Avrupa Birliği (AB), Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden oluşturulan COVID-19 aşı kartlarını kabul edeceğini açıkladı. İki doz aşısını yaptırmış Türk vatandaşlarının 27 Avrupa ülkesine girişi, söz konusu karar sayesinde kolaylaşmış oldu. AB’nin açıklamasının ardından harekete geçen Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar’ı güncelledi.

Avrupa İlaç Kurumu şu anda BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson tarafından üretilen COVID-19 aşılarını kabul ediyor. Bunlardan biriyle aşılanma sürecini tamamlayan yani iki dozun tamamını yaptıran vatandaşlar, Avrupa Birliği uyumlu aşı kartı oluşturabilecekler.

HES kodu göstermeye son: HES kodumuzu bastık!

HES kodu göstermeye son: HES kodumuzu bastık!

Hayat Eve Sığar uygulamasından kapalı mekanlara girişte gösterdiğimiz QR koda bazen erişmek zorlaşabiliyor. Biz de telefondan QR kod gösterme derdini bitirerek HES kodumuzu bastık.

Hayat Eve Sığar ile AB uyumlu aşı kartı nasıl oluşturulur?

  • Öncelikle uygulamaya giriş yapın.
  • Ana Ekran sekmesindeki “AB Uyumlu Sağlık Pasaportu” butonuna tıklayın.
  • Hayat Eve Sığar, sizi Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen HealthPass yazılımına yönlendirecek.
  • HealthPass’ı telefonunuza yükledikten sonra ilgili talimatları uygulayarak Dijital Sağlık Sertifikası oluşturabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı, AB uyumlu aşı kartı uygulaması HealthPass’i şu ifadelerle tanımlıyor:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi (küresel salgın) olarak nitelendirilen yeni tip korona virüs salgını (COVID-19) ile ülkemiz ve dünya genelinde etkin bir şekilde mücadele edebilmek, virüsün yayılmasına engel olmak ve bulaşma etkisini en aza indirmek amacıyla ülke içinde ve ülkeler arası seyahatlerde aşı, bağışıklık ve diğer sağlık bilgilerinin ülke otoriteleri ve hava yolları firmaları ile paylaşılabilmesine olanak sağlayan bir sağlık pasaport uygulamasıdır.

Aşı sertifikası; vatandaşların COVID-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı yaptırdığını, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine dair belgeyi ve negatif test sonucunu içeriyor. Avrupa İlaç Komisyonu’nun onayladığı aşılar haricinde Türkiye’de kullanılan Sinovac henüz Avrupa Birliği tarafından tanınmıyor.