Puan: 8.2/10

Gran Turismo 5, geçen yılllardan beri piyasaya sürülüşü hakkında papatya falı açtığımız bir yarış simülasyonuydu. Geliştirici firmadan, sürekli çelişkili ifadeler geliyordu: “Önümüzdeki ay piyasaya çıkacak, gelişimini tamamlayamadık biraz daha bekleyin, gelecek ay kesin, biraz daha gecikeceğiz.” ifadeleri oyunseverleri canından bezdirdi.

 

Gerçekten Piyasaya Çıktı

Nihayet PS3 sahipleri, muradlarına erdi. Gran Turismo 5, 24 – 25 Kasım itibariyle tüm dünyada satışa sunuldu. Çıktığı gibi de, PS satış listelerini darmadağın etti ve Sony oyun platformunda, Call Of Duty: Black Ops’u bile katlayarak, dünyanın en çok satan (PS3 için) oyunu unvanını (Gran Turismo 5’ten Rekor) kazandı.

 

{pagebreak::Binden fazla otomobil}

Binden Fazla Otomobil

Gran Turismo 5, serinin 16 oyuncuya çevrimiçi destek veren ilk zinciri olarak dikkat çekiyor. Hasar modellemeleri geliştirilmiş ve gerçekçilik had safhaya ulaşmış. İnanılması güç ama 1000’den fazla otomobil, 71 pist ve dünyanın 26 farklı ülkesinde, yarış keyfi yaşamak mümkün oluyor. Gran Turismo serisinin belki de en keyifli bölümü olan gece yarışları da GT5’te mevcut.

 

{pagebreak::Üç Boyut Zamanı}

Üç Boyut Zamanı

Gran Turismo 5’te, yağmur fırtınasından hafif kar yağışına kadar pek çok hava durumu seçeneği mevcut. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu öğeler, gerçekçiliği azami orana taşıyor. Gerçekçilik demişken, üçüncü boyuta geçmeye ne dersiniz?

 

Cevabınız “Evet” ise ve evde 3 boyutlu bir televizyonunuz ve gözlüğünüz varsa (bu donanımlara sahip olmanın epey tuzlu olduğunu belirtmeden geçemeyeceğiz), “gerçek” yarış keyfine hiç olmadığı kadar yaklaştınız demektir zira GT 5, 3D’nin tüm nimetlerinden faydalanıyor.

{pagebreak::Yandan Darbelere Dikkat}

Yandan Darbelere Dikkat

Önceki satırlarda hasar modellemelerinin geliştirildiğinden bahsetmiştik, pek ne seviyede? Şöyle anlatalım: Yandan kaza yaptığınızı düşünün; boyalar dökülüyor, kapınız birkaç santim içeriye göçüyor. Önden çarpmalarda farınız kırılıyor, aracınızın kaputu ve tamponu darmadağın oluyor. Her hasar, kademe kademe artıyor. Başta anlamasınız bile, birkaç darbe aldığınızda, hasarı fark ediyorsunuz. Hızınız ve yol tutuşunuz sekteye uğruyor ve yarışı kazanmak “neredeyse” imkansız hale geliyor.

 

{pagebreak::Pistler}

Pistler

Oyunda 71 pistte yarışabilirsiniz. Suzuka Circuit, Nürburgring, Daytona Uluslararası Otoyolu, Tuscani, Roma ve Madrid pistleri gibi, yarışseverlerin rüyasını süsleyecek etaplarda yarışabilirsiniz. Geliştirici Polyphony Digital’in açıklamasına göre yeni pistler de, yakın zamanda İnternet’ten sunulacak.

 

{pagebreak::Araçlar}

Araçlar

Televizyonda gördüğümüzde uzun uzun iç geçirdiğimiz süper otomobiller, Gran Turismo 5 ile evlerimize konuk oluyor. GT 5 ile zaman geçirirken (hele hele 3 boyutlu oynadığınızı düşünün), defalarca kez “Ah ah, bunlardan biri bende olsa…” dememeniz mümkün değil.


Olağanüstü araçlar arasında neler yok ki: Lamborghini Gallardo, Bugatti Veyron, Audi R8, McLaren F1, Ford GT Mark IV, elektrikli mucizeler Tesla Roadster, Toyota Prius, Honda Insight, “Martı Kanat” olarak tanınan Mercedes SLS AMG, Ford Model T, Ferrari 330 PT, Ferrari 458 Italia, Nissan 370Z, BMW M3, Nissan GT-R; hatta Nascar ve Le Mans yarış otomobilleri, bunlardan sadece bazıları.

{pagebreak::Gelişim}

Gelişim

Elbette yukarıdaki araçlara sahip olmak o kadar kolay değil. Öyle olsa, işin ne heyecanı kalırdı ki? Külüstür olarak nitelendirebileceğimiz (en azından Mercedes SKS AMG, Ferrari 458 Italia, BMW M3 gibi araçlarla karşılaştırıldığında) otomobillerle oyuna başlıyorsunuz.

Ancak yarışlardan kazandığınız paralarla, bu araçları bile muazzam güce ulaştırmanız, çip, egzos, spoyler, hava ızgaraları ve yeni motor parçaları satın almanız mümkün. Her şey, sizin maharetli parmaklarınızın ucunda.

{pagebreak::Ehliyet}

Ehliyet

Büyükler ligine kolayca girebileceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Yarış kazandıkça, ehliyetiniz de gelişiyor. Nasıl “B Sınıfı” bir ehliyetle, kamyon kullanamazsanız, yarışlarda başarılı olup ehliyetinizi tepeye taşımadan Lamborghini, Bugatti, Ferrari, Audi veya Mercedes kullanmayı unutun. Nispeten basit pistlerde başlayın, kendinizi geliştirin ve devlere meydan okuyun. En azından bizim tavsiyemiz bu yönde.


{pagebreak::Artılar}

Artılar

Yapımın en büyük artısı, aynı RPG oyunlarındaki gibi gelişmek, yeteneklerinizi artırmak ve başarılarınız karşısında olağanüstü şeyler kazanmak. Bu yapı, adeta bağımlılık yaratıyor. Televizyon reklamlarında her gün gördüğünüz muazzam görsellik, Türkçe dil desteği ve 3D uyumu da önemli avantajlar arasında. Binlerce araba, değişik pistler, hava koşulları ve gerçekçilik de cabası.


{pagebreak::Eksiler}

Eksiler

Eksiler arasında, online seçenekteki modası geçmiş arabirim yer alıyor. Arkadaşlarınızla oyun oynamak isterseniz, saçma diyebileceğimiz menülerle savaşmak zorundayız. Diğer eksi ise, GT5’in alıştıktan sonra fazla kolay olması. Hele hele güçlü bir araca sahipseniz.


Satın Almalı mı?

Gran Turismo 5 çok keyfli olsa da, sanki serinin önceki zincirlerinin verdiği zevke ulaşamıyor. Yine de GT5, Türkçe dil desteği, 3D ve müthiş görselliğiyle, harcanan paranın hakkını sonuna kadar veriyor.

{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 11


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 12


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 13


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 14


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 15


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 16


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 17


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 18


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 19


{pagebreak::Gran Turismo 5 Görsel}

Gran Turismo 5 Görsel- 20


:: Gran Turismo 5’i satın aldınız mı veya almayı düşünüyor musunuz? Oynadıysanız, fikriniz nedir?