kesime hitap ediyor. Alphabet’in bünyesinde olan Google Fiber, ilerleyen yıllarda kapsamını genişletecektir.
{pagebreak::6}
G harfi Glass
Google’ın giyilebilir teknolojisi Google Glass, artık Alphabet kuruluşunun bir parçası. Önümüzdeki yıl yeni model son kullanıcıya hitap eden Google Glass modelleri görebiliriz.
{pagebreak::7}
H harfi Hangouts
Google Hangouts, bildiğiniz gibi Google’ın grup görüntülü sohbet platformu. Artık Hangouts da Alphabet bünyesinde gelişimini sürdürecek.
{pagebreak::8}
I harfi Ideas
Google Ideas, online baskıya karşı mücadele için oluşturulan bir düşünce kuruluşudur. Google Ideas ürünleri, Dijital Saldırı Haritası İzlemek ve DDOS saldırıları kaynaklarını görüntüleme gibi birimleri oluşturuyor.
{pagebreak::9}
J harfi Jump VR
Google ve GoPro işbirliği ile üretilen Jump VR teknolojisi artık Alphabet bünyesinde bulunacak. Jump VR, 16 farklı kamera ile 360 derece videolar çekmekte kullanılıyor.
{pagebreak::10}
K harfi Knowledge Graph
Google, Knowledge Graph özelliği sayesinde Google arama sonuçlarında daha fazla bilgi vermeyi amaçlıyor. Google’da aranan kelimeler ile ilgili bilgiler sayfanın sağ tarafında yer alıyor.
{pagebreak::11}
L harfi Life Sciences
Google Yaşam Bilimleri bölümü (Life Sciences) diyabet izleme kontakt lens gibi ürünler ile bize sağlıklı yapmak istiyor. Ekip ayrıca, titremesi olan hastalar için kendi kendine stabilize etmek, sentetik deri ve hastalık tespiti için nanoparçacık platformu temel çalışma çalıştı.
{pagebreak::12}
M harfi Makani
Makani Google uçan rüzgar türbinleri ile rüzgar enerjisinde yeni bir çağ başlattı. Daha güçlü rüzgarın olduğu yerlerde daha verimli olan bu uçurtmalar, bucakları döndükçe enerji üretiyor.
{pagebreak::13}
N harfi Nest
Nest, Google’ın bağlı ev girişiminin merkezidir. Bugün Nest bir termostat, duman alarmı ve güvenlik kamerası olarak kullanılabiliyor ama bir gün Nest’e Google’ın tüm araçlarını bağlayabileceksiniz.
{pagebreak::14}
O harfi Ok Google
Ok Google, Google’ın mobil ve Chrome uygulamalarını yönetmek için kullanılan ses istemi. Konuşma tanıma teknolojisi sayesinde sesli komutlar uygulamaları yönetebilirsiniz.
{pagebreak::15}
P harfi Project Loon
Proje Loon, uzak bölgelerdeki insanlara internet bağlantısı için hafif balonları kullanan Google’ın internet erişilebilirlik girişimidir. Project Loon ile havadan internet dağıtmak mümkün.
{pagebreak::16}
Q harfi QUIC Protocol
Hızlı UDP Internet Bağlantısı açılımı QUIC, interneti hızlandırmak için Google’da tasarlanmış bir protokoldür. Kabaca video içeriklerinin arabelleğe %30 daha az alındığını söyleyebiliriz.
{pagebreak::17}
R harfi reCaptcha
İnternet kullanıcılarının baş belası olarak da nitelendirilebilen ancak bot’ların korkulu rüyası olan şifreleme yöntemi reCaptcha, artık Alphabet’in bir parçası.
{pagebreak::18}
S harfi Skybox Imaging
Uydu görüntüleme şirketi olan Skybox Imaging, binlerce kilogram ağırlığındaki uyduların yaptığı görüntüleme işini 20 kat küçük uydularla yapıyor.
{pagebreak::19}
T harfi Titan Aerospace
İnsansız hava araçları üreten Titan Aerospace, geçtiğimiz yıl Google’ın bünyesine katılmıştı. Güneş enerjisi ile çalışan Titan Aerospace’in, internet dağıtım için yapılan Project Loon projesinde kullanılması bekleniyor.
{pagebreak::20}
U harfi URL Builder
Google URL Builder, bir URL oluşturma aracıdır. URL Builder ile oluşturulan linkler, Google Analytics sayesinde web sitelerinde trafiği izlemek için en iyi yollardan biri parçası haline geldi.
{pagebreak::21}
V harfi Autonomous Vehicles
Google’ın şehir görünümleri için geliştirdiği bağımsız araçlar, bünyesindeki sensörleri kullanarak araçların insana ihtiyaç duyulmadan kontrol edilmesini sağlıyor.
{pagebreak::22}
W harfi Project Wing
Project Wing, Google’ın drone kargoculuğundaki en önemli atılımıdır. Project Wing sayesinde Drone’lar yardımı ile kargo taşımak ve teslim etmek mümkün.
{pagebreak::23}
X harfi Google X
Google’ın çok gizli yürüttüğü projeleri barındıran Google X projesi artık Alphabet’in bir parçası.
{pagebreak::24}
Y harfi YouTube
Geçtiğimiz yıllarda video paylaşım platformu YouTube’u renklerine bağlayan Google, Alphabet yapılandırması ile YouTube’un gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor.
{pagebreak::25}
Z harfi ZygoteBody
İnsan vücudunun 3D olarak anatomik modeller render etme teknolojisi olan ZygoteBody; deri, kas, kan damarları katmanlarını ve kemikler hakkındaki her şeyi gözler önüne seriyor.
:: Alphabet hakkında ne düşünüyorsunuz? Google, Alphabet ile neyi amaçlıyor olabilir?
"Alfabe" acaba neyi temsil ediyor? Gerçekten beyin yakan bir soru -_-
Durumumuz yoktu okuyamadım
Saçmalamayın ya her harf ayrı şirketi temsil edecek siz modülleri bile şirket gibi sıralmışsınız, "S" Search'ın S'i diyin bari 🙂
M harfini K yazmışsınız
ARTIK ALPHABET FANBOYUYUM.
Çok yanlış bir değerlendirme bence. Bazıları doğru ancak Google altındaki küçük projeleri Google ile aynı seviyeye getirmek saçma. Bunun kaynağı eğer Alphabet sitesini incelerseniz G harfinin Google olduğunu görürsünüz.
Alphabet güzel işler çıkarır google ise android le ilgilenir ramı az yer olur biter
Harfler bitmiŞ. Yeni bir şirket daha kursalar hangi harfi verecekler
İsimlerdirmeler uydurma gibi geldi.
Android nerede
Google tüm çalışmalarını tek bir çatı altında toplamış fazla kurcalamayın
Apple abi apple
google tüm çalışmalarını tek çatı altında toplamış alphabet deiş bunda bişey yok….
her ürün kendi başına bir şirket ve hissedarlar ayrı şirketlere yatırım yapabilecek.
ayrıca her şirkete ayrı ayrı işten anlayan ceo atanabilecek falan adamlar o kadar basit bir şey olsa gidip bunu dğnyaya duyurmazdı.
Yazar sacmalamis ve yalan yanlis bilgiler vermis. Her proje, protokol nasil Google dan bagimsiz birer sirket olabilir ki? Bu arada "G is for Google". Adamlarin basin aciklamasinin basligini dahi yazar okuma ihtiyaci duymamis.
Düşünce güzel ama bazı projeler o kadarda değerli değil en basidinden url buildier midir nedir onu o listrye eklemek abartı olmuş sanki. Kendi alanında önemli olabilir ama ceo su olacak kadar önemli bir servis mi bilemedim. Belki şuan için bunlar geçerli olsada yakında olacak daha önemli projeler bazılarının yerini alacaktır.
Sallamışsınız.
o gözlüklerle mi yazdın?
google, android, play, drive, gmail, plus gibi projeler ise alfabede yer bulamadığı için elden çıkarma kararı alındı.
bundan sonra a1 a2 diye devam edecekler 😀 sinema salonu gibi
bune dünya nereye gidiyor
Niye hep sen yorum yaptı