Firmalar pazarlama yöntemleriyle büyümeyi hedefler. Growth Hacking bu amaca giden bir pazarlama yöntemidir. Peki Growth Hacking nedir, nasıl yapılır? Growth Hacker kimdir? Tüm bu soruların cevabını yazımızda anlattık.
Growth Hacking nedir?
Dijital pazarlama yöntemi olan Growth Hacking’i, en kestirme yoldan büyümenin stratejisi olarak tanımlayabiliriz. Bu planlamayı daha çok yeni internet girişimlerinde görüyoruz. Ancak Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devleri de Growth Hackin çalışmaları yapıyor.
Growth Hacking nedir sorusuna verilen en popüler yanıt ise ‘büyümeyi hack’lemek’. Bunun sebebi ise yöntemin küçük bütçelerle hayata geçmesi ve kısa sürede hedefe ulaşmasıdır. Hem az maliyetle hem de hızlıca büyüme gerçekleştiği için ‘hack’ kelimesi kullanılıyor.
Gworth Hacking nasıl yapılır ve teknikleri nelerdir?
Hızlı ve pratik yolla büyümeyi hedefleyen pazarlama stratejisini firmalar, belli bir model üzerinden uyguluyor. Growth Hacking nasıl yapılır sorusuna ‘AARRR’ kodlamasını cevap olarak gösterebiliriz. AAARR’nin açılımı ise şöyle:
- Acquisition (Yeni kullanıcı kazanımı)
- Activation (Kullanıcıları aktifleştirme)
- Retention (Kazanılan aktif kullanıcıları elde tutma)
- Referral (Referanslarla kullanıcı kazanma)
- Revenue (Gelir elde etme)
Yukarıdaki maddeler, Growth Hacking’in yol haritasıdır. Firmalar modeli, kendileri için nasıl kurgulayacağını planlar ve hayata geçirir. Aynı zamanda bu süreç içerisinde de farklı teknikler devreye girer.
Şirketlerin hızlı büyümesi için farklı teknikler vardır. Ancak Growth Hacking’in ihtiyaç duyduğu teknikleri temelde üçe ayırabiliriz. İçerik pazarlaması, sosyal medya ve reklam çalışmaları yöntemleriyle ‘büyümeyi hack’leme’ gerçekleştirilebilir.
İçerik pazarlaması, içerik üretimi ile kullanıcı kazanmayı hedefler. Bu kapsamda firmalar, analizler sonucunda belirledikleri kitlelerine hitap edecek içerikler hazırlar. Böylece organik bir trafik kazanırlar.
Sosyal medya tarafında da yine şirketler belirledikleri kitle için özel çalışmalar yapar. Böylece firmalar, sosyal mecralarla yeni kullanıcı kazanmayı hedefler.
Reklam çalışmaları ise bu tekniklerin en kapsamlısıdır. Kurumlar, dijital dünyanın tüm nimetlerinden faydalanarak hedef kitlesini etkilemeye çalışır.
Başarılı Growth Hacking örneği
Growth Hacking’in çok sayıda örneği vardır. ‘Bekleme listesi’ yöntemi en popüler formüllerden biridir. Mailbox, üye olmak isteyen kişileri, bekleme ekranı ile karşıladı. Kuyrukta binlerce kişinin olduğunu gösteren uygulama, böylece ‘güven’ sağlamak adına bir Growth Hacking çalışması yaptı.
Growth Hacker kimdir?
Şirketler için Growth Hacking’in yol haritasını çizen kişiler Growth Hacker’dır. Bu kişilerin çalışma alanı ise dijital pazarlamadır. Aynı zamanda Growth Hacker’lar; SEO, veri analizi, içerik üretimi ve benzeri konularda uzmanlardır.
Sean Ellis, Andy Johns, Dan Martell, Neil Patel gibi Growth Hacker’lar bu konuda takip edilebilir.