Google‘ın geçtiğimiz ay başlattığı, bugünlerde ise yoğun bir tanıtım çalışmasıyla resmi Twitter hesabından da #freeandopen etiketiyle duyurduğu “Harekete Geçin” kampanyasında, tüm dünyadaki internet kullanıcılarına verilen mesaj şöyle;
“İnternet, dünya üzerinde iki milyardan fazla kullanıcıyı birbirine bağlıyor. İnternet’in özgür ve açık kalması için bir araya gelin.”
Hedefte ITU toplantısı var
Google, kampanyanın detay sayfasında ise doğrudan hedef aldığı toplantıyı dile getirmekten de çekinmiyor ve şöyle diyor;
“Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) onlarca yıldır yürürlükte olan iletişim anlaşmasını yeniden müzakere etmek üzere tüm dünyadan düzenleyicileri bir araya getiriyor. ITU’da sadece hükümetler temsil edilmektedir. Bunların arasında özgür ve açık İnternet’i desteklemeyen hükümetler de bulunmaktadır. Mühendisler, şirketler ve Web’i oluşturup kullanan kişilerin burada oy hakları yoktur. İnternet’in geleceğine karar verenler sadece hükümetler olmamalıdır. Dünyada İnternet’i kullanan milyarlarca kişi ve onu oluşturup yaşamasını sağlayan uzmanlar da işin içinde olmalıdır.“
Kampanya videosu
Kampanya için hazırlanan video ise şöyle;
#video_2065#
Sonraki sayfa: Amaç, gerçekten özgürlük mü?
{pagebreak::amaç ne}
Amaç, gerçekten özgürlük mü?
Google‘ın tüm dünyada gerçekleştirdiği ve şu ana kadar sitenin belirttiği rakamlara göre 2 milyondan fazla kişinin katılım sağladığı örgütlenmenin asıl nedeni, Google‘ın gelirlerine balta vuracak olan yeni yaptırımlar olabilir mi?
Hizmet verdiği ülkelerdeki reklam pastasından en büyük payı alan Google, vergi ödemek istemiyor.
Google’ın, hizmet verdiği ülkelerin yasalarına uygun hareket etmek konusunda epey ağır çalışan bir yapıya sahip olduğunu da hatırlatalım.
Bunun yanı sıra internet devi, başta YouTube olmak üzere tüm servislerini sorunsuz bir şekilde geniş bant hizmetleriyle kullanıcılara ulaştıran Telekom işletmecileriyle bir araya gelip, bu altyapıyı birlikte geliştirme taraftarı da değil.
Türkiye’deki eylemleri Google mı destekliyor?
Bazı internet servis sağlayıcılarını protesto etmek için açılan ve kimler tarafından organize edildiği belli olmayan kampanyaların arkasında, acaba Google’ın yukarıda bahsettiğimiz “özgürlük” anlayışı yatıyor olabilir mi?
:: Google’ın bu kampanyasını gerçekçi buluyor musunuz?
Bana pek gerçekçi gelmiyor; bir oyun kurmuş oynuyorlar.
hem de ne oyun!
reklam ve vergi dümeni için halk desteği toplamak istiyor.
ama milyarlarca internet kullanıcısından %1 bile destek alamamış.
Valla ne ITU nede Google güvenilir değil zaten. Kaldıki internet dahil bütün iletişimlerimizi belli başlı kişiler ve ülkeler (örneğin: Amerika Birleşik Devletleri, İsrail vb…) izleyip kayıt altına alırken özgürlük vurgusu olmuyor. Google’ın elinde herkesin bilgileri mevcut ve birtek Google değil zaten bu. Aklınıza ne gelirse hepsi kendileri hem kendileri hemde ülkeleri için topluyor raporluyor. Aldığınız cihazlarda bile microchipler vasıtası ile hem takip hemde kontrol edilebiliyorsunuz. Yani en iyisi fişi çekmek doğal yaşamak kayıt altına girmemek için.
Sözün kısası her şirket/ülke/kişi tabanlı yazılım ve sistem sizi izler ve kayıt eder hemde isterse kontrol edebilir (windows, mac, google, amerika, kişiler…).
Genede ben direkt kötü düşünmüyorum ve gerçekten bize faydası olacaksa desteklemekteyim şu an için. Dünde kayıt oldum.
gözlüklü android insanlara karşıyım sonunun nereye varacağı belli değil…
tipik yahudi isteme ondan ama o senden herşeyini alsın hiç bir zaman kendinden olmayanın iyiliğini istemez kendi çıkarını gözetir halk özgür olmak istiyor ama
dünyada yaşayıp özgür olan varmı dünya en büyük acık hava hapishanesi dir
Google Telekom firmalarının altyapısını geliştirmeye yanaşmıyor da ne demek? Her ay 60 Lira internet parası ödüyorum,bu parayı Google almıyor, benim gibi milyonlarca müşterileri var, bi zahmet hepsini cebe atmasın da şu Telekom firmaları, birazıyla da altyapı yapsınlar…
Bazıları çok fazla film izlemiş
reklamın arkasında türkçe kelime duymadım ve desteklemiyorum….
Bir tarafta internetin geleceğini tamamen tekeline almak isteyen para delisi aç gözlü bir firma, diğer tarafta yine internetin geleceğini kendi çıkarlarına göre yapılandırmak isteyen hükümetler. Şahsen ikisini de karşıyım fakat illa ki birine destek vermek zorunda olsaydım tercihim google’dan yana olurdu. Nedeni ise, hükümetlerin paradan daha ziyade, kendi ideolojilerini halka dayatma ve bu sayede güçlerini koruma endişesi. Özgürlüğün olmadığı bir ortamda paradan söz edilebilir fakat o parayı nereye ve nasıl harcayacağına bile karar veremedikten sonra ne anlamı kalır? Kaldı ki, günümüzde bununla ilgili bariz örnekler de ortada. Bırakın doğrudan diktatör veya meyilli rejimleri, demokrasi abidesi olarak görünen ülkeler bile bunun için her fırsatı değerlendirmeye çalışıyor.
Bence ülkelere vergi ödemeli biz ülkemizde dünyanın vergisini veriyoruz dünyanın bir numaralı firması 0 vergi yok öhle bir dünya 🙂 vergi almaya başlanınca fiyatlar artacak ama olsun herkes ödemeli
ee haber hiç açıklayıcı degil
IPv6’da gerekli anlaşmalar sağlanırsa cep telefonundan skype kullanmanın ücretli olabileceğini biliyor musunuz peki? telekom firmaları eskiden 1kb etmeyen SMS’ten milyonlarca dolar kazanıyordu. şimdi 4G ile cep telefonu konuşmaları bile IP üzerinden olacak. hal böyle iken skype ile normal arama arasında fark kalmayacak. peki operatörler sizi nasıl kazıklayacak? işte bu sorunun cevabı bu kongrede. yeni IP sisteminde premium paketler yapılıp bunların sistem üzerinde "üstünlük" alması sağlanacak. skype ise daha geri sıralara itilerek konuşulmayacak hale gelecek vs. belki de skype protokolü için direkt ücret yazılacak. insanların buna karşı çıkması bu yüzdendir çünkü internet hakkındaki kararları alacak kişiler iran kore gibi ülkelerin de dahil olduğu ülkeler değil, interneti üreten ve kullanan şirketlerdir. yandex fanıyız, google’a karşıyız tavrı da çok çocukça olmuş. biraz araştırın işin içini anlayacaksınız.
Bu durum google çıkarına olabilir lakin google in reklam çıkarına da uyan bir durumda kullanıcıların çıkarına uyan bir durum varsa varsın google da bu iş ten nemalansın google ın bizlere kazandırdıkları bir çok şey var desteği hak ediyorlar hatırlıyorum da eskiden "SDN niye reklam alıyor kardeşim pis pis ekranda reklam gözükmesi hiçte hoş değil para kazanacaksınız diye niye böyle çirkinliklere göz yumuyorsunuz kaldırın kardeşim şu pislik reklamları" şikayetleri vardı hatta bu konuda forumda anket bile yapılmıştı o reklamların olması SDN nin Kalitesenin yanında epey ciddiye alınır bir etkisi olduğu su götürmez bi durum yani google un durumu da buna benzer bir durum olabilir ayrıca bu sdn geçmişinden alıntı yaptığım Tarih yaklaşık 1250 sene önce yaşanan bi durum Süleyman Demirel in üniversite hazırlık için hangi dersahaneye gitsem dediği yıllara denk geliyor
Bizim anlamadığımız SDN’nin Google ile zoru ne? Eğer bir taraflığı varsa bildirsin bizde ona göre taraf tutatlım. Googleu yaptığı işler konusunda sonuna kadar destekliyorum.
bundan baştan beri haberim var ve bilgim var destekliyorum.Yıllardır neler öğrenmedik ki yok dns değiştir yok ultrasurf,tor vs kullan.Özgür kılınsın da google mu başkası mı para kırıyosa kırsın
Sonuna kadar destek bugün çoğu siteye Google ın DNS sunucusu üzerinden giriyoruz internette sansüre hayır
tırsmış sanırsam…. internet kesinlikle kontrollü olması gerekn bir yerdir… bi kere başlığı yanlış…. özgür internet… bu nedemek… istediğimi yaparım kimse karışamaz demek.. bu hiçbir konuda geçerli değil iken neden internette geçerli olsun… zaten hiçbir aklı başında şirket veya kurum kendi elemanına sağladığı interneti sınırsız ve kontrolsüz vermiyor… google ın çalışanları çalıştıkları yerden kurum internetinden porno izleyebiliyorlar mı mesela… veya hangi ciddi kurum buna izin veriyor… vermiyorlar… neden… bi sebepten yasaklama ihtiyacı hissediyorlar… şimdi bu ihtiyaç şirkette veya kurumda varsa toplumda da olabilir… güvenli internet diye bişey çıkardılar biz ebeveynler rahat nefes aldık… neden… kimse çocuğunun internetin kötü tarafı ile yüzleşmesini istemiyor… bence en güzeli internetin kötü yüzünü saklamak yerine kötü tarafı tamamen yok etmektir… ben bunun kanunlarla veya hızlı yürüyen kontrollü bir sistemle yapılmasından yanayım… sınırsız özgürlük ancak sokak köpeklerinde olur… toplantı konusu bunlar olmayabilir… ama ben yine de bu özgür internet lafına uyuz olduğumdan dolayı bir kaç kelam edeyim istedim…:))
Bu haber dar bir bakış açısıyla yapılmış. Internet demek sadece Google demek değil. Bugün bu haberi yapanlar, yarın Internette herşey yasaklanınca ve herşeye para vermek zorunda kaldığımız zaman destek yerine köstek oldukları için utanacaklar. SDN gibi İnternet üzerinden yayın yapan siteler belki ileride bu haberleri bile yapamayacaklar ya da sansüre ugrayacaklar…
çok güzel bir analiz olmuş!