Araç kiralama devi Hertz, filosundaki kiralık elektrikli araçları ciddi bir değer kaybı yaşaması sonucu satışa çıkarmaya karar verdi. Başlangıçta 20 bin araç satmayı planlarken, bu sayı yaşanan ekstra değer kaybıyla 30 bin’e çıktı. İşte ayrıntılar…
Hertz’in kiralık elektrikli araçlarındaki değer kaybı şirketi zarara uğrattı
Pandemi sonrası dönemde, araç kiralama sektöründe bir yenilik yapmak amacıyla 100 bin Tesla satın alarak büyük bir adım atan Hertz, elektrikli araçların beklediği kadar sağlam bir yatırım olmadığını acı bir şekilde gösteriyor.
Elektrikli araçların yüksek bakım maliyetleri ve beklenenden daha hızlı değer kaybetmeleri, şirketin bu araçları beklenenden erken ve zararına satma kararı almasına neden oldu. İçten yanmalı motorlu araçlarda uyguladıkları ve başarılı oldukları iş modelini elektrikli araçlarda da uygulamak istemişlerdi.
Yani, belirli bir kilometreye ulaşan araçları satarak gelir elde etmek. Fakat, elektrikli araçlar için bu model umdukları gibi işlemedi. Elektrikli araçların sahip olduğu şarj altyapısıyla ilgili yaşanan sorunlar ve tüketicilerin bu alanda yaşadığı memnuniyetsizlikler de Hertz’in yarasına tuz bastı.
Tüm bu sebepler, şirketin 2023’ün ilk çeyreğinde 392 milyon dolar zarar etmesine ve gelirlerinde sadece yüzde 2’lik bir artış göstermesine rağmen, mali açıdan sıkıntıya düşmesine yol açtı. Bu durum, Hertz’i daha fazla kiralık elektrikli araç satmaya itti. Şimdi ise 30 bin elektrikli araç satışı, şirketin bu alandaki deneyimlerinin vahim sonucunu ortaya çıkardı.
Bu satışlar, hem Hertz için bir kayıp hem de kullanılmış elektrikli araç arayanlar için büyük bir fırsat olarak görülüyor. Bu durum, elektrikli araç pazarındaki dinamiklerin nasıl hızla değişebileceğinin ve değer kaybının ne denli büyük sonuçlara yol açacağının bir örneği olabilir. Sizce elektrikli araçlar neden bu kadar hızlı değer kaybediyor? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Elektriklinin ömrü 8 sene sonra çöp. Sorunlari cözülene kadar batak veya zengin oyuncagi
Alanın elinde kalıyor.
40 senedir araba işiyle uğraşan bir abi var şunu söylemişti elektirikli araçlar cep telefonların ilk çıktığı zaman gibi bugün 10 liraya al 1 ay sonra değeri 4 lira olur sürekli yeni teknolojileri geliyor alacaksan pahalı alma
ikincisi şehir içi kullanım için uygun şehirler arası asla ve çinli markaları ne yazıkki sektörü bilmeyen zengin çocukları getirtiyor satış sonrasına dikkat et
Bi airfrylar bide elektrikli arabalar çeşit arttıkça fiyatları düşüyor
Önemli olan otomobile güç verecek enerji çeşidi. Şimdilik fosil yakıt yakın gelecekde elektrikli ileride ise farklı bir enerji çeşitş kullanılır.
Şu anda ki gerçek ise elektrikli araçlar menzil ve maliyet olarak çok kullanışlı değil.
Menzil sorunu yakında çözülür ise elektrikli araçlar inanılmaz bir şekilde kullanılır.
Şu anda en mantıklısı hibrit araçlar bence.
Elektrikli araç değil, yenilenebilir enerjili araçlara ihtiyaç hızla artarken elektrikli araç üretimi de hızla (Çin kaynaklı) artıyor. Daha konforlu ve uzun menzilli seçenekler artıyor. Sürücüsüz, uzun menzilli, robo taksi gibi. Ayrıca tek parça şase gibi hatta bataryaların küçülmesi gibi özellikler özellikle ülkemizde vergi ve gümrük eklentilerinin artması nedeniyle gecikmeli alım tercihleri artıyor. Ayrıca petrol fiyatları sabit kalınca enerji maliyet farkı da azaldı. Gelişmiş ülkelerde çevre indirimi de kalkınca ikinci el araç olarak da alınmakta zorlanılıyor. Tabiki araçlar yanıyor, onarılmıyor gibi söylentiler de etkili oluyor. Ayrıca ısı pompası verimi var mı yok mu gibi konular da konuyu bilmeyenleri engelliyor.
İki yıl önceki haberi çevirip yapıştırmışsınız, hertzin zararetmesi ceo nun corona sonrası aşırı araç talebi olmasını düşündüğü için aşırı araç alması, sonra talep olmayınca zarar etti satayım dedi fiyatlar düşünce daha da zarar etti. Olay ceo nun mallığı
Elektrikli araç sahibiyombilgi
Elektirikli araba sahibi olmadan yorum yapmışsınız. Elektrikli araçların çok ekonomik olduğu bilinse piyasadaki içten yanmalı araçların sahipleri hemen araclarını satar.