Yeni teknolojilerin gelişmesi ile birlikte çalışmaları da çok hızlı şekilde gelişiyor. Bu durumun en güzel örneklerini ise oyunlarda görebiliyoruz. Bir zamanlar tetris gibi oyunlar oynarken, bugün savaş oyunlarında, yanımızdaki yapay zekaya sahip askerler ile savaşıyoruz.
Yapay zekanın gelişimi oyun dünyasında iyi bir gelişme olsa da, gerçek hayatta pek çok kişi için büyük tehlikeler ortaya çıkarabilir. Kimi insalar pilini benim dolduracağım alet beni nasıl ele geçirecek diye düşünse de, aslında durum sadece yapay zekaya sahip robotu şarj etmekten ibaret değil.
Yapay zeka, kendini şarj edebilir
Zira yeterince gelişmiş bir robot, şarjının biteceğini anlayıp, şarjı bitmeden kendini şarj edebilir. Bu şekilde herhangi bir insanın şarjını doldurmasına ihtiyaç duymaz. Aynı şekilde robotların sayıları birden fazla olduğunda, birbirlerinin bakımlarını yaparak, insanlardan çok daha uzun yıllar varolabilirler.
Ünlü isimler, yapay zekanın çok tehlikeli olduğunu söylüyor
İşte bu gibi durumlardan endişelenen pek çok ünlü bilim insanı ya da tanıdığımız Bill Gates ve Elon Musk gibi isimler, yapay zeka çalışmalarının bir noktadan sonra durmasını istiyorlar.
Bu konuda bir açıklamada, kısa süre önce ünlü fizikçi ve kozmolog Stephen Hawking‘den geldi. Dünyanın en zeki insanlarından biri olarak görülen Hawking, açıklamasında 100 yıl sonra yapay zeka insan zekasının önüne geçecek. Bu durumda yapay zekaya sahip robotların, bizimle aynı gelecek planları olup olmadığını bilemeyiz diye konuştu.
Matrix, gerçek olabilir
Yani Hawking, belki 100-150 yıl içerisinde Matrix‘in gerçek olabileceğini belirtiyor. Kısaca hatırlatmak gerekirse, Matrix filminde yapay zekalı canlılar insanları kontrolü altına almış, yapay zekalı canlıların elinden kurtulan şanslı birkaç yüz insan ise, onlarla barış içerisinde yaşamak için üçüncü filmin sonuna kadar büyük çaba harcamışlardı.
Ancak gerçek hayatta, filmdeki sahneler olmayabilir. Yani hiçbir zaman Matrix dünyasından çıkamayabiliriz. Yada daha büyük sorunlar yaşayabiliriz. İşte bu yüzden yapay zeka çalışmalarının bir noktadan sonra durması yada çok ciddi kontrollü çalışmalar altında devam etmesi gerekiyor.
Terminatör 5 ne zaman vizyona giriyor ?
baba insanlar ne,kim ve nerde?
yavrum onlar yaþayan canlý organizmalardý çok uzun zaman önce nesilleri bitti akkuyu nükleer santrali patlayýnca zincirleme reaksiyon sonucu bütün nükleer santraller domino etkisi ile patladý canlý hiç birþey kalmadý…
Bence mümkün
http://personofinterest.wikia.com/wiki/The_Machine
Böyle birþey kesinlikle olamaz. Siz hiç tövbe HAÞA bir insanýn Allahtan daha zeki daha yapabilecek güçte olduðunu gördünüzmü ?
Bu yapay zekayý kim yapýyor ? Ýnsan yapýyor. Ýnsanýn yaptýðý þey nasýl insandan daha zeki olsun istediði kadar zeki olsun bi yerde týkanýr illaki.
Hele hele Yüce Allah’ýn yarattýðý varlýklardan, hiçbir varlýðýn yaptýðý kýyaslanamaz onun düzeyine ulaþamaz !
yapay zekanýn bu zekadan daha üstün olacaðý kesin hawking bundan bahsediyor zaten
yapay zekayı bitirmek için gelin oy verin: EMP
baba insanlar ne,kim ve nerde?
yavrum onlar yaşayan canlı organizmalardı çok uzun zaman önce nesilleri bitti akkuyu nükleer santrali patlayınca zincirleme reaksiyon sonucu bütün nükleer santraller domino etkisi ile patladı canlı hiç birşey kalmadı… olay bu arkadaş bu sonumuz olacak
Hala insandan daha zeki nasıl olacak diyenler var… Makineler zaten üstün insanlardan bu gün kaç insan akıllı telefonlardan zeki ki?
Bunlarý demek için hawking olmaya gerek yok.
Varoluşunu sorgulayan herşey ister robot ister biyolojik olsun canlıdır. Yapay zeka da böyle birşey olucak. Korkmakta haklılar. Sonumuz yarattığımız robotlar olabilir. Stargete SG-1 tavsiye ederim 🙂
Bu adam diyorsa inanýrým
Zekadan kastýnýz duygularsa, irade ise tabi ki gecemez ancak bilimden, matematikten ve daha nicesinden uzaklaþýp paslanan, bir nevi b*k cuvalina dönen insan beynini gecmesi cok kolay olur.
"Eksi" butonu neredeydi ?
Hawking amca derler ki büyükler "Boynuz kulağı geçer lakin duymaz". Hawking amca çaresizliğine yeni derman bulma yolunda biraz bilim ve teknoloji dünyasını manipüle ediyor gibi. Umarım yapay zeka ilk önce doktorların mesleğini elinden alır lakin dürüst ve zeki doktor neredeyse kalmadı. Ne diyelim yaşasın Fuzzy Logic zekamı diyelim bilemedim yahu, Aksaray aksıray kalkıyo dolmuşa binmeyen kalmasın, arkayı 5Geleyelim beyler.
Arkadaþlar insan dünya üzerindeki en zeki varlýktýr buna þüphe yok.Yapay zeka çok ileri de gidebilir hatta robotlarýn egemen olduðu topluluklarda ortaya çýkabilir ama onlarýn egemenliði zeka ile olmayacaktýr.Belli bir zeka seviyesinde olabilirler ama onlarý özel kýlan nerdeyse ölümsüz olabilmeleri olucaktýr.Örneðin insaný silah kullanarak öldürebilirsiniz ama robotlarýn ölüceðini pek zannetmiyorum.Küçücük bir çip bile koskocaman bir binayý yönetme gücüne sahip olabilir.(Iþýklarý kendi açýp kapama , elektronik aletleri kontrol etme vs.) bunu yapabildiði gibi silahlarýda kontrol edebilme gücüne sahip olucaklardýr.Benim tezim bu þekilde ilerde ne olur bilinmez ama bu seneryo için en az 200 yýl daha lazým; o zamana kadar bizim helvamýzý yerler zaten
ha ha daha yapay zeka 4-5 yaþýnda bebe seviyesinde ki dahasý çok uzun süre için geçekleþmesi zor…
ha ha daha yapay zeka 4-5 yaþýnda bebe seviyesinde ki dahasý çok uzun süre için geçekleþmesi zor…
– – – Mesaj Güncellendi – – –
greenpeace varsayýmý diyebiliriz beni baðlamaz.
olabilir…
Size seri üretinde akıllı telefon satan adamlar arge çalışmalrında neler yapıyor veya yapabilir düşündünüz mü hiç
Ex Machine adlı filmi izleyin zaten orada net olarak cevap buluyorsunuz.
bizim evdeki mutfak robotu bazen kendiliginden calisiyo
Gene mi aynı muhabbet?? Uzaylılar bitti bu başladı. Yapay zeka insanın üstüne çıkamaz. Bu yapay zekayı ortalık moronları geliştirmiyor. Yapay zeka bir araç olarak geliştiriliyor. Silahlar gibi. Silahların insan öldüremediği gibi yapay zeka da insanlara bir şey yapamaz. Hangi geri zekalı insanları yok etsin bir yapay zeka yapabilir ki. Çok şükür geri zekalıların bir şey tasarlama kapasitesi yok. Ama onların kuruntu yapma kapasitesi çoktur. Yapay zeka insanlığın geleceği durdurulamaz bu. Ama şurası gerçek yapay zeka geri zekalılar için gerçek bir tehdit.
Kahrolsun teknoloji hadi mağaraya dönelim…
Batılılar bi tiyatro koyar sahneye, sen onu kritik ederken o filmin büyüğünü çevirir. Diyeceğim şu bizde arge-inovasyon-icat uçgeninde kopmicaz…yılmayan bir şekilde ilerlemeli..ben teknolojik, askeri, bilimsel alanda çok güzel işlerin yapildigina tanık oluyorum basindan fuarlardan.. türk insani güzel işler yapar arkadaslar, yeterki biraz kendimize inanmak
hiç mi bilim kurgu film dizi izlemiyorsunuz, senaristler bi nebze neler yapabileceğini düşünüp filmini yapabiliyorsa gerçekte internet gibi sınırsız bilgi kaynağına sahip bir zekanın kendini ne denli geliştireceğini hayal bile edemeyiz.
Bende Amrikan başkanı olucm diyorum ne fark var. Bıraksın sallamayı…
UMARİM YAPAY ZEKA İLK ONCE DOKTORLARİN MESLEGİNİ ELİNDEN ALİR diyen arkadas icten ice doktorlari kiskanmasi ve kendi icindeki aşağılık kompleksini bastirmak icin boyle bir cumle kurmus sanirim. Kurdugu cumle ile de kendisinin ne kadar vasifsiz ve bi ise yaramaz oldugunu da ortaya koymus. Boyle klavye basindan, kendi hayatlarini baskalarinin hayatlarini kurtarmak icin feda eden, binbir zorlukla tip egitimi alip doktor olan insanlara hakaret etmek kimsenin haddine degil. Herkes haddini bilicek. Doktorlara her turlu hakareti edenlerin de kendisine veya bir yakinina bisey oldugunda yine o doktorlara muhtac kalicaklarini da unutmasinlar. HERKES HADDİNİ BİLSİN !!!
Yapay zeka neden insanları öldürmeye veya onlara hükmetmeye çalışsın? Yapay zekanın insani istekleri veya duyguları olabiliyorsa mümkün olabilir ancak.
Dunyanin en aptal adamlarından bir desek daha doğru olacak. Neden mi , kendini bilen Rabbi sini bilir. Bu söze bakmıyor ne demek isteniyor ona kafa yormuyorda cahil liğini öne sürüyor
Daha 24 yaşındayım, şu dünyada görmediğim pislik kalmadı. Umarım bu robotlar bir an evvel bu hale gelir ve insanlığı yok eder.
google.com
Arkadaşım yapay zekayı senaristler tasarlamıyor. Saf mısınız nesiniz anlamadım ki. Gerçek hayata dönün, filmlerde yaşamayı bırakın
Yapay zeka, uzayda yaşam, organik tarım, yenilenebilir enerji kaynakları bıdı bıdı bunların hepsi aynı tarlada yetişiyor galiba.Geceleyin gökyüzüne bakıp hayal kuran çocuklara benzetiyorum bunları.Sabah olup güneş doğduğunda anlayacaklar gerçek hayatın bu olmadığını.Niye bu kadar uzattım bilmiyorum.Kısaca örnekle açıklayayım.Dijital asistan, Arama motorları gibi yüzlerce uç örnekte hepsi yüzlerce mühendisin çalışmasını gerektirir.Ve programlanan emredilenin ötesine geçemez.
Skynet
Hawkins fizikçi ve kozmolog değildir. Kendisi fizimidir, fiziğin kozmoloji anabilim dalında çalışmalar yapmaktadır.
Matrix çok güzel bir filmdi inşallah gerçek olurda imza alırız 😀
hahaa Hawking ne derse doğrudur baba:))
Doktorların çogu kendi alanında gelişmek için değilde insanlardan para koparmak masasında oturup senin ölmeni bekler başka bir işe yaramaz. Robotlar daha iyi tedavi eder daha düzgün daha hızlı eder bence. Ve daha güvenli
Merhaba ShiftDelete'nin Güzel İnsanları
Müslümanım ama bu olaya dini duygularımdan arınmış bir biçimde tamamen mantık ve bilim içinde ele alırsam ve bir bilgisayar mühendisi olan kardeşiniz olarak söyleyeceğim şeylerden sonra yorumları size bırakıyorum.
diyelim ki quantum temeline dayanan harikulade hızlı işlemciler üretildi. o zaman insan gibi mi olacaklar ? elbette ki hayır. bir şeyi unutuyorlar. en başta zekanın tanımını yapalım . uzun süreden beri okuduğum kaynakların ışığında zeka farklı iki bilgiden farklı bambaşka bir bilgiyi meydana getirebilme yetisidir. olayı biraz daha açayım. önceden aslan görmüşsünüzdür nasıl durduğu baktığı aklınızda yer eden bir bilgidir. kedi de görmüşünüzdür aynı şekilde. aslan ve kedi aklımızda yer eden iki bilgi. peki ben size kükreyen bir kedi hayal edin dersem bunu rahatlıkla hayal edebilirsiniz halbuki hayatınızda hiç aslan gibi kükreyen bir kedi görmediniz. işte zeka tecrübe edilmemiş bir bilgiyi aklınızda canlandıran, var eden bir yetidir.
insan oğlunun beyninin en çok sevdiğim yönü hangi bedene sahip olursa olsun hangi kas gücüne sahip olursa olsun ki aynı bedendeki kas gücü bile günden gündene farklılık gösterir. bir basketbolcu daha çok kaslanan koluyla bile aynı atış performansına sahip olabilmektedir. bu bir zeka işidir. istemsiz şekilde atarız ama müthiş bir beyin kas denge koordinasyonu söz konusudur. bu adaptasyonun temelinde zeka yatmaktadır. anlayacağınız üzere zeka bilgi yığınları arasında gezinmek onları yerine getirmek değil tecrübelerini bilgilerinin ışığında kendine yeni yararlı metotlar bulabilen yeni bilgi üretebilen yetidir. bir bilgisayar ancak bir yazılımcının eklediği fonsiyon kodla bir yetiye sahip olur. elbette ki kodla geçmişteki istatiksel veriyi kullan da öyle davran yaklaşımı ekleyebilirler ama içine eklendiği yazılım kadar kabiliyetli olur. bir insan gibi davranabilen bir robot olabilmesi için sonsuz yazılım gereklidir. o kadar güzel o kadar harikulade yaratılmışız ki bir dna dan sonsuz değişkenleri içren bedenimiz kişiliğimiz seçimlerimiz meydana gelebiliyor. bana göre dna insanın alamayacağı sonsuz bilgi optimizasyonuna sahip bir bilgi zinciridir. elbette ki ilerde insandan daha iyi yere düşen kürdan sayan sistemler , daha iyi şoförlük yapan yapay şoförler üretilebilecektir. ama hiç bir zaman bir makine yazılımcının eklediği kodun üzerinde bir yeteneğe sahip olamayacaktır. gelecekte çığ gibi büyüyecek olan yazılım ve makine teknojileri hem iyi alanda hem de kötü alanlarda kullanılacağını sizler de ön görüyorsunuzdur. zekanın ne kadar karmaşık ne kadar büyük bir hediye olduğunu anlamanız dileğiyle. Hayırlı Pazarlar
İnsanın yaptığı yapay zeka insandan daha zeki olamaz.
ex machine i izlemis , Bunu zaten bir cok insan soyluyor Hawkin soyleyince ne oluyor . Bir tek bu arkadasin hayal gucu var galiba .. gereksizin teki
Bir yazılımcı ve sinir biliminde çok araştırma yapmış biri olarak. Bu yapılabilir bişey ama çok çalışılması gerekiyor üzerinde yıllar boyunca. Bkz : IOS'daki siri bir yapay zeka ürünüdür henüz istenilen seviyede değil ama geliştiriliyor.
Robotu samsung yapsın 100.000 lira dan çıksa piyasaya altı ay bekler 1200 liraya alırım işi biliyorum ben
insanda bir yapay zeka fakat bilinçli bir yapay zeka. EVET HAYIR dışında kendi iradesiyle OLABİLİR BELKİ gibi yanıtlar verebilen programlanmış birşey insan. Senin beynin Allah tarafından programlandı ve beynin sürekli görüp ögrenerek gelişen birşey. Bu robotlarda bu mantıkla olurlarsa EVET HAYIR komutları dışında kendileride düşünürlerse o zaman görürürm ben seni. Şuan bilgisayarın 12828282×6565656 işlemini 1 saniyede yaptıgını düşünürsek insan bunu 1 yılda anca yapardı.Robotlar daha hızlı düşünecek daha hızlı üretecek ve işin yaş
Adam çok daha zeki olduğundan bir bildiği vardır boş konuşmaz sanmıyorum.Robot mevsuzuna gelince bizden çok daha güçlü olacaklar doğru daha çok bilgi saklayacaklar dolayısıyla daha çok şey bilecekler doğru hayal güçleri olamayacağından zeki olmadıklarını iddia etmişsiniz peki bayin hiçbirşey yaratamaz varolan bilgileri birleştrip birşeyler ortaya çıkarır aslında insan beynide bir bilgisayardır peki sizce bir robot birçok bilgiyi alabilecek saklayabilecek ancak iki bilgiyi birleştiremeyecek mi bu biraz saçma olurdu bunu yapacak kendimizi kandırmayalım bunlar artık bilim kurgudan çıktı olayın bununla bir alakası yok ayrıca robotların bizi yok edeceği konusunada gelelim bu imkansız çünkü duyguları olmayacak bu nedenle itaatkar olacaklardır ne kadar zeki olursanız olun içinizde isteğe dair birşey yoksa hiçbirşey yapmazsınız size ne söyleniyorsa onu yaparsınız isteler ve arzulardan yoksun olacaklarından bu kesinlikle mümkün değil.
S1-s2-s3-s4-s6 hızında ilerlerse teknoloji belki 100-200 yıl sonra insan düşünce hızının ve reflekslerinin üstüne çıkabilir. Lakin önümüzdeki 20 yıl içerisinde kuantum bilgisayarlar ve bio-chipler konusun da sıçrama niteliginde gelişmeler olur ve malzeme biliminde robot mekaniğini daha fonksiyonel yapacak yeni bir takım ürünler buluşlarsa; 2070 ler de selam terminator (sonlandırıcı) amca diyebiliriz. Şu aşırı hassas doktorumuza tavsiyem her akşam saat 11:00 de iki buzlu yarım duble v.sk. alması. Zira anti deprasanların yan etkileri saymakla bitmiyor. Tıp öğrencisi ise arkadaş derslerde ağır gelmişse derlerki " tıbbiyenin en akıllısı 2. sınıfdan terk edendir" kötü doktor olacağın belli kendinede millete de yazık etme bırak gittsin.
Hassas doktora bir cevap: Bildiğim kadarıyla tıbbiye ilmi tahsil eden sonra kısaca doktor dediğimiz meslek gurubu insanların hayatlarını kurtarmak gibi ulvi duygulardan ziyade "hamuduyla parayı götüreceim toplumdan göreceğim saygıda kaymağı balı" diyerek okuyorlar. Okurken solcu kominist piyanist ayaklarına yatıp okul bitince azılı kapitalistlere dönen bizim sözde Türk doktorların dan bahsediyorum. Ben hayatımı klavye başında değil dağ da tepede devlet kimliğini taşıma dan devletin işini yaparak kazandım, Tayyare çakma doktor bey kardeşim. Vatan görevlerinden birinden döndüğüm bir gün babamı Ankara da üç farklı hastaneye götürmeme ragmen bacak bacak üstünde banane diyen doktorların ilgisizliğinden beceriksizliğinden kaybettim. Bundan 20 yıl sonra bir oğlum oldu onu da az kalsın 2 defa doktor hatasından kaybediyordum. Bana haddi hukkuku anlatacağına biraz tıb da etik konulu kitapları karıştır evlat.
Dünyanın en zeki bilim insanlarından değil. En geri olanlarından biri. Bu adamın söylediği çoğu şey safsatadan başka birşey değil.
Hawking ve zekâ
Bakın arkadaşlar Yapay zeka insandan zeki olamaz diyorsunuz aslında o senin benim gibi İNSAN olmaz bilgiyi her canlı alabilir.O bizim gibi organik olup bir gün ölmeyeceği gibi bilgiyide asla unutmaz.Yani burdaki Yapay Zeka yı Devasa bir bilgi depolama merkezi olarak düşünün.Ama o her zaman bir program olarak kalacak senin gibi Doğal olamayacak asla.Çünkü yapay bir şey yapay yapabilir, doğal kendiliğinden varolana denir bazı yerlerdeki yanlış anlaşılmalı yorumlara yanıt olarak yazdım iyice bakarsanız yazılarımın farkını anlayacaksınız.
Bunları söyleyen yani diyalog daki kişiler yapay zeka ürünü makineler olabilir.Fabrika robotu BABA üretilen robot ÇOCUK Fabrikada ANNE
Yapay zekalar insanlar için tehlikeli yanları olabilir
Anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi temel bilgi teknolojileri 2 ders kitabında yapay zeka ile ilgili bu sayfanızın linki paylaşılmış, makale olarak. Galiba Anadolu Üniversitesi de SDN ci 🙂
+1
+1
+1