Henüz yerli bir arama motorumuz yok. Uzmanlar, gelişmiş bir arama motoruna gerçekçi hedeflerle başlamak için en az 1 milyar doların üzerinde bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar. Böyle bir yatırım için ne hükümet ne de özel sektör hevesli.
Yerli arama motorumuz olmadığı ve kısa sürede de olamayacağı gerçeğinin ardından, şu anki durumumuza bakalım. İnternet kullanıcılarının %90’dan fazlası Google’ı tercih ediyor. Bu tercih, arama motoru gerçeğini kabul eden içerik üreticileri için harika fırsatlarla dolu çok değerli bir veri.
Şöyle düşünelim; internet kullanıcısı, önce Google’a giriyor sonra diğer sitelere ulaşıyor. Herkes, Google’dan diğer adreslere yayılıyor. Belki de arama motoruna uygun bir içerik üreterek, reklam vermeye gerek olmadan, en değerli tanıtım çalışmasını burada gerçekleştirebilirsiniz.
Özetle; Eğer internette olmak istiyorsanız, o zaman Google ile iyi geçinmek zorundasınız.
Google’a ayak uydurmak şart
İyi ilişkiler, tarafların birbirlerinin kurallarına uyum sağladığı kadar başarılı olabiliyor. Değerli olan tarafın kuralları, her zaman ağır basıyor. Bu durum, internette de geçerli. Google ile iyi geçinmek, “internette ben de varım” demek istiyorsanız, Google’ın kesin çizgilerle belirtmediği ama bazı tavsiyelerde bulunduğu ortama ayak uydurmalısınız.
Kurucusu olduğum ShiftDelete.Net için de geçerli bir durum bu. Günde 200 binden fazla ziyaretçiye sahip olan internet sitemizin genel trafiğinde arama motoru neredeyse yarı yarıya söz sahibi. Bizim gibi butik haber sitelerinin dışında alışveriş siteleri için de tüm kurallar, aynen geçerli.
Rakipler de boş durmuyor
Peki, milyarlarca dolarlık sektörlerde, internet trafiğine yön veren bir Google, bunu hakkıyla yapmak için neler yapıyor? Yazının başında, bir arama motoru olmak için neden dudak uçuklatan yatırımlar gerektiği sorusunun cevabı da aslında burada. Binlerce mühendis, internet kullanıcılarının aradığı içeriklere en kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak için çalışıyor. Üstelik Google, eskisi gibi bu sahada tek başına oynamıyor. Ensesinde Microsoft, Yahoo ve Yandex de var.
Gelin görün ki, binlerce mühendisin geliştirdiği algoritmalar bile bazen işin sahtekârlığında olan kişilerin karşısında çaresiz kalabiliyor. Arama Motoru Optimizasyonu konusunda çözüm ürettiğini belirten kişi ve kurumlar, sektörüne göre değişen bedeller karşılığında Google’da sizi üst sıralara çıkarabiliyor.
Bir ara Web 2.0 ile birlikte anılan blog’lar Google için çok önemliydi. Bahsettiğim sahtekârlar, birkaç hafta içinde yüzlerce otomatik blog açarak, Google’da üst sıralara taşımak istedikleri adreslere çalıştılar.
Sahtekarlar her yerde
Şimdi yükselen değer olan sosyal medya da Google’ın listeleri için önemli. Sahtekârlar, yine boş durmuyorlar ve bu alanı da sahte hesaplarla doldurarak gerekli desteği almaya çalışıyorlar.
Birbirinden zeki binlerce mühendis, bu sahtekârların da üstesinden gelerek en doğru listeleri, kullanıcıların karşısına çıkarmak istiyor ama bunun tam olarak gerçekleştiğini söylememiz maalesef mümkün değil.
:: Sizce Google’ın başarısının sırrı ne?
3 aylık sitemde hiçbir seo çalışması yapmadığım günlük 900 olan hitim 1 hafta önce 200e düştü indexlerim duruyor ama ilk sayfada çıktığım kelimeler gitmiş 20-30. sayfalara sebebi nedir? kötü birşeyde yapmadım
günlük 10 bin hitli wordpress sitem var 9000 bini googledan geliyor
İyi ama burada herhangi bir tavsiye bulunmuyor… Şunu yapın bunu yapın diye… Ancak dediğiniz çok doğru… http://www.phazla.com olarak 1 ayı biraz geçtim ve hiçbir hit artırma sitesiyle calismadim. Su an girişler 1300 civarinda… Ancak bu bana yetmiyor…
Alttaki değerlendirmelerimi Google’dan 100k$ dan fazlasını kazanmış birisi olarak veriyorum. ( r10/osmanbey )
sürekli “değerli içerik” ve iyi bir “iç linkleme” ile iyi yerlere geliniyor. İçerik için sadece kendiniz çalışırsanız malesef kısa sürede yorulabilirsiniz. Editörler tutmalı size düzenli içerik girecek insanlarla anlaşmalısınız. Bunu freelancer olarak yapacak kişiler bulun mesela.
Google’ın en hassas olduğu nokta backlink çalışması. Öncelikle “sadece içeriğinizle” hit çekmeye başlamadan herhangi bir backlink çalışmasına girişmeyin. Backlink çalışmalarında ise size tavsiyem rekabette olan kelimeleri kullanmamanız. Atıyorum siteniz “Baha Aydın” Kişisel bloguysa bu siteye “2013 Full Oyunlar” diye link temin etmeniz tehlike çanlarını çalmaya başlıyor. “Baha Aydın Kişisel Blogu” veya http://bahaaydin.com textleriyle şeklinde backlinkler edinin.
Ana sayfanın güçlü olması alt sayfaları google aramalarında üste çıkartıyor. Başka sitelerden tanıtım yazısı alın ve spam sayılacak yüzlerce , binlerce backlink sağlayan backlink hizmetlerinden kaçının. Backlink olarak yukarıda belirttiğim şekilde tanıtım yazıları temin edin.
İndekslerinizin hızla ciddi oranlarda artış göstermesi ciddi bir sıkıntıdır. Bu yüzden sitenizin yapılandırmasını çok iyi kurun. Kategori ve etiket sayfalandırma özelliğini kaldırmanızı tavsiye ediyorum mesela. Hatta etiket sayfalarınızın “noindex ve nofollow” olmasını da. Noindex ve nofollow olsa da bir yazıya girdiğiniz etiket sayısı 5’i geçmesin ve alakasız etiket girmeyin.
Yazılarınızın içinden alakalı 4-5 yazınıza mutlaka link verin. Ama bu linklemelerinizde de “anchor text” kaygısı taşımayın.
Sosyal medyadan gelen hitiniz mutlaka olsun. Bu yüzden sosyal medyadaki sayfaları üzerinden reklam yapanlarla anlaşabilirsiniz.
Başka sitelerin sidebarlarından link alırsanız ve o sitelerin binlerce indeksli sayfası olursa bu bir anda binlerce link aldığınız anlamına gelir ve google’da bir alarm durumu oluşturur.
Seo ile ilgili yazacak çok şey var. R10’da beni ( osmanbey ) alkadraz’ı, digiklan’ı, abirisebil’i takip etmenizi öneririm.
Hürmetler
Ya ne kadar gereksiz bir konu. Okudukça okuyorum bişi anlatılacak diye.
1 butonu, google yorumları, google sayfası ile entegrasyon, google sayfa rozeti, google paylaş butonu, google interaktif gönderileri. Bir ayda 20bin hit, alexa 21768.
Haklısınız, sahtekârlar devrede. Google kuru ile beraber yaşları da yakıyor mecburen. Elinde kara liste veya beyaz liste yok, tahminlerle işi yürütüyor. Herşeyin hayırlısını diliyorum.
ara.com.tr yerli arama motoru değil mi?
çok boş bi yazı olmuş. bilinen şeyler. şu “bazı tavsiyeler” neymiş acaba diye girdim ama cevap yok. çok gereksiz bir yazı.
samdownload.net sitesi de benim sitem normal bir wordpress sitesi download içerikli güzelde ziyaretçisi var hiç yalan dolan sahtekarlıkta yapmadım.
bende bişey yazmısın diye okuyorum.neyin sahtekarlığı hacı? bu yıllardan beri var
bilmiyorduk sağol. hay allahım
Hava yapmış Hakkı…
Google olunur taklit edilemez. İşiniz bir algerotimaya bakar insanların gereksiz artislikten uzak durması gerekli. Az laf çok iş.