Birçok kullanıcı bu durumdan rahatsız oluyor. Mağazada aslan gibi kükreyen ve kaliteli görüntüler sunan büyük ekran TV’ler eve geldiğinde ise bir kediye dönüşüyor. Mağazalarda size sunum yapılan kaynak yüksek çözünürlüklü ve TV’lerin tüm ayarları maksimum kalite için ayarlanmış durumda. Eve gelen HDTV ise standart ayarlar ile donatılmış ve siz bu ürüne çok yüksek kalitede sunum yapmayan bir video kaynağını bağlıyorsunuz. Sonuç tabii ki hüsran olabiliyor.
HDTV’yi satın aldığınız mağazaların tümünde florans aydınlatma kullanılıyor. Sizde oturma odanızda florans aydınlatma kullanıyorsanız birinci aşama tamam demektir. Farklı bir aydınlatma sisteminiz varsa (bu daha az aydınlatma demektir) HDTV’de renklerin doğal görünümü, yüksek görüntü kalitesi ve memnuniyet için farklı ayarlar yapmalısınız.
Üreticiler kullanıcıların işini kolaylaştırmaya çalışıyor. TV’lerin sunum çeşitlerine baktığınızda sinema, oyun gibi otomatik ayarların bulunduğunu görürsünüz. Bu ayarların amacı, üreticilerin sizin evinizde en iyi görüntüyü almak için tahminde bulunmasından ibaret. Çünkü her ev birbirinden farklı, kendi evinizde doğru görüntüyü almak birkaç dakikanızı harcamalısınız.
{pagebreak::Işığa Ters Çevirin}
Işığa Ters Çevirin
TV’lerin kontrast değeri parlaklığın beyazdan siyaha azalan değerini gösterir. Tam olarak siyah perdelenmiş bir oda da ölçülür. Fakat hiçbir odanız siyah değil ise, TV’yi konumlandıracağınız odanın ışığını azaltın böylelikle sizin TV’nizin sunumundaki koyu bölümler daha belirgin olur. Eğer hiçbir odanızda daha az ışık sağlayamıyorsanız ışığın direkt olarak ekrana çarpmadığından emin olmalısınız. Çnkü ışık görüntüyü yıkayıp temizler.
LCD TV’ler floresan yada arka ışık ile görüntüyü yaratırlar. Üreticiler TV’lerin ayarlarını maksimum olarak ayarlayıp paketleme yaparlar. TV’yi aldığınızda panel ömrünü uzatmak için mümkünse bu ayarları yarıya kadar indirin.
{pagebreak::Parlaklığı Ayarlayın}
Parlaklığı Ayarlayın
Görüntünün siyahlık seviyesi TV’nin parlaklık ayar ünitesi ile kontrol edilebiliyor. Siyahlığı iyi belirleyebilirseniz ekranın görüntüsü daha zengin olacaktır. Seviyeyi çok düşürürseniz çoğu görüntünün detayları kaybolur. Eğer çok yükseltirseniz görüntü çamur gibi olacaktır.
Siyah seviyesi önemlidir çünkü doğru siyahlık, TV görüntüsünün keskinliğinin daha fazla fark edilmesini sağlar.
Uygun siyah seviye için Pluge modeli kullanabilirsiniz. Siyah seviyesi çeşidinde 6 adet dikey bar vardır görüntü seviyesi düşürüldüğünde arka zeminde barlardan bir tanesi görünür. Eğer onu uçurmayı tercih ediyorsanız kalibrasyon disklerinden alarak da siyah ayarını yapabilirsiniz. Örneğin daha koyu zeminli bir film izliyorsanız, parlaklık/resim ayarını düşürün ta ki koyu kısımdaki detaylandırılmış bölümde sahneler görünene kadar. Sonra tekrar geri yükseltin ki bazı detayları seçebilin.
{pagebreak::Kontrast Ayarı}
Kontrast Ayarı
Görüntünün siyahlık seviyesini ayarladıktan sonra görüntünün beyazlığını kullanarak kontrast kontrolünü yapabilirsiniz. Yapmamız gereken en iyi beyaz seviye ile beyazlıklardaki detayları en ince ayrıntısına kadar ortaya koymak. Kimse parlak ekrana baktığında aşırı beyazlık istemez.
Model kullanarak ayarlama yapmak basit bir yoldur. Bu ayarı yapmak için THX sertifikalı bir DVD kullanabilirsiniz. DVD film oynarken kontrast değerini ayarlamalısınız. Diğer bir yol, bir filmde parlak bir sahne yakalayıp onun üzerinden kontrast değerini ayarlamak. Örneğin beyaz gelinlikli bir kadın sahnesini ele alalım. Bu sahnede kontrast kontrolünü kadının elbisesi üzerindeki detaylara bakarak yapabilirsiniz.
{pagebreak::Renkleri Kontrol Edin }
Renkleri Kontrol Edin
TV’nin sunum yaptığı renklerin çoğu gerçek hayattakinden çok daha koyudur. İlk kez renk ayarı yaptığınızda doğal renkler daha yumuşamış görünecek fakat birkaç gün sonra siz onları daha tatmin edici bulacaksınız. Renk ayarı yaparken kullanmanız gerek yol gerçek hayattaki renkleri baz almaktır. Renk ayarını neredeyse görünmez olana kadar düşürün ve daha sonra istediğiniz seviyeye kadar yeniden çıkarın.
Bu işlemi yaparken bir bitki kullanabilirsiniz. Bitkiyi televizyonun yanına koyun ve istediğinzi yeşil tonu yakalamak için TV üzerinden ayar yapın. Bu sayede gerçek renge en yakın değeri elde edebilirsiniz. Renk ayarlarınız daha profesyonel olsun istiyorsanız mavi filtreleme camlarını kullanabilirsiniz. Bu camların değeri yaklaşık 5 TL civarında.
Saati Not Edin
Bu ayarları yarattığınız saati not edin. Eğer ayarlamayı günün en parlak zamanında yaptıysanız kontrast ayarının geceleyin daha düşük olması gerekir. Bütün ayarlamalar aynı zaman diliminde yapılmalı.
{pagebreak::Kaynağı Göz Önünde Bulundurun}
Kaynağı Göz Önünde Bulundurun
Modern televizyonların çoğunda, resim kontrol ayarlaması DVD veya Blu-Ray disk izlerken yapılır. Başka bir giriş seçtiğiniz de (uydu gibi) yaptığınız ayarlar değişmez. Aslında, diğer program kaynakları için ayarları tekrarlamaya ihtiyacınız var. Çünkü uydu yayınları bir DVD veya Blu-Ray kadar parlak ve kaliteli değildir.
Para Harcamaktan Korkmayın
Bir HDTV almak için birkaç bin dolar harcadınız. Bu TV ile birlikte kullanacağınız kabloları da kaliteli almalısınız ki görüntü kablo üzerinden ilerlerken eksilmeye uğramasın. Tavsiyem kaynağınızı HDMI kablo üzerinden bağlamanız. HDMI kablo alırken altın uçlu modelleri seçerseniz kaybınız en aza inecektir. Eğer kaynağınızda HDMI bağlantınız yoksa bağlayacağınız diğer kabloları da (scart, S-Video) altın uçlu seçmekte fayda var. Altın iyi bir iletkendir ve bu sayede görüntü kaybınız en aza inecektir.
Şunu belirtmemizde fayda var. Mağazada sunum yapılan cihazların hemen hemen hepsinde Blu-Ray filmler oynatılıyor. Siz HD destekli bir TV aldığınızda Blu-Ray oynatıcınız yoksa, mağazada gördüğünüz kaliteye hiçbir zaman ulaşamazsınız. Tavsiyemiz yüksek miktarda bir bedel ödediğiniz TV’nizin yanında, yine HD bir görüntü kaynağı kullanmanız. Ülkemizde de HD uydu yayınları başlamış durumda. Yayın yapan oldukça az kanal olsa da temennimiz önümüzdeki günlerde bu sayının artması.
:: En iyi görüntü ayarları için bildiğiniz yollar varsa buradan paylaşın.