Cape Town’da kürklü fokların sörfçüler ve plajda vakit geçiren insanlara saldırması, kuduz salgınıyla ilişkilendirildi. Şimdiye kadar 11 fokun bu virüsü taşıdığı tespit edildi. Güney Afrika’da salgın nedeniyle foklar insanlara saldırmaya başladı.

Cape Town’da 11 fokta virüs tespit edildi. Uzmanlar, normalde insanlara karşı oyuncu olan fokların bu salgın sonrasında garip ve saldırgan davrandığını açıkladı. Bu hayvanlarla ilgili son kuduz vakası 1980’de Norveç’in Svalbard adalarında kaydedilmişti. Yeni artışın dünyadaki deniz memelilerinde görülen ilk büyük kuduz salgını olduğu düşünülüyor. Hastalığın fok popülasyonuna nasıl girdiği ise henüz tam olarak bilinmiyor.

Güney Afrika kürklü fokları, birkaç yıl önce garip davranışlar sergilemeye başladı. Cape Town Sahil Yönetimi Müdürü Gregg Oelofse, 2021 sonlarında artan fok saldırılarının, hayvanların insanlara karşı daha saldırgan olduğunu açıkladı.

Hayvan ticareti yeni salgınlara kapı aralıyor

Hayvan ticareti yeni salgınlara kapı aralıyor

Zoonotik virüsler ile hayvan ticareti ilişkisi araştırıldı. Ticareti yapılan hayvanlar zoonotik virüslerin yüzde 75'ini taşıyor.

Bilim insanları ve hayvan refahı uzmanları bu ani saldırganlığın nedenini belirlemek için 2022 boyunca birkaç hayvanı yakalayıp test etti. Fakat foklarda bu vaka nadir olduğu için hastalık tam olarak netleştirilemedi. Büyük sorunun cevabı ancak bu yılın başlarında, Muizenberg plajında üç sörfçüyü ısıran fok olayı sonrası geldi.

Cape Town’ın 300 km uzunluğundaki kıyı şeridinde kuduz tespit edilen hayvan sayısı 11’e ulaştı. Foklarla günlük temas olmasına rağmen hastalık insanlara bulaşmadı. Yetkililer, foklar tarafından ısırılan kişilerin acil tıbbi yardım alması gerektiğini açıkladı.

Bilim insanları, kuduz virüsünün hayvanların popülasyonuna ne zaman ve nerede girdiğini belirlemek v için virüsün dizilimini inceliyor. Güney Afrika kürklü fokları yoğun koloniler oluşturduğundan, hastalık endemik hale gelebilir. Bu hastalık zamanla diğer memelilere yayılabilir.