Corona virüsü nedeniyle evden çıkmadığımız şu günlerde, yükselişe geçen bazı pazarlar var. Mobil oyun pazarını da bunların arasında sayabiliriz. TechInside.con‘da yayınlanan Berkun Meral’in yazısı da mobil oyun pazarlaması için uygulanabilecek stratejilere ışık tutuyor.

İşte o yazı:

Karantina günlerinde mobil oyun pazarında da ciddi bir yükseliş var. Home Office çalışma düzeninin iyi bir şekilde oturtulabildiği oyun sektörü, insanların evde kalmasını fırsat bilmesiyle birlikte hem pazarlama hem de yeni oyun üretimine ağırlık vermeye başladı.

Eski amiral gemisi vs orta segment telefon (Video)

Eski amiral gemisi vs orta segment telefon (Video)

Eski amiral gemisi mi, güncel orta segment bir telefon modeli mi tercih etmeliyiz? İşte eski amiral gemisi vs orta segment! Eski amiral gemisi almak yerine orta segment almak için 5 sebep.

Mobil oyun pazarlaması için neler yapılabilir?

Mobil oyun üreticileri için oyunu üretmekten ziyade pazarlamasını yapmak rekabetin artış gösterdiği zamanlarda daha da zorlaşıyor. Bir çok oyun üreticisi, aylarca emek verdiği projelerini pazarlama faaliyetlerinin zayıflığı sebebi ile rafa kaldırmak zorunda kalabiliyor.

Peki bir mobil oyun üreticisi ne yapmalı? Sizin için kendi tecrübelerimden yola çıkarak 5 temel pazarlama fonksiyonunu bir araya topladım.

Reklam platformları

Google AdMob, bir çok oyun üreticisi için vazgeçilmez bir reklam platformu. Tüm reklam araçlarını destekleyerek uygulamanız ile birebir entegre çalışan AdMob yatırım getirisi konusunda oyun geliştiricilerine güzel imkanlar sunuyor. Mutlaka denemelisiniz.

Farklı platformlar için de reklamlarınızı mobil cihazlar üzerinde yayınlayıp CPA (Aksiyon Başına Maliyet)  veya CPI (Yükleme Başına Maliyet) yöntemini kullanacağınızı var sayıyoruz. Sonuçta masaüstü bir bilgisayarda gösterimini yapacağınız reklamların mobil üzerinden dönüşüm sağlaması daha az bir ihtimal. Aşağıda vereceğim örnek hedef kitlelerle güzel bir başlangıç yapabilirsiniz;

Özellikle oyunlar için yapılan canlı yayınlar ve oynanış videolarını izleyenler sizin doğrudan hedef kitleniz olacaktır.

Ayrıca, oyun içi satın alımlar veya ekstra özellikler için izletilen tanıtım videoları gibi fonksiyonları da video reklam platformları aracılığı ile kurgulayabilir ve oyunlarınızın indirilme sayılarını artırabilirsiniz. Youtube’un gücünü de mutlaka kullanmanız gerekli.

Sosyal medya 

App Store veya Google Play aracılığı ile oyun indiren kullanıcılar, direkt olarak mobil oyun üreticilerin hedef kitlesi haline geliyor. Bu hedef kitleyi de doğrudan sosyal medyada kullanabiliyorsunuz. Ayrıca hedef kitle yapınıza göre demografik anlamda daha net hedefleme de yapma imkanınız var.

Google veya benzeri platformlar, kullanıcı girişi yapılmadığı zaman çerezler üzerinden hareket ederken, Facebook gibi platformlar direkt olarak kullanıcı verileri ile hareket ediyor. Dolayısı ile doğru hedef kitle ile dönüşüm oranlarınızı artırma şansınız yüksek.

Yeniden pazarlama – Remarketing

Bildiğiniz gibi hemen hemen tüm reklam platformları yeniden pazarlama fonksiyonunu destekler düzeye geldi. Mobil uygulamalar için de bu fonksiyonlar oldukça değerli.

Özellikle, seri şekilde oyun üreten bir şirketseniz bir oyununuzu indiren kullanıcıya yeniden pazarlama yolu ile diğer oyunlarınızın reklamını göstermeniz mümkün. Bunun için ilgili platformların SDK’larını uygulamanız içine entegre etmeniz gerekiyor. Bu SDK’lar aracılığı ile uygulamalarınızın istatistiklerini ve en basit tabirle kullanıcı çerezlerini toplar hale gelebilirsiniz.

Yeniden pazarlama ile uygulamanızı az kullanan kişileri, bir kere yükleyip kaldıran kişileri daha farklı reklamlarla etkileme şansınız var. Özellikle beta testleri yaparak hangi reklamınızın daha iyi çalıştığını direkt olarak bu kullanıcılar üzerinde test etmeniz faydalı olabilir. Örneğin, oyununuzu indirip sadece bir bölüm oynayıp kapatmış kullanıcılara oyunun devamını sağlamaları için ekstra ödülleri reklam olarak gösterebilirsiniz.

Influencer organizasyonları

Şu an reklam piyasasında önemli bir yeri olan influencerlar oyun sektöründe de çok talep görüyor. Ancak, influencer seçimi yaparken hedef kitlesine dikkat etmeniz gerekiyor.

Tatil konusunda paylaşım yapan bir influencer oyununuzu paylaştığında çokta verimli olmayacaktır. Özellikle teknoloji paylaşımları üzerine yoğunlaşan influencerlar size pozitif yatırım getirisi sağlayabilirler.

Blog yazıları

Oyun sektöründe hala geçerliliğini koruyan bir konu olduğunu düşündüğüm blog, özellikle bireysel bir girişimci iseniz oyununuzu pazarlamakta size çok faydalı olacaktır. Blog yapılarına ayrıca forumları da ekleyebiliriz. Oyun tutkunları blog ve forumları takip etmeyi alışkanlık haline getirmiş durumdalar. Siz de bu tür organizasyonlara katılarak bireysel olarak ürettiğiniz oyununuzun bu forumlarda denenmesi, takip edilmesi ve en önemlisi farklı kişilere önerilmesini sağlayabilirsiniz.

Yukarıda saydığım 5 temel fonksiyon ile oyununuzun reklamlarına başlayabilirsiniz. Ancak, bu yapıları kurgulamadan önce kendinize ait çok iyi bir oyun fragmanınız ve doğru bir reklam bütçeniz olması gerekiyor. Dijital reklamcılık sektörünü takip edenler bilirler, ilk zamanlarda “cebinizde 10 lira bile olsa reklam yapabilirsiniz” kavramının artık geçerli olduğunu düşünmüyorum. Dolayısı ile sektöre yeni girecek olan işletmeler ve girişimciler reklam bütçelerini oluşturmadan önce, rakiplerini doğru yöntemler ile araştırmaları mantıklı olacaktır.